Prevencia infarktu: 7 potravín, ktoré pomáhajú predísť kardiovaskulárnym ochoreniam

Prevencia infarktu
Prevencia infarktu: 7 potravín, ktoré pomáhajú predísť kardiovaskulárnym ochoreniam Foto: depositphotos.com

Jednou z najčastejších príčin úmrtí v celom svete sú práve srdcovo-cievne problémy. Ateroskleróza je rizikový faktor pre vznik infarktu a mozgovej mŕtvice, je to stav, pri ktorom sa cievy zužujú a prechod krvi nimi je čoraz obtiažnejší. Srdce následkom toho je nútené pracovať čoraz rýchlejšie, aby jednotlivé orgány zásobovalo takým množstvom krvi, ktoré potrebujú. K infarktu prispievajú tieto faktory: nedostatok pohybu, stres a v neposlednej rade, nezdravá strava. Pokiaľ ale v živote spravíte pár malých zmien, ako napríklad zaradením niektorých potravín do svojho jedálnička, môžete ak drasticky znížiť riziko vzniku infarktu, či už srdcového, alebo mozgového.

Pozrime sa spolu na 7 potravín, ktoré je vhodné zaradiť do jedálnička:

Losos

Losos patrí k úplne najzdravším potravinám pre správne fungovanie srdca. Je to pre jeho vysoký obsah mastných kyselín, ktoré sú nápomocné pri znižovaní zlého cholesterolu, triacylglyceroly a zápaly. Okrem lososa majú veľký obsah mastných kyselín ešte aj tuniaky, makrely či slede. Ak je to možné, odporúčajú sa konzumovať BIO ryby.

Pomarančová šťava

Čerstvo vylisovaná pomarančová šťava je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré posilňujú cievy. Tým sa znižuje krvný tlak. Stačia dva poháre denne a telu dodáte odporúčanú dávku vitamínu C a iných vitamínov a minerálov telu prospešných.

Káva

Možno trochu prekvapivá informácia, ale práve káva 2-4 denne dokáže znížiť riziko vzniku infarktu až o 20%

Orechy

Orechy sú stáročia považované za zdravé, pre ich vysoký obsah zdravých tukov ako napríklad omega-3 a mononenasýtené mastné kyseliny. Sú vhodné nie len na zlý cholesterol, ale okrem toho majú aj vplyv na kĺby a pamäť. Vlašské orechy a mandle majú veľmi vysoký obsah týchto prospešných tukov, preto stačí hrsť denne a výsledky na seba nenechajú čakať.

Kurkuma

Kurkumín, ktorý je bohato obsiahnutý v kurkume ma veľké množstvo pozitívnych vlastností na náš organizmus. Pomáha predchádzať ukladaniu tukov a znižuje zápaly tkanív. Kurkuma ako korenie je vhodným doplnkom re mnoho jedál, ale pridať si ju môžete aj do čaju, dodá mu lahodnú chuť.

Zelený čaj

Zelený čaj je už roky využívaný pre svoje upokojujúce a energetické vlastnosti. Obsahuje antioxidant, ktorý je obsiahnutý v jeho listoch, ktorý je za jeho účinky zodpovedný. Znižuje vstrebávanie zlého cholesterolu a napomáha látkovej výmene. Preto by ste mali 1-2 šáláky tohto čaju denne vypiť.

Melón

Melón podporuje tvorbu oxidu dusnatého, čím rozširuje cievy. Preto melón nie len osvieži, ale je tiež zdraviu prospešný.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať