Jesenné prechádzky majú svoje čaro – vzduch je svieži, príroda hrá teplými farbami a popri cestách či na okrajoch lesov sa červenajú kríky plné drobných šípkov. Tieto neprehliadnuteľné plody sú odpradávna považované za prírodný zdroj sily a odolnosti. Niet preto divu, že práve koncom leta a počas babieho leta ľudia vyrážajú do prírody so zámerom nazbierať si ich do zásoby. Ak ich správne spracujete, dokážu podporovať zdravie a posilňovať imunitu počas celej zimy.
Kedy a kde šípky zbierať
Najvhodnejší čas na zber šípok je obdobie od septembra do októbra, keď sú plody sýto červené, pevné a úplne dozreté. Mnohí čakajú až na prvé mrazy, kedy šípky zmäknú a sú sladšie, no zároveň v nich ubúda cenný vitamín C. Ak ich chcete uchovať ako najsilnejší zdroj tohto vitamínu, oplatí sa zbierať ich skôr.
Najlepšie šípky nájdete na kríkoch, ktoré rastú ďalej od ciest či prašných a znečistených oblastí. Ideálne sú lúky, lesné okraje alebo čisté medze. Pri zbere si vždy vyberajte len zdravé a nepoškodené plody.
Ako šípky sušiť, aby vydržali
Tradičným spôsobom uchovávania šípkov je sušenie. Po prinesení domov ich dôkladne očistite od stopiek a nečistôt. Aby sa lepšie vysušili, môžete ich rozkrojiť napoly. Sušiť ich možno v elektrickej sušičke, v rúre pri teplote do 50 °C alebo prirodzene – na dobre vetranom mieste, rozložené v tenkej vrstve na látke či papieri.
Správne usušené šípky spoznáte podľa toho, že sú tvrdé a pri stlačení sa lámu. Gumové či lepkavé plody nie sú vhodné na dlhé skladovanie. Najlepšie ich uchováte v sklenených nádobách alebo plechových dózach, vždy na tmavom a suchom mieste.
Čaje, sirupy a marmelády
Najobľúbenejším spôsobom využitia šípkov je bezpochyby čaj. Pripraviť si ho môžete z čerstvých alebo usušených plodov. Stačí ich zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať – výsledkom je nápoj, ktorý nielen zahreje, ale dodá aj poriadnu dávku vitamínov.
Ak dávate prednosť sladkým domácim dobrotám, zo šípkov si môžete pripraviť voňavý sirup. Plody sa krátko povaria vo vode, precedia a pridá sa cukor alebo med. V zime je sirup skvelý do čaju, limonád či ako prírodné sladidlo.
Ďalšou možnosťou je šípková marmeláda alebo džem. Šípky sa rozvaria na pyré, prepasírujú a dochutia cukrom. Takto pripravený džem sa hodí nielen na chlieb s maslom, ale aj ako náplň do lineckého pečiva či palaciniek.
Prečo by šípky nemali chýbať doma
Šípky sa právom označujú za prírodný elixír zdravia. Obsahujú niekoľkonásobne viac vitamínu C než citrusové plody. Tento vitamín podporuje obranyschopnosť, chráni organizmus pred infekciami a prispieva k tvorbe kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku, vlasy a nechty.
Okrem toho šípky obsahujú aj množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Pôsobia priaznivo na cievy a kĺby, podporujú trávenie a vďaka obsahu ďalších bioaktívnych látok sa využívajú dokonca aj pri výrobe šípkového oleja, ktorý prospieva pleti a spomaľuje starnutie.
Ako hovoria odborníci: „Šípky sú najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C. Ich pravidelná konzumácia zlepšuje imunitu, podporuje zdravie pokožky a celkovú vitalitu.“
Poklad babieho leta
Ak chcete, aby vám šípky prinášali radosť a úžitok počas celej zimy, vyberte sa na ich zber práve v čase, keď príroda ponúka svoje posledné slnečné dni – v babom lete. Zaberie vám to len chvíľu, no výsledkom bude zásoba prírodného pokladu.
Keď si v januári uvaríte šálku horúceho šípkového čaju, nebudete cítiť iba chuť vitamínov, ale aj spomienku na slnkom zaliate jesenné popoludnia. A to je dar, ktorý dokáže zahriať nielen telo, ale aj dušu.