Sušené ovocie, ktoré doma prehliadame: prírodný zdroj draslíka a skutočný balzam pre naše obličky

Sušené ovocie
Sušené ovocie Foto: www.shutterstock.com

Keď sa hovorí o zdravej strave, väčšina ľudí si okamžite predstaví chrumkavú zeleninu, kvalitné bielkoviny a komplexné sacharidy. Neraz však zabúdame na ovocie – a najmä na to sušené. Mnohí ho považujú za „sladký hriech“, iní zasa netušia, aké koncentrované bohatstvo živín v ňom v skutočnosti drieme. Nasledujúce riadky ukážu, že aj malá hrsť sušených plodov dokáže urobiť veľký rozdiel pre celé telo. A jedno ovocie vyniká nad všetkými: sušené ďatle, ktoré sa v iné krajiny spoliehajú už tisícročia.

Sušené ovocie – prehliadaná superpotravina

Ak si zariaďujete jedálniček podľa zásad vyváženej stravy, pravdepodobne siahate po čerstvých produktoch. Sušené ovocie často zostáva „v tieni“ – považujeme ho za dezert alebo rýchlu náhradu cukríkov. Pravda je však iná: pri šetrnom sušení sa z plodov odparí voda, no väčšina vitamínov, minerálov a antioxidantov zostáva. Dostávame tak akýsi „extrakt“ dobrôt nabitý živinami, ktorý – v primeranom množstve – vie telu poslúžiť lepšie než mnohé „zdravé“ snacky z obchodu.

Ak patríte medzi milovníkov sladšieho, skúste sušené ovocie v kvalitnej horkej čokoláde. Pridáte tak ďalšiu dávku antioxidantov z kakaa a potešíte aj myseľ – bez výčitiek svedomia.

Tipy, ako využiť sušené plody:

  • jemne nasekané v raňajkovej kaši alebo v tvarohu,
  • ako kontrast k plnému chuti syra (ovčiemu, kozímu či plesňovému),
  • na dosladenie smoothies a kokteilov,
  • na ozdobu koláčov, muffinov či domáceho granolového tyčinka,
  • ako rýchlu desiatu počas práce alebo turistiky.

Najväčší poklad pre obličky? Sušené ďatle

Na pultoch nájdete marhule, figy, hrozienka či brusnice, no pokiaľ sledujete zdravie obličiek, vsaďte na sušené ďatle. Pôvodne pochádzajú z horúcich oblastí Blízkeho východu, kde sú po stáročia súčasťou každodennej stravy. Aj keď pôsobia ako „cukrová bomba“, pri rozumnej dávke ponúkajú celý rad benefitov, ktoré sladkosť s prehľadom vyvážia.

Draslík – hlavnú hviezda medzi minerálmi

Ďatle sú mimoriadne bohaté na draslík, minerál kľúčový pre:

  • reguláciu tekutín a kyslo-zásaditú rovnováhu,
  • optimálne sťahy svalov vrátane srdcového,
  • nervové impulzy a správne vedenie elektrických signálov,
  • „filtrovanie“ krvi v obličkách, čím prispievajú k vyplavovaniu toxínov.

Ak prijímame draslík pravidelne, obličky dokážu lepšie odbúravať odpadové látky a znižuje sa riziko zápalov či vzniku kameňov.

Ďalšie cenné látky v ďatlách

  • Horčík – uvoľňuje svaly, chráni nervový systém a podporuje dobrý spánok.
  • Flavonoidy a polyfenoly – pôsobia ako štít proti voľným radikálom a predčasnému starnutiu buniek.
  • Antokyány – prírodné farbivá s protizápalovým účinkom.
  • Karotenoidy – chránia zrak a posilňujú imunitu.

Antioxidanty strážia aj močové cesty

Silná antioxidačná „zásoba“ v ďatliach neslúži iba na peknú pleť. Pravidelná konzumácia môže:

  • znížiť pravdepodobnosť rozvoja chronických ochorení obličiek,
  • zmierniť zápalové procesy v močových cestách,
  • brzdiť tvorbu obličkových kameňov.

Ak sa zároveň staráte o dostatok tekutín, podporíte prirodzené „preplachovanie“ systému a maximálne využijete silu týchto plodov.

Zaujíma vás viac? Pozrite si video Zdravotné prínosy konzumácie ďatlí, ktoré zhrnie vedecké poznatky i praktické tipy.

4 chutné spôsoby, ako si dať ďatle

  1. Raňajkový štart – nakrájajte 2–3 ďatle do ovsenej či pšeničnej kaše. Vďaka prirodzenej sladkosti môžete pokojne vynechať med.
  2. Svieže smoothie – rozmixujte ďatle s banánom, hrnčekom mrazených malín a rastlinným mliekom. Získate hustý nápoj nabitý energiou.
  3. „Raw“ dezert – rozmixované ďatle spojte s orechmi a kakaom, vytvarujte guličky a obsaďte nimi miesto vo svojej zdravšej „bonboniére“.
  4. Gurmet s syrom – servírujte sušené ďatle popri kozom či plesnivom syre, pridajte zopár vlašských orechov a vyčarujte pôsobivé predjedlo.

Koľko je tak akurát?

Aj keď ide o zdravú bombu, s ďatlami to netreba preháňať. Vďaka vysokej koncentrácii prírodných cukrov stačia 2–3 kusy denne. Takto:

  • nezaťažíte krvný cukor,
  • prijmete minerály a vlákninu,
  • podporíte črevá, obličky aj imunitu,
  • získate rýchlu dávku energie bez výčitiek.

Zhrnutie, ktoré sa oplatí zapamätať

  • Sušené ovocie (a ďatle zvlášť) je koncentrovaným zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov.
  • Ďatle vynikajú vysokým obsahom draslíka, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu obličiek a rovnováhu tekutín.
  • Ich bohatstvo antioxidantov chráni bunky, zmierňuje zápaly a pomáha predchádzať obličkovým kameňom.
  • Primeraná dávka – približne tri kúsky denne – podporí zdravie bez nadmerného príjmu cukru.
  • Vďaka všestrannému využitiu (kaše, smoothies, dezerty či gurmet dobroty so syrom) si ich ľahko zaradíte do jedálnička.

Praktický záver: ak ste doteraz okolo sušených ďatlí len prešli, skúste im venovať pár minút a veľmi rýchlo pochopíte, prečo ich odborníci na výživu radia medzi najhodnotnejšie sušené plody. Vaše obličky, tráviaci systém aj celková energia vám jemne poďakujú – každý deň.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať