Nenápadný strom, ktorý v sebe ukrýva mimoriadne bohatstvo chutí a zdravia. Kedysi bol všade, dnes naň zabúdame. Dulovec obyčajný, ľudovo nazývaný dula, si zaslúži oveľa viac pozornosti, než sa mu dostáva. Prečo?
Dulovec je starobylý ovocný strom, ktorý bol v našich záhradách kedysi rovnako bežný ako jablone či hrušky. Spomínate si naň? Nemala ho náhodou na záhrade aj vaša babička?
Dnes naň mnohí zabúdajú, hoci jeho plody sú skutočným pokladom pre naše zdravie aj kuchyňu. Pripomeňme si spolu, prečo stojí za pozornosť.
Plod, ktorý vonia po južnom slnku
Dule obsahujú až trikrát viac vitamínu C než citrusy a sú bohaté na antioxidanty. Plody dulovca pripomínajú svojím tvarom hrušky alebo jablká a zaujmú výraznou vôňou pripomínajúcou tropické ovocie. Omamná krása! Pod žltou, jemne plstnatou šupkou sa ukrýva tuhá dužina, ktorá po tepelnej úprave zmäkne a získa charakteristickú ružovú farbu. Radosť pozerať sa! Zaujímavosťou je aj to, že surové plody sú veľmi tvrdé a trpké, preto sa spracúvajú prevažne tepelne. Potom sú sladké.
- Majú vysoký obsah pektínu, čo podporuje trávenie.
- Sú bohatým zdrojom vitamínu C a antioxidantov. A to sa v chladných mesiacoch hodí!
- Podporujú imunitný systém práve vďaka vysokému obsahu vitamínov.
- Pomáhajú pri nachladnutí a kašli, ktoré nás v tomto ročnom období pravidelne trápia.
- Majú protizápalové účinky. A to sa hodí vždy!
Toto ovocie môže poškodiť vaše zdravie. Česi ho milujú v zime, ale môžu si vybrať aj zdravšie varianty
Zamilujete si ju
Dula je ideálna pre každého, kto hľadá zdravú alternatívu ku klasickému ovociu. Jej nízka kalorická hodnota (100 gramov obsahuje len asi 57 kalórií) ju predurčuje aj pre tých, ktorí sledujú svoju váhu. Skúšate schudnúť? Potom je dula vaše ovocie číslo jeden!
Ako na ňu? Možností je veľa! V kuchyni má dula neuveriteľne široké využitie. Najčastejšie sa spracúva na marmelády, rosoly a kompóty. Výborná je tiež vo forme dulového syra, čo je sladká maškrta podobná ovocnému želé. Môžete z nej pripraviť aj sirupy, džemy alebo ju pridať do muštov a vín. Fantázii sa medze nekladú.
Patrí medzi najobľúbenejšie ovocie na svete. Čo sa stane s telom, keď denne zjete 1 banán? Budete prekvapení
Kombinácia jabĺk a dúl v džúse vytvára unikátny nápoj bohatý na pektín a vitamín C. Ten skvele chutí, posilňuje imunitu a podporuje trávenie.
A čo ešte? Je to trochu intímne, ale dula bola v staroveku považovaná za symbol lásky a plodnosti. Hovorilo sa jej „zlaté jablko Afrodity“ a podľa legendy bol práve tento plod jablkom sváru, ktoré Paris venoval najkrajšej bohyni. Kto vie, čo vás čaká, keď ho zaradíte do svojho jedálnička!