Zázračná polievka, ktorá pomáha pri zápaloch a znižuje hladinu cukru v krvi: Toto si pripravte ešte dnes!

polievka
polievka Foto: www.shutterstock.com

Polievky tvoria už odpradávna dôležitú súčasť jedálnička mnohých rodín. Obľubujú ich najmä vďaka ich lahodnej chuti, jednoduchosti prípravy, ale aj schopnosti dodať telu potrebné živiny. Napriek tomu často nedostávajú také uznanie, aké by si zaslúžili. Existujú však recepty, ktoré posúvajú hranice obyčajného jedla – a práve táto polievka je jedným z nich. Dokáže totiž efektívne znižovať hladinu cukru v krvi, zmierňovať zápaly v tele a pomáhať organizmu pri regenerácii.

Prečo sa oplatí zaradiť polievky do stravovania častejšie?

Keď ste unavení, bojujete s prechladnutím alebo sa len cítite bez energie, práve polievka vám môže priniesť okamžitú úľavu. Jej kombinácia čerstvej zeleniny, bylín a tepla pôsobí na telo blahodarne – povzbudzuje trávenie, posilňuje imunitu a pomáha predchádzať rôznym ochoreniam. Tento recept na krémovú polievku z batatov, karfiolu a kokosového mlieka predstavuje nielen výnimočnú chuť, ale zároveň aj intenzívne zdravotné benefity.

Recept na zdravú a lahodnú krémovú polievku z batatov, karfiolu a kokosového mlieka

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:

  • 2 stredne veľké červené papriky

  • 3 šalotky

  • 1 veľký sladký zemiak (batat)

  • 1 celá hlávka cesnaku (neolúpaná)

  • 1 stredne veľký karfiol rozdelený na menšie ružičky

  • 1 lyžička mletej červenej papriky

  • 1 lyžička kari korenia

  • ½ lyžičky mletej rasce

  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vašej chuti

  • 500 ml kvalitného zeleninového vývaru

  • 200 ml hustého kokosového mlieka

  • olivový olej na pokvapkanie

  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy – krok za krokom:

1. Predhriatie rúry

Pred samotnou prípravou si rúru nastavte na teplotu 200 °C a nechajte ju dobre rozohriať.

2. Príprava zeleniny

Na plech s papierom na pečenie rozložte na polovice rozrezané papriky (vnútro vyčistíte po upečení), očistené šalotky, na kocky pokrájaný batat a celú hlávku cesnaku v šupke. Karfiol dôkladne obalte v zmesi korenín – červenej papriky, kari korenia, rasce, soli a čierneho korenia. Nakoniec všetko jemne pokvapkajte olivovým olejom.

3. Pečenie zeleniny

Pripravenú zeleninu vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 35 minút, alebo pokiaľ zelenina nezmäkne a nezačne sa jemne pripekať. Počas pečenia odporúčame zeleninu občas premiešať, aby sa rovnomerne opiekla.

4. Chladenie a príprava

Po upečení zeleninu nechajte vychladnúť. Z paprík následne opatrne odstráňte jadierka a zmäknutú dužinu cesnaku vytlačte zo šupiek. Niekoľko opečených ružičiek karfiolu si môžete odložiť bokom na ozdobu.

5. Mixovanie

Do mixéra alebo hrnca pridajte upečenú zeleninu (vrátane cesnaku), zalejte ju zeleninovým vývarom a kokosovým mliekom. Rozmixujte do hladkého krému. Ak je konzistencia príliš hustá, pokojne dolejte trochu viac vývaru alebo vody podľa potreby.

6. Finálne dochutenie

Polievku ochutnajte a v prípade potreby dolaďte soľou, čiernym korením alebo kari korením.

7. Servírovanie

Podávajte teplé, ozdobené odloženými kúskami opečeného karfiolu, pokvapkané kokosovým mliekom a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorá polievku krásne prevonia.

Prečo má táto polievka také silné liečivé účinky?

Bataty (sladké zemiaky)

Bataty obsahujú vysoké množstvo vitamínov A a C, betakaroténu a antioxidantov, ktoré účinne bojujú proti voľným radikálom a chránia tak bunky pred zápalmi. Sú výborné na stabilizáciu hladiny cukru v krvi vďaka svojmu nízkemu glykemickému indexu, čím pomáhajú diabetikom aj ľuďom s inzulínovou rezistenciou. Navyše výrazne prospievajú zdraviu pokožky a zraku.

Karfiol

Karfiol je doslova superpotravinou – bohatou na vlákninu, antioxidanty a vitamín K, ktorý posilňuje kosti a podporuje zdravú krvnú zrážanlivosť. Karfiol je skvelý na trávenie, pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a zároveň dobre zasýti, čo ocenia aj ľudia snažiaci sa o redukciu hmotnosti.

Kari korenie

Kari korenie obsahuje kurkumín, ktorý je známy predovšetkým silnými protizápalovými vlastnosťami. Táto látka dokáže upokojiť podráždený tráviaci systém, podporuje tvorbu tráviacich enzýmov a výrazne pomáha aj pri chronických zápalových ochoreniach.

Bonusové výhody tejto receptúry

Okrem vyššie spomínaných zdravotných prínosov je táto polievka výnimočne jednoduchá na prípravu, neobsahuje žiadne živočíšne produkty a je preto ideálna aj pre vegetariánov či vegánov. Vďaka bohatej chuti a krémovej konzistencii ju môžete bez problémov podávať aj ako hlavný chod, nielen ako predjedlo.

Ak hľadáte recept, ktorý vám prinesie radosť zo zdravého stravovania a zároveň aj kulinársky zážitok, táto liečivá polievka z batatov a karfiolu je tou správnou voľbou. Pripravte si ju už dnes a doprajte svojmu telu zaslúženú dávku zdravia.

Pozrite si videonávod na prípravu polievky

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať