Keď sa vonku ochladí, vietor zmetá zo stromov posledné lístie a vo vzduchu cítiť príchod zimy, prichádza obdobie, keď sa v kuchyni znova ozýva praskanie panvice a šíri sa vôňa poctivých starých jedál. Medzi nimi má svoje výnimočné miesto Kuba – jednoduché, no nesmierne chutné jedlo, ktoré kedysi nechýbalo na žiadnom sviatočnom stole.
Tento skromný pokrm z jačmenných krúp, sušených húb, cesnaku a majoránky si zachoval svoj pôvab po stáročia. Kedysi býval dokonca symbolom sviatkov, dávno predtým, než sa začala podávať pečená hus či kapor. Na svätého Martina alebo na Štedrý večer rozvoniaval v chalupách po celom Česku aj Slovensku. Jeho aróma pripomínala les, vlhké lístie, ale aj detstvo a domov – časy, keď sa varilo jednoducho, z toho, čo príroda ponúkla, a predsa s úctou a láskou.
Dnes sa naň mnohí zabúdajú, hoci by si zaslúžil návrat na naše stoly. Poctivý krúpový Kuba dokáže prevoňať celý dom a navodiť atmosféru skutočnej pohody – takej, akú poznali naše staré mamy.
Tradičný recept na krúpového Kubu
Potrebujete:
- 300 g jačmenných krúp
- 2 hrste sušených húb
- 1 väčšiu cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- bravčovú masť alebo kúsok masla
- 1 čajovú lyžičku majoránky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- štipku rasce
Postup:
Krúpy najprv prepláchneme v studenej vode a dáme variť do osolenej vody, kým nezmäknú. Medzitým namočíme sušené huby do teplej vody približne na 30 minút, aby zmäkli a uvoľnili svoju typickú vôňu.
Na panvici rozpustíme lyžicu masti (alebo masla), pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a necháme ju opražiť dozlatista. Potom prisypeme scelené huby a krátko ich podusíme, až kým sa rozvonia. Pridáme uvarené krúpy a všetko spolu dôkladne premiešame.
Zmes dochutíme soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom, sušenou majoránkou a štipkou rasce. Premiešame, preložíme do vymasteného pekáča a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20–25 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu a jedlo nezačne krásne voňať.
Ak chcete jedlu dodať ešte výraznejšiu chuť, môžete navrch položiť pár kúskov údeného mäsa alebo pridať lyžičku masti – výsledná vôňa bude neodolateľná.
Pokrm s dušou a históriou
Kuba je jedlo, ktoré nepotrebuje zdobenie ani okázalosť. Jeho sila spočíva v jednoduchosti a poctivosti. Každá lyžica v sebe nesie chuť lesa, vôňu cesnaku a teplo domova. Keď sa z rúry začne šíriť omamná aróma húb a majoránky, človek má pocit, že sa na chvíľu vrátil do detstva – k babičke, ktorá varila z lásky a s pokorou.
Pripraviť si Kubu dnes neznamená len nasýtiť žalúdok. Je to návrat k tradíciám, ktoré stoja za to uchovať, pripomenutie si čias, keď aj obyčajné suroviny dokázali vytvoriť malý zázrak.
Stačí pár ingrediencií, trochu času a dom sa premení na miesto, kde vonia história, spomienky a pokoj. Taký je pravý krúpový Kuba – jedlo, ktoré má dušu.