Fantastické večere z vajec. Rýchle, lacné, chutné a bez výčitiek svedomia

šalát
šalát Foto: www.shutterstock.com

Vajíčka sú jednou z najpraktickejších surovín, aké môžeme mať doma. Keď chladnička zíva prázdnotou a vy potrebujete niečo teplé, chutné a sýte na večeru, vajcia sú záchranou číslo jeden. Za pár minút z nich dokážete vykúzliť pokrm, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj peňaženku. A ak máte šťastie na domáce vajíčka od vlastných sliepok, získavate nielen čerstvosť, ale aj úsporu.

Vajíčkové šaláty, ktoré nikdy nesklamú

Vajíčka sa výborne hodia do množstva rôznych šalátov. Môžete si pripraviť klasický vajíčkový šalát s majonézou, ale ten býva na večeru trochu ťažší. Lepšou voľbou je uvariť vajíčka natvrdo a nakrájať ich napríklad do cestovinového alebo sviežeho zeleninového šalátu.

Ak chcete niečo zaujímavejšie, skúste známy nížanský šalát (Salade Niçoise), ktorý pochádza z francúzskej kuchyne a je ideálny ako ľahká večera. Budete potrebovať hrsť zelenej fazuľky, dve natvrdo uvarené vajcia, päť zemiakov varených v šupke, niekoľko kúskov artičokov naložených v oleji, listový šalát, ančovičky a čierne olivy.

Chuť celého šalátu podčiarkne domáca zálievka pripravená z olivového oleja, červeného vínneho octu, dijonskej horčice, pretlačeného cesnaku, soli a čierneho korenia. Fazuľky len krátko povarte v osolenej vode, následne ich sceďte a nechajte vychladnúť. Potom už len všetko spojte, prelejte zálievkou a podávajte. Výsledok? Osviežujúca, nutrične vyvážená večera bez výčitiek.

Miešané vajíčka s nápadom

Miešané vajcia sú klasikou, ktorú má v repertoári asi každý. Ale aj obyčajné miešané vajíčka sa dajú jednoducho oživiť. Skúste pridať čerstvé bylinky, strúhaný syr, kúsok cesnaku alebo pikantné korenie. A ak chcete niečo výnimočné, siahnite po údenom lososovi.

Mnohí si túto kombináciu ešte neosvojili, no ak raz vyskúšate pridať na hotové miešané vajíčka pár kúskov kvalitného údeného lososa, budete prekvapení, ako skvelo sa chute dopĺňajú. Vznikne z toho rýchla večera na úrovni reštaurácie.

Stratené vajíčko – elegantná večera za pár minút

Stratené vajcia, známe aj ako „pošírované“, sú stále obľúbenejšie, najmä v kombinácii s holandskou omáčkou. Ak sa vám však nechce babrať s omáčkou alebo si na ňu netrúfate, môžete zvoliť jednoduchší, ale rovnako chutný variant.

Stačí si pripraviť chrumkavý toast, na ktorý položíte čerstvo uvarené stratené vajce. K tomu pridajte trochu opečenej slaninky a hrsť rukoly a máte hotovú večeru.

A ako správne pripraviť stratené vajíčko? Do hrnca nalejte vodu, pridajte trochu octu a nechajte ju zohriať tesne pred bod varu. Potom v hrnci vytvorte lyžicou vír a do jeho stredu opatrne vyklepnete vajce. Varí sa len približne 3 minúty – ak ho prevaríte, stratí svoju typickú jemnosť. Po uvarení ho hneď preložte na pripravený tanier a servírujte.

Či už máte chuť na jednoduchý šalát, tradičné miešané vajcia s novým twistom, alebo na jemné stratené vajce, vajcia vám vždy ponúknu množstvo možností. Sú rýchle na prípravu, cenovo dostupné a navyše výživné. A to najlepšie? Aj keď si na večeru doprajete dve-tri, určite z toho nepriberiete. Vajíčka sú tak ideálnym základom večere pre každého, kto chce jesť chutne a zároveň rozumne.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať