So šípkovou, či s kapustou? Tento poklad má viac vitamínu C ako pomaranč

Šípková omáčka
Šípková omáčka Foto: www.shutterstock.com

Keď sa jesenné kríky sfarbia dočervena, príroda nám ponúka malý zázrak – šípky. Tieto plody divej ruže sú jedným z najbohatších prírodných zdrojov vitamínu C, no skrývajú v sebe aj množstvo ďalších prospešných látok. Vďaka nim podporujú imunitu, pomáhajú telu zvládať chladné dni a v kuchyni z nich možno vykúzliť omáčku, ktorá vonia tradíciou i domovom.

Malé plody s veľkou dávkou sily

Na prvý pohľad vyzerajú nenápadne, no vo vnútri ukrývajú obrovskú výživovú hodnotu. V čerstvých šípkach sa nachádza 200 až 1 000 mg vitamínu C na 100 g, v závislosti od druhu a miesta, kde rastú. To znamená, že môžu obsahovať aj 20- až 30-násobne viac vitamínu C než pomaranč (ktorý má približne 50 mg na 100 g).

Okrem toho sú šípky zdrojom vitamínov A, K a B, obsahujú flavonoidy, karotenoidy a antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom. Pravidelná konzumácia čajov, sirupov či marmelád z týchto plodov podporuje imunitný systém, prispieva k lepšej regenerácii organizmu a môže zmierňovať mierne zápalové procesy.

Niektoré výskumy tiež naznačujú, že extrakty zo šípok môžu priaznivo pôsobiť na pokožku a pomáhať pri tvorbe kolagénu, čo spomaľuje starnutie. Aj preto je šípkový olej obľúbený v kozmetike.

Prečo sa oplatí siahnuť po šípkach?

  • Podporujú imunitu a obranyschopnosť organizmu.
  • Obsahujú antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením.
  • Pomáhajú telu zvládať únavu a stres.
  • Môžu priaznivo pôsobiť na pokožku a tvorbu kolagénu.
  • Majú jemne sladkastú a sviežu chuť, ktorá sa hodí do slaných aj sladkých jedál.

Kedy a ako šípky zbierať?

Najvhodnejší čas na zber je od septembra do konca októbra. Po prvých mrazoch plody mierne zmäknú a získajú jemnejšiu chuť. Zbierajte len sýtočervené, pevné šípky bez známok plesne či poškodenia.

Doma ich rozrežte, odstráňte semienka a chĺpky, pretože môžu dráždiť pokožku alebo sliznicu. Potom ich môžete spracovať čerstvé, uvariť, rozmixovať alebo usušiť.

Sušené šípky sú výborné na čaj, ktorý v zime zahreje a pomôže doplniť vitamíny. Ak ich chcete použiť v kuchyni, siahnite po šípkovej marmeláde – zachová si časť živín a má príjemne kyslastú chuť.

Šípková omáčka – chuť jesene na tanieri

Šípková omáčka je jedným z tradičných pokladov českej kuchyne a čoraz viac si nachádza miesto aj na slovenských stoloch. Je zamatovo jemná, voňavá po korení a víne, a dokonale dopĺňa mäsité pokrmy – najmä zverinu, hovädzie, králičie či kuracie mäso.

Potrebujete:

  • 150 g očistených šípok (môžu byť aj sušené, vtedy ich predvarte)
  • 200 ml vývaru
  • 100 ml červeného vína
  • lyžicu hladkej múky na zahustenie
  • cukor, soľ, čierne korenie
  • štipku škorice, klinček, kúsok citrónovej kôry

Postup:

  1. Očistené šípky povarte domäkka a rozmixujte na hladké pyré.
  2. V hrnci pripravte svetlú zápražku, zalejte ju vývarom a pridajte pyré aj víno.
  3. Dochucujte korením, cukrom a soľou.
  4. Nechajte omáčku jemne prebublávať asi 10 minút, aby sa chute prepojili.

Ak máte výpek z mäsa, pokojne ho pridajte – omáčka tak získa ešte plnšiu chuť.

Tip: Ak nemáte čerstvé šípky, pokojne použite šípkovú marmeládu – výsledná chuť bude jemnejšia, no stále výrazná a voňavá.

Ako ju servírovať?

Najlepšie sa hodí k zverine, ale výborne dopĺňa aj hovädzie, králičie či kuracie mäso. Klasickou prílohou sú houskové knedlíky, no ak chcete niečo ľahšie, môžete ju skúsiť aj s cestovinami alebo ryžou.

Je to jedlo, ktoré v sebe spája chuť domova, tradíciu a zároveň aj kúsok zdravia.

Návrat k tradícii

Šípková omáčka je viac než len recept – je to spomienka na časy, keď sa varilo pomaly a s láskou. Pripomína, že aj obyčajné dary prírody môžu byť neuveriteľne hodnotné.

Šípky sú dôkazom, že zdravie, chuť a tradícia môžu ísť ruka v ruke. A keď si k tanieru pridáte pohár červeného vína a zapálite sviečku, zažijete tú najkrajšiu podobu jesene – pokoj, vôňu domova a chuť, ktorá hreje.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať