Tieto jemné kvety prekvapia chuťou. Sirôtky môžete jesť, pozrite sa ako

sirôtky
sirôtky Foto: www.shutterstock.com

Sirôtky patria medzi najobľúbenejšie jesenné kvety. Ich drobné farebné hlavičky s typickým „udiveným“ výrazom vídame na balkónoch, v záhradných kvetináčoch, pri domoch aj na cintorínoch. Kvietky sú nenáročné a kvitnú až do prvých mrazov, preto sa stali symbolom jesennej výzdoby. Len málokto však vie, že sirôtky nemajú iba estetickú hodnotu – môžu sa stať aj originálnou ingredienciou v kuchyni.

Prekvapenie v podobe chuti

Ochutnali ste niekedy kvietok sirôtky? Ich chuť vás možno prekvapí – je jemne nasladlá a zároveň má v sebe ľahký korenistý tón, ktorý pripomína jemný dotyk korenia či čerstvo pomletého čierneho korenia. Táto jedinečná kombinácia spôsobuje, že sa kvety hodia do sladkých aj slaných pokrmov.

Navyše, sirôtky sú plné vitamínov A a C, takže ich použitie v jedle nie je len o kulinárskom experimente, ale aj o malom príspevku pre zdravie a imunitu.

Ako sirôtky využiť v kuchyni

Možností je viac, než by sa zdalo:

  • Do šalátov – celé kvietky alebo len okvetné lístky môžete primiešať do zeleninových či ovocných šalátov. Prinesú farbu, jemnú chuť aj elegantný vzhľad.
  • Do pomazánok – drobne nasekané okvetné lístky skvelo doplnia bylinkové či syrové nátierky.
  • Na dezerty – sirôtky sa dajú krásne skaramelizovať. Stačí ich potrieť vyšľahaným bielkom, posypať kryštálovým cukrom a nechať zaschnúť. Takto kandizované kvety sú očarujúcou ozdobou na tortách, zákuskoch alebo sušienkach.

Osviežujúca ozdoba do nápojov

Menšie kvety sirôtok sa dajú zamraziť do ľadových kociek. Pohár domácej limonády či džúsu s takouto dekoráciou určite nadchne deti aj dospelých.

Ďalšou možnosťou je sirup zo sirôtok. Kvety sa povaria s cukrom a vodou a vznikne sladký základ, ktorý možno použiť do čajov, na palacinky alebo ako domáci základ osviežujúcich limonád.

Na čo si dať pozor

Predtým, než začnete experimentovať, treba pamätať na dôležité pravidlo: sirôtky kúpené v kvetinárstve alebo na trhu nie sú určené na konzumáciu. Často bývajú ošetrované chemickými postrekmi, ktoré sú zdraviu škodlivé.

Ak chcete sirôtky využívať v kuchyni, používajte iba tie, ktoré si sami vypestujete alebo ich získajte od pestovateľov špecializovaných na jedlé kvety. Tí ich pestujú rovnako bezpečne ako zeleninu či bylinky. Pred použitím je dôležité každý kvietok dôkladne opláchnuť vo vode.

Sirôtky nie sú len symbolom jesennej krásy. Vďaka svojej chuti a farebnosti môžu obohatiť šaláty, pomazánky, dezerty aj nápoje. Okrem kulinárskeho pôžitku navyše dodajú telu cenné vitamíny. Stačí však pamätať na jedno zásadné pravidlo – používať iba kvety z bezpečného zdroja.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať