Jahody neskladujte v chladničke ani v miske s ovocím: Na tomto mieste zostanú čerstvé oveľa dlhšie!

Jahody v chladničke
Jahody v chladničke Foto: www.shutterstock.com

Len máločo vystihuje leto tak dokonale ako jahody. Ich omamná vôňa, sladká chuť a nádherná sýta farba pripomínajú bezstarostné prázdninové dni, slnečné popoludnia na záhrade či výlety do prírody. Mnohí ich milujeme čerstvé priamo z kríčka, v koláčoch od babičky, v lahodnej zmrzline alebo vo forme domáceho džemu, ktorým sa zásobíme na chladnejšie mesiace roka. No jahody majú jednu nepríjemnú vlastnosť – rýchlo podliehajú skaze a často skončia v koši skôr, ako ich stihneme využiť. Ako ich teda správne skladovať, aby vydržali dlhšie a zbytočne sme nimi neplytvali?

Chladnička nie je vždy tým správnym miestom

Prvou vecou, ktorú automaticky robíme, je vloženie jahôd do chladničky v domnení, že im chlad predĺži čerstvosť. Hoci to znie logicky, v skutočnosti môže príliš nízka teplota jahodám viac uškodiť ako pomôcť. Jahody sú veľmi citlivé na vlhkosť a nedostatočnú cirkuláciu vzduchu, ktoré v chladničke často panujú. Dôsledkom je, že plody začnú mäknúť, hniť a plesnivieť ešte rýchlejšie ako pri izbovej teplote.

Ak chcete vidieť praktické rady a postupy, ako skladovať jahody správne, pozrite si aj nasledujúce video. Nájdete v ňom užitočné tipy, ktoré vám ukážu, ako predĺžiť ich čerstvosť, vyhnúť sa plesniam a minimalizovať plytvanie týmto obľúbeným letným ovocím:

▶️ Pozrite si video s tipmi na správne skladovanie jahôd

Nikdy jahody neumývajte hneď po príchode z obchodu

Mnohí z nás, hnaní snahou o hygienu, majú zvyk umyť všetko ovocie hneď po príchode domov. Práve pri jahodách je však táto snaha kontraproduktívna. Voda totiž na ich jemnom povrchu zostáva, čím vytvára ideálne prostredie pre plesne a baktérie. Preto je lepšie jahody umývať až bezprostredne predtým, než ich plánujete jesť alebo spracovať.

Plastové obaly sú nepriateľ jahôd číslo jeden

Ak ste jahody zakúpili v supermarkete, pravdepodobne sú zabalené v plastovej miske. Hoci je táto forma balenia praktická pre prevoz, z dlhodobého hľadiska je pre jahody doslova pohromou. Plast totiž neumožňuje dostatočný prístup vzduchu, jahody sa rýchlo začnú „pariť“ a následne hniť. Preto ich hneď doma presuňte do vzdušnejšej nádoby – napríklad do košíka alebo keramickej misky s otvormi, ktoré umožnia ovociu dýchať.

Papierové utierky vám predĺžia životnosť jahôd až o niekoľko dní

Najjednoduchším a pritom najefektívnejším trikom, ako predĺžiť životnosť jahôd, je použiť obyčajnú papierovú utierku. Dno nádoby, v ktorej budú jahody uložené, vystelte vrstvou papierových obrúskov alebo servítok. Papier absorbuje prebytočnú vlhkosť, a tak výrazne oddiali proces hnitia a plesnivenia. Ak máte veľké množstvo jahôd, ktoré musíte skladovať vo viacerých vrstvách, preložte jednotlivé vrstvy ďalšími papierovými utierkami.

Nezabúdajte pritom nechať nádobu vždy otvorenú, aby bol zabezpečený dostatočný prísun čerstvého vzduchu.

Ideálne miesto pre skladovanie jahôd? Chladná komora!

Ak sa chcete o jahody dobre postarať, ideálne je skladovať ich v miestnosti s nižšou, no nie príliš nízkou teplotou. Výbornou voľbou je chladná špajza alebo pivnica, kde je teplota stabilná, no vzduch dostatočne cirkuluje. Ak takúto možnosť nemáte, môžete využiť chladničku, no vždy umiestnite jahody na najteplejšie miesto, ako sú horné police či zásuvky na zeleninu. Nikdy ich však nedávajte k mäsu alebo rybám, kde je prostredie oveľa chladnejšie.

Jahody nestíhate spotrebovať? Skúste zamrazenie!

Ak máte jahôd priveľa a hrozí, že ich nestihnete zjesť, najlepšou voľbou je zmrazenie. Postupujte však opatrne:

  • Vyberajte len čerstvé, nepoškodené jahody bez známok kazenia.

  • Jahody šetrne umyte studenou vodou a odstráňte z nich zelené časti.

  • Dôkladne ich osušte papierovou utierkou, aby sa vyhli vodnatosti po rozmrazení.

  • Rozložte ich v jednej vrstve na plech alebo tácku vystlanú papierom na pečenie a nechajte pár hodín v mrazničke.

  • Po zmrazení ich presypte do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby. V mrazničke vydržia čerstvé až niekoľko mesiacov bez zlepovania.

Bonusový trik: Jahody vydržia dlhšie čerstvé vďaka octu

Ak chcete naozaj predĺžiť čerstvosť jahôd, skúste šikovný trik s octom. Jahody krátko ponorte do roztoku, ktorý pripravíte zmiešaním 10 dielov studenej vody a 1 dielu obyčajného kuchynského octu. Nechajte ich niekoľko minút vo vode, následne opláchnite čistou vodou a dobre osušte. Jahody uložené týmto spôsobom budú chránené pred plesňami aj baktériami omnoho dlhšie.

Dodržaním týchto jednoduchých zásad sa vám podarí predĺžiť životnosť jahôd na maximum. Užívajte si letnú sezónu naplno a vychutnávajte sladké plody bez plytvania a zbytočného vyhadzovania!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať