Slováci objavujú hubovú kávu. Nápoj pre energiu, imunitu aj pokojný spánok

káva a hríby
káva a hríby Foto: František Stacho

Huby sa v kuchyni tradične používajú do polievok, omáčok či praženice, no v posledných rokoch si našli cestu aj do menej tradičných jedál a nápojov. Jedným z nich je hubová káva, ktorá spája klasickú kávu s extraktmi z tzv. medicinálnych húb. Hoci môže znieť netradične, v Ázii sa hubové nápoje využívajú už celé stáročia a dnes si získavajú popularitu aj v Európe.

Čo je hubová káva

Ide o zmes klasickej mletej kávy a sušených alebo extrahovaných húb. Vďaka tomu si zachováva povzbudzujúci účinok kofeínu, no zároveň do tela prináša látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v hubách – polysacharidy, antioxidanty, vitamíny a minerály. Obsah kofeínu je často nižší ako v čistej káve, preto ju mnohí znášajú lepšie, najmä ak mávajú problémy so žalúdkom po silnej káve.

Prečo sa hovorí o zdravotných účinkoch húb

Niektoré huby, známe aj ako funkčné alebo medicinálne, sú predmetom výskumu pre ich možné pozitívne účinky na zdravie. Laboratórne a zvieracie štúdie ukazujú, že obsahujú látky podporujúce imunitný systém a pôsobiace ako antioxidanty. Klinické dôkazy u ľudí sú zatiaľ obmedzené, preto je vhodné hovoriť skôr o potenciálnych prínosoch, nie o zaručených účinkoch.

Najčastejšie používané huby v káve

  • Reishi (leskokôrka lesklá) – skúma sa jej vplyv na imunitu a spánok, tradične sa používa v čínskej medicíne ako podpora vitality.
  • Cordyceps – môže prispievať k zvýšeniu energie a k správnej činnosti dýchacieho systému, výskum stále prebieha.
  • Chaga – obsahuje veľa antioxidantov a skúma sa jej vplyv na ochranu buniek pred oxidačným stresom.
  • Shiitake – má látky, ktoré môžu podporovať zdravie srdca a hladinu cholesterolu.
  • Maitake – skúma sa jej možný účinok na metabolizmus a hladinu cukru v krvi.

Tieto huby sa používajú aj ako doplnky výživy, ale vo forme kávy ide skôr o jemný doplnok stravy než o plnohodnotnú liečebnú dávku.

Čo môžete od hubovej kávy čakať

  • Energizujúci účinok – vďaka kofeínu povzbudzuje podobne ako klasická káva, často však s miernejším účinkom.
  • Nižšia kyslosť – mnohí spotrebitelia uvádzajú, že je šetrnejšia k tráveniu.
  • Možné zdravotné benefity – látky z húb môžu podporiť imunitu či pôsobiť ako antioxidanty, no účinky závisia od konkrétneho druhu huby, množstva a kvality spracovania.

Na čo si dať pozor

  • Nie je to zázračný nápoj. Hubová káva môže byť príjemným doplnkom, ale nenahradí zdravú stravu, pohyb ani lekársku starostlivosť.
  • Účinnosť sa líši. Obsah aktívnych látok závisí od spôsobu spracovania a množstva húb v produkte.
  • Možné interakcie. Niektoré huby môžu ovplyvňovať účinky liekov, preto je vhodné poradiť sa s lekárom, ak užívate lieky alebo máte zdravotné problémy.

Hubová káva je zaujímavou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú miernejší kofeínový nápoj a chcú vyskúšať funkčné huby v praktickej forme. Prináša kombináciu chuti kávy s prírodnými látkami z húb, ktoré sa skúmajú pre svoje možné zdravotné prínosy. Očakávať od nej zázraky by však bolo prehnané – ide skôr o doplnok zdravého životného štýlu než o liek.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať