Vtačie mlieko. Sladká spomienka na časy našich babičiek, ktorá chutí aj dnes

vtáčie mlieko
vtáčie mlieko Foto: www.shutterstock.com

Niektoré dezerty majú zvláštnu moc – dokážu nás vrátiť o celé desaťročia späť. Presne také je vtačie mlieko, nostalgická pochúťka, ktorú poznali už naše staré mamy. Tento jednoduchý, no výnimočne lahodný dezert sa objavoval na stoloch počas sviatkov, rodinných osláv aj bežných nedieľ. A hoci dnes upadol do zabudnutia, stále stojí za to ho vyskúšať – nielen pre jeho chuť, ale aj pre kúsok spomienok, ktoré prináša.

Čo vlastne znamená „vtačie mlieko“?

Pod týmto názvom si každý predstaví niečo iné. Pre niekoho je to nápoj, pre iného zákusok či dokonca tortový dezert. V skutočnosti sa pod týmto poetickým názvom ukrýva jemný vanilkový krém so snehovými nočkami – kombinácia, ktorá sa v rôznych obmenách objavuje v mnohých krajinách sveta. Základom je pár bežných surovín, no výsledok pôsobí, akoby ste strávili v kuchyni celé popoludnie.

Recept na vtačie mlieko ako nápoj

Tento variant je rýchly, ľahký a ideálny ako sladká bodka po obede. Krémová chuť vanilky v kombinácii so snehovými obláčikmi vás prekvapí svojou jemnosťou.

Ingrediencie:

  • 800 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 3 bielky
  • 50 g cukru
  • štipka škorice

Postup:

  1. Bielky vyšľahajte s 10 g cukru do pevného snehu a opatrne doň vmiešajte škoricu.
  2. V hrnci priveďte do varu 500 ml mlieka.
  3. Lyžicou z pripraveného snehu tvarujte malé nočky a postupne ich vkladajte do vriaceho mlieka. Nechajte ich chvíľu povariť, niekoľkokrát otočte a potom ich preložte do studenej misy.
  4. Zvyšných 300 ml mlieka zmiešajte s pudingovým práškom a zvyškom cukru, potom túto zmes vlejte do mlieka, v ktorom sa varili nočky.
  5. Za stáleho miešania uvarte jemný, redší pudingový krém.
  6. Krém nalejte do pohárov, ozdobte snehovými nočkami a nechajte krátko vychladnúť.

Výsledkom je lahodný vanilkový nápoj, ktorý zahreje aj poteší chuťové bunky – presne tak, ako kedysi u babičky.

Vtačie mlieko vo forme torty

Ak máte chuť na niečo slávnostnejšie, môžete tento tradičný recept premeniť na elegantný dezert – tortu vtačie mlieko. Je jemná, nadýchaná a pripomína zákusky, ktoré sa kedysi predávali len v tých najlepších cukrárňach.

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 125 g polohrubej múky
  • 50 g kakaa
  • 125 g cukru
  • 3 vajcia
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 30 g roztopeného masla

Na plnku:

  • 5 bielkov
  • 300 g práškového cukru
  • 10 g želatíny
  • 70 g masla

Na polevu:

  • 100 g čokolády
  • 30 g masla

Postup:

  1. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte múku, kakao a prášok do pečiva, premiešajte a nakoniec pridajte roztopené maslo.
  2. Cesto vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečte približne 20 minút pri 180 °C.
  3. Kým sa korpus pečie, pripravte plnku: bielky vyšľahajte s práškovým cukrom do hustej peny. Do ešte teplého snehu primiešajte pripravenú želatínu (rozpustenú podľa návodu) a nakoniec zmäknuté maslo.
  4. Plnku rovnomerne rozotrite na vychladnutý korpus a dajte tortu stuhnúť na niekoľko hodín do chladničky.
  5. Na záver si pripravte čokoládovú polevu – rozpustite čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli, nalejte na vrch torty a nechajte stuhnúť.

Tip na záver

Ak chcete tortu ešte ozvláštniť, môžete ju posypať nastrúhanou čokoládou alebo kokosom. Niektoré gazdinky pridávajú aj pár kvapiek rumu do polevy – pre vôňu a spomienku na časy, keď bol takýto dezert malým sviatkom.

Vtačie mlieko – či už ako nápoj alebo torta – je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dajú vytvoriť zázraky. Stačí trocha času, chuť na niečo sladké a láska k tradíciám. Tento recept je malým návratom do minulosti, ktorý si zaslúži svoje miesto aj v dnešnej modernej kuchyni.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať