Niekedy sa ukáže, že práve tie najjednoduchšie recepty dokážu urobiť najväčší dojem. Nakladané papričky v kombinácii s cesnakom a octom sú presne ten príklad – netreba k nim žiadne zložité ingrediencie ani dlhé varenie. Stačí pár čerstvých surovín, trochu trpezlivosti a výsledok bude stáť za to. Ich výhodou je, že príprava je skutočne rýchla – pokojne ich zvládnete pripraviť počas jedného popoludnia, a už o pár dní si vychutnáte ich jedinečnú pikantnú chuť.
Predstavte si obyčajnú zaváraciu pohárik, ktorý sa po naplnení farebnými papričkami a kúskami cesnaku zmení na malý zázrak v špajze. Tieto pikantné kúsky dokážu prebrať chuťové bunky, rozjasniť aj obyčajné jedlo a pridať mu šmrnc, aký by ste od bežného prílohového receptu ani nečakali.
Čo budete potrebovať
- približne 200 g pálivých papričiek – môžete zvoliť rôzne druhy podľa toho, akú intenzitu štipľavosti preferujete
- 4 až 5 strúčikov cesnaku – očistených a jemne nakrájaných
- 150 ml octu (najlepšie jablčný, ktorý má jemnejšiu chuť než klasický biely)
- 100 ml vody
- 1 čajovú lyžičku soli
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 1 bobkový list
Postup prípravy
- Príprava papričiek – dobre ich umyte a nechajte odkvapkať. Ak chcete, aby výsledok nebol až príliš pálivý, môžete z niektorých odstrániť semienka.
- Sterilizácia pohára – pohár dôkladne umyte a pre istotu vyvarte vo vode. Tak predídete znehodnoteniu a budete mať istotu, že papričky vydržia dlhšie.
- Príprava nálevu – do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte soľ, cukor a bobkový list. Zmes nechajte krátko prevrieť, aby sa chute spojili a cukor so soľou rozpustili.
- Plnenie pohára – striedavo vkladajte papričky a kúsky cesnaku. Nakoniec všetko zalejte horúcim nálevom tak, aby boli papričky úplne ponorené.
- Uzavretie a odležanie – pohár pevne uzavrite, nechajte vychladnúť a potom vložte do chladničky. Najlepšiu chuť získajú po 3–5 dňoch, keď sa všetky ingrediencie prepoja.
Malé triky, ktoré sa oplatia vyskúšať
- Do nálevu môžete pridať pár guľôčok čierneho korenia alebo tenké plátky zázvoru – dodajú papričkám jemne exotický podtón.
- Ak uprednostňujete jemne sladkastú chuť, namiesto cukru použite trochu medu. Nálev bude aromatickejší a papričky získajú zaujímavý kontrast medzi štipľavosťou a sladkosťou.
- Takto pripravené papričky sa výborne hodia k pečenému mäsu, na syrový tanier, do cestovín, ale aj k čerstvému chlebu s maslom.
Keď otvoríte pohár a ucítite intenzívnu arómu octu, cesnaku a pálivých papričiek, hneď pochopíte, že tá chvíľka strávená pri príprave stála za to. Stačí pridať malý kúsok k obyčajnému jedlu a rázom získa nový rozmer – výraznejší, šťavnatejší a nezabudnuteľný.