Mliečne jablko. Tajomstvo z Južnej Ameriky, ktoré posilní kosti aj zuby a dokonale prečistí črevá

mliečne jablko
mliečne jablko Foto: www.shutterstock.com

Mliečne jablko, známe aj ako hviezdicové jablko (latinsky Chrysophyllum cainito), pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. V našich končinách nejde o práve najznámejšie ovocie, no v špecializovaných predajniach alebo vo vybraných supermarketoch ho môžeme predsa len nájsť. Napriek tomu, že je u nás stále pomerne neznáme, jeho chuť a účinky na zdravie stoja za pozornosť. Ak ho zaradíte do svojho jedálnička, posilníte kosti a zuby, a zároveň podporíte správne fungovanie čriev.

Ovocie plné živín a výživových výhod

Odborníci na výživu už dlhodobo upozorňujú na dôležitosť pravidelnej konzumácie ovocia. Ovocie je totiž bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré naše telo potrebuje na optimálne fungovanie. Často si však pod pojmom ovocie predstavíme len klasické druhy, ako sú jablká, hrušky či banány. Mliečne jablko je pritom dôkazom, že medzi exotickými plodmi môžeme nájsť hotové „superpotraviny“.

Mliečne jablko si zaslúži našu pozornosť najmä pre vysoký obsah dôležitých minerálov, ako je vápnik a fosfor. Práve tieto látky sa významnou mierou podieľajú na zdraví a pevnosti kostí či zubov. Ak chcete mať zuby a kosti doslova „ako z betónu“, môže byť toto ovocie dobrým doplnkom k vyváženej strave a primeranému príjmu ďalších živín.

Vláknina, ktorá podporí trávenie a čisté črevá

Ďalším dôvodom, prečo sa mliečne jablko vyplatí zaradiť do jedálnička, je vysoký podiel vlákniny. Vláknina je kľúčová pre dobré trávenie, zlepšuje činnosť čriev a pomáha udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi. Zdravé a priechodné črevá sa rýchlejšie zbavujú odpadu, čo prispieva k celkovej vitalite a odolnosti organizmu.

Práve preto odborníci na zdravý životný štýl zdôrazňujú, že by sme denne mali skonzumovať aspoň dve porcie ovocia. V priemere to vychádza na približne 170 gramov, avšak čím pestrejší výber ovocia, tým lepšie. Zapojenie exotiky, akou je mliečne jablko, môže priniesť aj nové chute a urobiť náš jedálniček zaujímavejším.

Mliečne jablko ako zázrak pre pečeň a prirodzené čistenie hrubého čreva

Niektoré zdroje spomínajú aj pozitívny vplyv mliečneho jablka na zdravie pečene, najmä v prípade, že bojujete s jej stukovatením. Ak pečeň funguje správne, pomáha v tele udržiavať rovnováhu a efektívne odbúrava toxíny. Ak nemáte s pečeňou žiadne problémy, aj tak môžete z tohto ovocia profitovať – odporúča sa konzumovať ho pravidelne.

Okrem toho je mliečne jablko vysoko cenené ako „prírodná kefka“ pre hrubé črevo. Vláknina a ďalšie zdraviu prospešné látky zabezpečujú podporu tráviacich procesov a prirodzené čistenie čriev, čo ocenia nielen ľudia so sklonom k zápche, ale aj tí, ktorí preferujú preventívne opatrenia pred možnými tráviacimi ťažkosťami.

Ako vyzerá a ako ho konzumovať

Mliečne jablko je veľké približne ako klasické jablko či menší pomaranč. V závislosti od odrody môže mať zelenú, fialkastú alebo až hnedastú šupku. Vnútri sa nachádza mäkká dužina, ktorá má mliečnu konzistenciu – odtiaľ pochádza aj jeho názov. Po rozrezaní môžeme v strede vidieť tvar hviezdy, a preto sa niekedy nazýva aj hviezdicové jablko.

Dôležitá rada: Pred konzumáciou mliečne jablko vždy ošúpte. Šupka obsahuje latex, ktorý môže byť pre tráviaci systém dráždivý. Vo vnútri sa môžete stretnúť aj s väčšími semienkami, ktoré, podobne ako pri iných druhoch ovocia, nekonzumujeme. Najčastejšie sa mliečne jablko konzumuje surové – buď samotné, alebo ako súčasť ovocných šalátov.

Kde ho zohnať a na čo si dať pozor

Mliečne jablko začína byť čoraz dostupnejšie aj v našich zemepisných šírkach. Môžete ho nájsť v lepšie zásobených supermarketoch, špecializovaných obchodoch s exotickým ovocím alebo na online trhoch s potravinami. Pri výbere dbajte na to, aby bolo ovocie nepoškodené, bez príliš mäkkých či tmavých škvŕn, ktoré signalizujú prezretie alebo hnilobu.

Pokiaľ ste mliečne jablko ešte nikdy neochutnali, odporúča sa postupovať opatrne a vyskúšať menšie množstvo, aby ste zistili, či vám vyhovuje jeho chuť, štruktúra a či naň nemáte alergickú reakciu. Týka sa to najmä ľudí s citlivejším tráviacim traktom.

Dôležité sú pestrosť a vyváženosť

Hoci je mliečne jablko zdravé, žiaduce a výživné ovocie, vždy je vhodné myslieť na to, že kľúčom k pevnému zdraviu je rozmanitosť v strave. Dbajte na dostatočný príjem proteínov, zdravých tukov, komplexných sacharidov a pestrej palety ovocia a zeleniny. Tak si môžete zaistiť dlhodobú vitalitu a správne fungovanie celého organizmu.

Mliečne jablko preto berte ako výborný doplnok, ktorý ozvláštni vaše bežné stravovacie zvyklosti. Jeho jemná a sladkastá dužina vám dodá nielen potešenie z chuti, ale aj významnú dávku živín podporujúcich zdravé kosti, silné zuby a bezproblémové trávenie.

Zhrnutie na záver:

  • Mliečne jablko (hviezdicové jablko) pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky.
  • Obsahuje významné množstvo vápnika a fosforu, čo prospieva kostiam a zubom.
  • Vláknina a vitamíny skupiny B podporujú činnosť čriev a metabolizmus, pomáhajú pri prirodzenom čistení hrubého čreva a môžu priaznivo pôsobiť na pečeň.
  • Pred konzumáciou treba ovocie ošúpať, pretože šupka obsahuje latex dráždiaci tráviaci trakt.
  • Aj keď je toto ovocie u nás menej známe, dá sa kúpiť v lepšie zásobených obchodoch a stojí za to ho zaradiť do bežného jedálnička.

Ak ste ho ešte neskúšali, neváhajte mu dať šancu. Mliečne jablko môže byť tou správnou voľbou, ak hľadáte nové, exotické možnosti, ako podporiť zdravie a obohatiť chuť svojho každodenného stravovania.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať