Nenapĺňajte papriky ryžou. Táto náplň chutí oveľa lepšie

plnená paprika
plnená paprika Foto: depositphotos.com

Plnené papriky sú jedným z jedál, ktoré sa v našom regióne udomácnili už dávno. Mnoho ľudí ich pozná najmä s ryžou a mletým mäsom, no existuje jednoduchá zmena, ktorá pokrmu dodá novú chuť, lepšiu textúru a zároveň môže byť nutrične výhodnejšia. Tou zmenou je použitie bulguru.

Prečo sa oplatí vymeniť ryžu za bulgur?

Bulgur sa u nás objavuje stále častejšie – ide o predvarené a nahrubo nalámané zrná pšenice. V porovnaní s klasickou bielou ryžou má bulgur prirodzene vyšší obsah vlákniny, pretože ide o celozrnný produkt. Vláknina podporuje trávenie, udržuje dlhší pocit sýtosti a všeobecne prispieva k výživovo hodnotnejšiemu jedlu.

Ďalší rozdiel sa týka minerálov. Bulgur obsahuje horčík, železo či fosfor, čo sú živiny, ktoré v bielej ryži nenájdete v takom množstve. Taktiež je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Energetická hodnota bulguru je veľmi podobná ryži, no vďaka vyššiemu obsahu vlákniny ide o voľbu, ktorú mnoho ľudí považuje za sýtejšiu a vyváženejšiu.

Je však dôležité dodať, že bulgur je vyrábaný z pšenice, a preto obsahuje lepok – nie je teda vhodný pre ľudí s celiakiou či intoleranciou lepku.

Plnené papriky s bulgurom – jednoduché a výrazne chutné

Ak ste s bulgurom doteraz veľa nevarili, plnené papriky sú ideálny recept, kde si jeho chuť aj konzistenciu rýchlo obľúbite. Výborne sa kombinuje s mletým mäsom aj zeleninou a výsledok pôsobí ľahšie a sviežejšie než tradičná ryžová verzia.

Budete potrebovať:

  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 1 cibuľu
  • 8 väčších paprík
  • 1 pohár zeleninového vývaru
  • ½ šálky bulguru
  • 4 lyžice oleja
  • 1 lyžičku oregana
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • soľ podľa chuti
  • čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy

1. Uvarenie bulguru

Bulgur varte v osolenej vode približne 10–20 minút, podľa typu, ktorý používate. Po uvarení ho sceďte a nechajte chvíľu odstáť, aby sa jednotlivé zrnká uvoľnili.

2. Príprava mäsa

Cibuľu nakrájajte nadrobno a nechajte ju na panvici zosklovatieť. Pridajte mleté mäso, orestujte ho dohneda a nakoniec dochuťte soľou, korením a oreganom.

3. Spájanie plnky

Uvarený bulgur primiešajte k mäsu, aby vznikla hutná a dobre držiaca náplň.

4. Príprava paprík

Papriky umyte, odrežte vrchné časti a odstráňte semená. Naplňte ich pripravenou zmesou.

5. Pečenie

Zapekaciu misu vymažte olejom, vložte do nej naplnené papriky a zalejte ich zeleninovým vývarom tak, aby sa počas pečenia nevysušili. Pečte pri teplote 180 °C približne 30–40 minút.

6. Dokončenie omáčky

Po upečení zlejte výpek z misy a vmiešajte doň paradajkový pretlak. Vznikne jednoduchá, ale veľmi chutná omáčka.

Priestor pre kreativitu

Na tomto recepte je skvelé to, že ho môžete ľubovoľne obmieňať. K mäsu môžete pridať nadrobno nasekané sušené paradajky, strúhaný syr, nadrobno nakrájanú cuketu alebo fazuľu. Z korenín dobre funguje aj tymian, majorán, bazalka či sladká paprika.

Plnené papriky sú jedlo, ktoré sa dá pripraviť na desiatky spôsobov – a bulgur v nich funguje prekvapivo dobre.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať