Ošúpte zemiaky, nakrájajte ich na tenučké plátky a pripravte si najrýchlejšiu, no neuveriteľne chutnú večeru

gratin dauphinois
gratin dauphinois Foto: depositphotos.com

Zemiaky patria k najspoľahlivejším surovinám, aké doma máme. Hodí sa z nich uvariť rýchla príloha, sýty hlavný chod alebo pokrm, ktorý zasýti aj veľkú rodinu bez zbytočného komplikovania. Francúzska kuchyňa ich často využíva a jedným z najznámejších spôsobov je tradičné jedlo Gratin Dauphinois – jemný, krémový zemiakový gratin pochádzajúci z francúzskeho regiónu Dauphiné.

Napriek tomu, že názov znie vznešene, ide o mimoriadne jednoduché jedlo, ktoré zvládne aj úplný kuchynský začiatočník. Potrebujete iba niekoľko základných surovín a rúru, ktorá odvedie väčšinu práce za vás.

Video návod z YouTube

Ak máš radšej vizuálny postup krok za krokom, môžeš si pozrieť aj recept vo forme videa. Na YouTube ho nájdeš na kanáli Kuchyně Lidlu:

Odkiaľ sa vzalo slovo „gratin“

Pojem gratin vychádza zo starého francúzskeho slovesa gratter, ktoré znamená „škriabať“ alebo „zoškrabať“. V minulosti sa tak nazývali práve zapečené kúsky jedla, ktoré sa prichytili o okraje a dno nádoby. Neskôr sa z tejto techniky stala samostatná kulinárska metóda, pri ktorej je príjemne zapečená vrchná vrstva žiaducou súčasťou pokrmu.

Prečo je krájanie také dôležité

Príprava Gratin Dauphinois je jednoduchá, no existuje detail, ktorý výrazne ovplyvňuje výsledok – hrúbka plátkov zemiakov. Čím tenšie ich nakrájate, tým rovnomernejšie sa prepečú a lepšie nasajú tekutinu. Vďaka tomu bude jedlo jemné, krémové a rovnomerne prepečené.

Zemiaky sa tradične krájajú na plátky s hrúbkou približne 2–3 mm. Kto má doma mandolínu alebo krájač, výrazne si uľahčí prácu.

Aké zemiaky sú najvhodnejšie

Na prípravu originálneho Gratin Dauphinois sa odporúčajú zemiaky typu, ktoré dobre držia tvar, teda pevné alebo poloskladké odrody (napr. typu B). Nejde o zemiaky s najvyšším obsahom škrobu, ale o také, ktoré sa počas pečenia nerozpadnú a zostanú pekne v celistvých plátkoch.

To zabezpečí, že jedlo bude mať po upečení typické vrstvy a nebude sa rozpadávať pri servírovaní.

Tekutá zložka podľa tradičnej receptúry

Tradičný Gratin Dauphinois sa pripravuje zo smotany alebo kombinácie smotany a mlieka. Dodáva mu to jeho charakteristickú krémovú chuť.

Originálny recept z Dauphiné neobsahuje syr. Ten sa pridáva až v moderných variáciách, ktoré sa objavujú v reštauráciách mimo tohto regiónu. Ak si chcete dopriať autentickú verziu, syr vynechajte.

Dochucovanie je veľmi jednoduché:

  • trocha soli
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok (voliteľný, ale často používaný)
  • cesnak (v tradičných receptoch sa ním len potrie zapekacia misa, niekedy sa pridáva priamo do tekutiny)

Takto ochutená zmes sa rovnomerne naleje medzi jednotlivé vrstvy zemiakov.

Ako postupovať pri skladaní jedla

Do zapekacej misy potriete dno rozkrojeným strúčikom cesnaku, aby sa preniesla jemná aróma. Potom ukladáte vrstvy:

  1. tenké plátky zemiakov
  2. zaliať časťou smotanovej zmesi
  3. opakujete, kým neminiete všetko

Rúra prevezme všetku prácu – zemiaky sa krásne prepečú, smotana zhustne a vytvorí hladkú krémovú konzistenciu.

Piecť môžete približne 45 – 60 minút, v závislosti od rúry a hrúbky plátkov. Vrch by mal byť jemne zlatistý, ale nie spálený.

Jednoduché, chutné a rokmi overené

Gratin Dauphinois je dôkazom toho, že aj z pár základných surovín možno pripraviť luxusne chutné jedlo bez náročných postupov či drahých ingrediencií.

Vďaka jednoduchému zloženiu a spoľahlivej príprave je to skvelá voľba na pokojnú rodinnú večeru, ale aj výborná príloha k pečenému mäsu. A čo je najlepšie – nemusíte byť profesionálny kuchár, aby sa vám podaril.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať