BRATISLAVA 14. január (WEBNOVINY) – V zimných mesiacoch je pre telo obzvlásť potrebný dostatočný prísun vitamínov a vlákniny.
Na pultoch obchodov môžete nájsť mnoho zdravých a výživných druhov čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré vám dodajú nielen energiu, ale aj spomínané vitamíny.
Prinášame vám výber tých najlepších pre toto obdobie s dvoma chutnými receptami, ktoré si doma rýchlo pripravíte a nemusíte sa báť ani o svoju líniu.
Reďkovky
Reďkovky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, s ich delikátnou chrumkavosťou a jemne ostro-sladkou chuťou sú typickou zeleninou do šalátov alebo prílohou na obložené chlebíky.
Vynikajúce sú povarené so štipkou cukru a soli alebo grilované spolu s rôznou zeleninou a ochutené sójovou omáčkou.
Červené pomaranče
Toto šťavnaté ovocie môžete pridať do šalátov, dezertov alebo si z nich pripraviť skvelý vitamínový nápoj.
Tak ako ostatné citrusy sú plné vlákniny a vitamínu C, ktorý je v zimných sychravých dňoch veľmi potrebný pre ľudský organizmus. Ich krásna krvavočervená farba bude pekným designovým prvkom každého jedla.
Bagetky s tvarohom a marmeládou z červených pomarančov
– 250g tvarohu
– 4 červené pomaranče
– 2 lyžice medu
– Štipku drveného čierneho korenia
– Citrónovú šťavu
– Bagetu
Z pomaračov škrabkou na zemiaky odstráňte umytú kôru, ktorú nadrobno nakrájajte. Časť vmiešajte do tvarohu, časť spolu s dužinou, medom, šťavou z citróna a korením povarte na panvici, kým sa zmes nezredukuje na polovicu.
Bagetku v trúbe opečte do chrumkava, potrite tvarohom a ozdobte lyžičkou vychladnutej marmelády z červených pomarančov.
Kapusta
Vynikajúca zelenina, ktorá telo detoxikuje a zároveň mu dodá potrebné vitamíny C, K a vlákninu.
Môže pomôcť pri liečbe zápchy, vredov, migrén a ekzémov, ale aj pri Alzheimerovej chorobe, reume alebo artritíde.
Je aj vynikajúcou potravinou pri diétach. Chutí rovnako dobre čerstvá aj povarená ako príloha k mäsu.
Rebarbora
Táto stonkatá zelenina je tou pravou na chladné dni. Má kyslastú chuť, a preto je najlepšia ochutená troškou cukru alebo medu.
Je výbornou prísadou do koláčov, ale dá sa využiť aj do ovocných či zeleninových štiav. Obsahuje málo kalórií a vitamíny C, A a taktiež kalcium.
Gaštany
Plody gaštanov sú typické pre krátke zimné obdobie, najčastejšie od októbra do decembra. Sú dobrým zdrojom vitamínu C, svojou jemne orieškovou príchuťou skvelo dochutia jedlo či pečivo.
Vynikajúcou variantou sú pečené gaštany, ktoré nemusíte nijak dochucovať a v zime ich nájdete na každom rohu.
Artičoky
Artičoky majú v slovenskej kuchyni ojedinelé zastúpenie. V obchodoch sa dajú zohnať aj konzervované. Artičoky sú delikátna potravina a zaujímavosťou je, že sú prirodzene slané.
Sú bohaté na vlákninu, vitamín C a kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu nových buniek.
Teplý špenátovo-artičokový dip
– 1 lyžica olivového oleja
– konzerva bielych fazuliek
– pohár light majonézy
– 100 g taveného syra
– lyžička tabasca
– lyžička kapár
– štipka čierneho korenia
– ¼ lyžičky horčice
– konzerva artičokov
– balíček drveného mrazeného špenátu
– mozzarella
– parmezán
– lyžica citrónovej šťavy
Všetky prísady postupne pridávajte do mixéra až celú zmes vymixujete do hladka. Predhrejte si trúbu na maximum a pečte 25 – 30 minút v litrovej nádobe. Povrch zmesi by mal jemne zhnednúť a po okrajoch by sa mali vytvoriť bublinky.
Zdroj: health.com, bonappetit.com, organicfacts.net