Zeleninové korenie pod lupou: Skrytý jed, alebo len prehnané obavy?

korenie
korenie Foto: www.shutterstock.com

V slovenskej kuchyni má zeleninové korenie pevné miesto už celé generácie. Často nám ho už naše mamy či babky pridávali do polievok, omáčok, ale aj k mäsu, pretože im dodávalo rýchlo a pohodlne výraznejšiu chuť. Mnohí z nás dnes tento zvyk prevzali a ani si neuvedomujeme, čo presne sa ukrýva vo vrecúškach alebo kockách, ktoré denne pridávame do jedla. Prečo sa však v poslednej dobe stále viac hovorí o tom, že takéto korenie môže byť pre organizmus záťažou a niektorí ho dokonca označujú za „jed“?

Prečo je zeleninové korenie tak populárne?

Zeleninové korenie a bujóny sú pre väčšinu ľudí nenahraditeľné kvôli svojej jednoduchosti a rýchlosti použitia. Stačí jedna lyžička a polievka získa lahodnú chuť, omáčka je zrazu výraznejšia a mäso chutnejšie. Navyše, zeleninové korenie je cenovo dostupné a bez problémov ho zoženiete v každom supermarkete. Niet preto divu, že sa nachádza v takmer každej domácnosti.

Za touto obľúbenosťou sa však skrýva jeden háčik – zloženie výrobku.

Čo sa naozaj nachádza v zeleninovom korení?

Keď si doma prečítate etiketu na obale zeleninového korenia, zrejme vás zarazí nízky podiel skutočnej zeleniny. Namiesto nej je hlavnou zložkou najčastejšie soľ. Niektoré výrobky jej obsahujú aj viac než 50 percent, čo je obrovské množstvo vzhľadom na odporúčané denné dávky.

Práve nadmerný príjem soli sa dnes spája so zvýšeným rizikom hypertenzie, srdcovo-cievnych chorôb a dokonca aj s problémami s obličkami. Nejde pritom len o soľ. Často je v korení aj vysoký obsah cukrov, rôzne konzervanty, farbivá a umelé dochucovadlá, medzi ktorými je najznámejší kontroverzný glutaman sodný (MSG, E621).

Glutaman sodný – zbytočne démonizovaný, alebo reálne riziko?

Glutaman sodný patrí medzi najdiskutovanejšie potravinárske prísady vôbec. Známy je ako výrazný zvýrazňovač chuti, no mnohí mu pripisujú aj nepríjemné zdravotné následky – bolesti hlavy, problémy s trávením, pocit nafúknutého žalúdka či dokonca alergické reakcie.

Napriek týmto obavám Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) glutaman sodný schvaľuje ako bezpečnú látku, ak sa neprekračuje odporúčaná denná dávka – približne 30 mg na kilogram hmotnosti človeka. V bežnej strave toto množstvo zvyčajne nepresiahnete, pokiaľ nejete veľa spracovaných potravín. Aj tak však niektorí odborníci odporúčajú glutaman aspoň čiastočne obmedziť, keďže reakcie naň sú veľmi individuálne.

Prečo niektorí nazývajú zeleninové korenie „jedom“?

Nazvať zeleninové korenie jedom je, samozrejme, prehnané a mierne dramatické. Táto fráza však poukazuje na vážny problém – dlhodobá a nadmerná konzumácia výrobkov s vysokým obsahom soli, glutamanu a rôznych prídavných látok môže organizmus zaťažovať a pomaly škodiť zdraviu. Preto je dôležité uvedomiť si, čo presne dávame do svojho taniera.

Je potrebné zeleninové korenie úplne vyradiť?

Rozhodne nie je nutné okamžite zahodiť všetky koreničky do koša. Dôležité je však používať ich rozumne a s mierou. Ak dbáte na vyvážený jedálniček a korenie dávkujete striedmo, vaše zdravie nebude nijako zásadne ohrozené.

Na druhej strane, ak chcete žiť zdravšie a obmedziť množstvo soli či prídavných látok, zredukovanie komerčného zeleninového korenia je skvelý prvý krok.

Aké existujú alternatívy?

Dobrá správa je, že existujú jednoduché a zdravé alternatívy, ktoré plnohodnotne nahradia hotové zmesi:

1. Čerstvé bylinky

Bazalka, petržlen, pažítka, oregano, rozmarín či koriander dodajú jedlám jedinečnú chuť a zároveň podporujú trávenie, imunitu a celkovú vitalitu.

2. Domáce zmesi korenia

Jednoducho si môžete namiešať vlastné korenie zo sušenej mrkvy, petržlenu, cibule či cesnaku. Pridajte kvalitnú morskú alebo himalájsku soľ a rôzne sušené bylinky podľa vlastnej chuti.

3. Čerstvá zelenina

Polievky a omáčky obohacujte väčším množstvom čerstvej zeleniny – získate plnú chuť a navyše potrebnú dávku vitamínov a minerálov.

4. Prírodné dochucovadlá

Výraznú chuť jedla môžete zvýšiť použitím sušených húb, kvalitnej sójovej omáčky (so zníženým obsahom soli) alebo octov, ako napríklad balzamikového či jablčného.

Na čo si dať pozor pri kúpe?

Ak predsa len kupujete hotové zeleninové korenie, vyberajte také, ktoré obsahuje čo najmenej soli a žiadne umelé prídavné látky. Bio varianty alebo kvalitnejšie produkty majú zvyčajne lepšie nutričné zloženie.

Zároveň dbajte na odporúčané dávkovanie na obale – zbytočne ho neprekračujte, aby ste telo nepreťažovali.

Záver: Všetko s mierou a zdravým rozumom

Zeleninové korenie môže byť pomocníkom, ale aj záťažou. Ak ho používate príležitostne a rozumne, nie je nutné robiť radikálne zmeny. Ak vám však záleží na zdravom životnom štýle, nebojte sa experimentovať s prírodnými alternatívami, ktoré sú často dokonca chutnejšie a výživnejšie.

Nezabúdajte, že práve čerstvá zelenina a bylinky dodajú vašim jedlám nielen jedinečnú chuť, ale aj živiny, ktoré vaše telo skutočne potrebuje. Tak sa vám odvďačí nielen zdravšie telo, ale aj spokojnejšia myseľ a lepšia kvalita života.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať