Vyrobte si domáce maggi zo zdravej bylinky, ktorú v kuchyni určite máte

ligurček
ligurček Foto: www.shutterstock.com

Aromatický ligurček lekársky patrí medzi tie najobľúbenejšie a najuniverzálnejšie bylinky v slovenskej kuchyni. Už dávno sa osvedčil ako perfektná náhrada populárneho maggi korenia, ktoré síce výborne dochucuje, ale kvôli množstvu umelých prísad a soli nie je príliš zdraviu prospešné. Ak chcete jedlá dochucovať zdravšie, stavte práve na ligurček a vyrobte si z neho domáce „maggi“ korenie, ktoré je úplne prírodné a lahodné!

Domáce maggi – zdravá alternatíva bez zbytočností

Je pravdou, že maggi je bežnou súčasťou mnohých slovenských domácností. Lenže kupované maggi väčšinou obsahuje veľké množstvo soli, rôzne chemické látky a umelé konzervanty. Ak však použijete ligurček, získate prírodné korenie, ktoré vaše jedlá krásne prevonia a chuťovo obohatí bez škodlivých látok.

Práve ligurček, často nazývaný „maggi bylinka“, dodá vašim polievkam, omáčkam, mäsovým jedlám aj zeleninovým pokrmom jedinečnú, výraznú, ale zároveň prirodzenú chuť.

Zdravotné účinky ligurčeka – prečo ho zaradiť do stravy?

Táto na prvý pohľad obyčajná bylinka v sebe ukrýva neobyčajnú liečivú silu. Ligurček lekársky je známy ako skvelý detoxikant, pomáha očistiť krv a podporuje správne trávenie. Môže byť veľmi prospešný pre ľudí trpiacich bolesťami kĺbov, napríklad dnou alebo reumou.

Okrem toho pôsobí blahodarne aj na močové cesty a obličky, podporuje vylučovanie škodlivín z organizmu a niektorí ho používajú dokonca aj na upokojenie nervov. Existujú aj ľudia, ktorí nedajú dopustiť na jeho afrodiziakálne účinky.

Ligurček sa využíva nielen pri varení, ale aj ako čaj alebo liečivý výluh do kúpeľa. Najsilnejší účinok majú jeho korene, ale ani listy či vňať nie sú zbytočné – práve naopak!

Ako ligurček pestovať doma?

Nemusíte ligurček kupovať v obchodoch, pretože si ho ľahko dopestujete aj doma. Stačí vám malý záhon v záhrade alebo kvetináč na balkóne. Ligurček je nenáročná rastlinka, vyžaduje len dostatok vlahy a mierne slnečné miesto.

Ak ho budete pestovať v nádobe, doprajte mu väčší kvetináč a kvalitnú pôdu, aby mohol krásne rásť. Táto bylinka je naozaj veľmi skromná a odvďačí sa vám bujným rastom po celé leto.

Vyskúšajte jednoduché recepty na domáce maggi z ligurčeka

Existuje viacero spôsobov, ako si domáce maggi pripraviť. Väčšinou sú rozdiely len v drobnostiach, základ je ale vždy rovnaký – čerstvý ligurček, olej, soľ a prípadne voda. Tu máte hneď tri jednoduché varianty:

1. recept: Tekuté ligurčekové maggi s jemnou chuťou

Celý zväzok ligurčeka dobre opláchnite a nasekajte. Rozmixujte ho s pol litrom vody na jemnú kašu. Zmes priveďte do varu a varte približne 30 minút. Potom ju sceďte cez jemné plátno. Do scedenej tekutiny pridajte jednu lyžičku soli a dve lyžice kvalitného oleja. Varíte ďalej na miernom plameni, až kým sa tekutina nezredukuje asi na polovicu. Nakoniec nalejte do čistých pohárov a dobre uzatvorte.

2. recept: Výraznejšia chuť domáceho ligurčekového maggi

Zväzok ligurčeka nasekajte alebo pomeľte v mlynčeku. Vložte do kastrólika, zalejte pol litrom vody a varte približne 20 až 30 minút. Následne preceďte cez gázu. Do precedenej tekutiny pridajte lyžičku soli, dve lyžice oleja a zmes ďalej zredukujte asi na polovicu pôvodného objemu. Nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

3. recept: Ligurčeková maggi pasta – intenzívna a praktická

Ak preferujete hustejšiu konzistenciu, vyskúšajte pastu. Potrebujete 65 gramov dobre umytých a osušených listov ligurčeka, ktoré nasekáte nahrubo. Nasypte ich do mixéra spolu s 10 gramami soli a lyžicou oleja. Mixujte len krátko, potom pridajte ďalšiu lyžicu oleja a mixujte znova, no dbajte na to, aby ste získali pastu s hrubšou konzistenciou, nie kašu. Pastu preložte do čistej sklenenej nádoby, dobre zatlačte, aby olej vystúpil na povrch, a starostlivo uzatvorte.

Čo ďalšie môžete s ligurčekom dochutiť?

Ligurček v kuchyni perfektne ladí s mnohými jedlami – od klasickej slepačej polievky cez talianske minestrone až po dusenú zeleninu či pečené mäso. Výborne chutí aj ako súčasť domácej bylinkovej soli, ktorú môžete jednoducho pripraviť kombináciou čerstvého ligurčeka a kvalitnej morskej soli.

Nechajte svoju fantáziu pracovať a užívajte si túto zdravú a aromatickú bylinku na každý deň!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať