Väčšina z nás si spája vlašské orechy s jesenným obdobím a lahodnými zákuskami, prípadne ako prísadu do vianočného pečiva. Lenže to je trochu škoda. Práve teraz, uprostred leta, keď sú orechy ešte mladé a ich zelené plody plné energie, máte skvelú príležitosť urobiť niečo pre svoje zdravie. Viete, prečo sú zelené nezrelé vlašské orechy také výnimočné a ako ich môžete naplno využiť?
Symbol plodnosti aj zdravá pochúťka
Už v staroveku bol vlašský orech považovaný za mocný symbol plodnosti, lásky a erotiky. Ľudia ho dokonca nosili ako amulet, ktorý mal pomôcť zaistiť početné potomstvo. Aj keď dnes možno talizmany príliš nefungujú, jedno je isté – orechy sú výnimočne výživné. A hoci v zrelej podobe sú známe svojou vynikajúcou chuťou, nezrelé plody majú úplne inú, no možno ešte významnejšiu výhodu: doslova nabité zdravím.
Vitamínová bomba, ktorú netreba ignorovať
Podľa skúseností bylinkárov sú mladé zelené orechy doslova prírodným pokladom. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, predovšetkým vitamínu C, ktorý podporí imunitu, vitamínu B, ktorý posilní nervový systém, a vitamínu E, ktorý má výborné antioxidačné účinky a pomáha v boji proti voľným radikálom.
Nájdeme v nich aj široké spektrum minerálov, medzi ktorými nechýba draslík, fosfor, zinok, meď, mangán či vápnik. Práve táto kombinácia látok pomáha predchádzať zápalovým ochoreniam, zlepšuje trávenie a dokonca môže urýchliť hojenie kožných rán.
Ako správne zbierať zelené orechy?
Najlepším obdobím na zber mladých orechov je júl, ideálne neskoro popoludní alebo podvečer, keď horúčavy trochu ustúpia. Než sa však pustíte do zbierania, vykonajte jednoduchý test. Stačí vziať špendlík alebo ihlu a prepichnúť šupku orecha. Ak je vnútro mäkké, ale pevné (nie mazľavé alebo príliš tekuté), môžete bez obáv začať zbierať.
Pri zbere nezabudnite na rukavice, pretože šťava zo šupky silno farbí a mohla by vám spôsobiť na koži nepekné tmavé škvrny, ktoré sa len ťažko odstraňujú. Vždy vyberajte iba zdravé orechy bez poškodenia, pretože poškodené plody sa rýchlo kazia a nemajú dostatok liečivých účinkov. Zbierajte iba množstvo, ktoré viete skutočne využiť – nezrelé orechy sa nedajú dlhodobo skladovať a ľahko podliehajú skaze.
Dôležité upozornenie: Menej je niekedy viac
Chuť zelených orechov je mierne sladkastá, s jemnou horkastou chuťou, no nie je tak intenzívna ako u zrelých orechov. Aj keď vás táto zvláštna chuť môže zaujať, nemali by ste to s ich konzumáciou preháňať. Nezrelé plody totiž obsahujú látky, ktoré môžu vo väčšom množstve podráždiť žalúdok a spôsobiť tráviace problémy. Preto si ich doprajte skôr v menších množstvách ako doplnok stravy či občasnú zdravú pochúťku.
Domáca orechovica ako liek na trávenie
Z mladých orechov si ľahko vyrobíte aj obľúbenú orechovicu, ktorá sa tradične používa na liečbu žalúdočných problémov a podporu trávenia. Tu je osvedčený recept:
Približne 24 kusov zelených orechov dôkladne umyte a nakrájajte na štvrtinky. Vložte ich do päťlitrového pohára, pridajte jednu celú škoricu, 8 klinčekov a jeden celý muškátový oriešok. Zalejte litrom kvalitného alkoholu (vodka, slivovica či pálenka s 30 až 40 % obsahu alkoholu). Nechajte lúhovať na slnečnom mieste približne 4 až 6 týždňov. Potom pripravte sirup z 500 g cukru a 500 ml vody, nechajte vychladnúť a zmiešajte s precedeným orechovým výluhom. Hotovú orechovicu nechajte ešte mesiac odpočívať a až potom nalejte do fliaš. Výsledok stojí za to!
Liečivý obklad z nezrelých orechov
Okrem vnútorného užívania môžete využiť mladé orechy aj zvonku. Pripravte si silný odvar zo zmesi nezrelých a zrelých orechov, povarte asi 10 minút, nechajte trochu vychladnúť a následne v ňom namočte gázu alebo čistú plienku. Prikladaním obkladu na podráždenú alebo zapálenú pokožku výrazne urýchlite hojenie.
Kandované zelené orechy: pochúťka, ktorej neodoláte
Vyskúšajte aj delikatesu – kandované orechy. Dva diely mladých orechov poprepichujte špendlíkom a vložte do vody na 14 dní (vodu denne meňte). Po tejto kúre orechy povarte domäkka, opäť prepichnite, a vložte do sirupu, ktorý pripravíte varením vody a cukru spolu s citrónovou kôrou, vanilkou, kardamónom a škoricou. Nechajte 24 hodín odstáť, potom znova prevarte a zopakujte odstátie ešte raz. Orechy napokon uložte do pohárov a sterilizujte asi 20 minút. Uvidíte, že nezostane iba pri jednej ochutnávke!
Neváhajte teda využiť práve teraz tieto malé zelené poklady z vašej záhrady. Vaše telo vám za to určite poďakuje!