Dokonalá chuť. Pálivé papričky s octom a cesnakom

zavárané pálivé papriky
zavárané pálivé papriky Foto: www.shutterstock.com

Niekedy sa ukáže, že práve tie najjednoduchšie recepty dokážu urobiť najväčší dojem. Nakladané papričky v kombinácii s cesnakom a octom sú presne ten príklad – netreba k nim žiadne zložité ingrediencie ani dlhé varenie. Stačí pár čerstvých surovín, trochu trpezlivosti a výsledok bude stáť za to. Ich výhodou je, že príprava je skutočne rýchla – pokojne ich zvládnete pripraviť počas jedného popoludnia, a už o pár dní si vychutnáte ich jedinečnú pikantnú chuť.

Predstavte si obyčajnú zaváraciu pohárik, ktorý sa po naplnení farebnými papričkami a kúskami cesnaku zmení na malý zázrak v špajze. Tieto pikantné kúsky dokážu prebrať chuťové bunky, rozjasniť aj obyčajné jedlo a pridať mu šmrnc, aký by ste od bežného prílohového receptu ani nečakali.

Čo budete potrebovať

  • približne 200 g pálivých papričiek – môžete zvoliť rôzne druhy podľa toho, akú intenzitu štipľavosti preferujete
  • 4 až 5 strúčikov cesnaku – očistených a jemne nakrájaných
  • 150 ml octu (najlepšie jablčný, ktorý má jemnejšiu chuť než klasický biely)
  • 100 ml vody
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • 1 čajovú lyžičku cukru
  • 1 bobkový list

Postup prípravy

  1. Príprava papričiek – dobre ich umyte a nechajte odkvapkať. Ak chcete, aby výsledok nebol až príliš pálivý, môžete z niektorých odstrániť semienka.
  2. Sterilizácia pohára – pohár dôkladne umyte a pre istotu vyvarte vo vode. Tak predídete znehodnoteniu a budete mať istotu, že papričky vydržia dlhšie.
  3. Príprava nálevu – do hrnca nalejte vodu a ocot, pridajte soľ, cukor a bobkový list. Zmes nechajte krátko prevrieť, aby sa chute spojili a cukor so soľou rozpustili.
  4. Plnenie pohára – striedavo vkladajte papričky a kúsky cesnaku. Nakoniec všetko zalejte horúcim nálevom tak, aby boli papričky úplne ponorené.
  5. Uzavretie a odležanie – pohár pevne uzavrite, nechajte vychladnúť a potom vložte do chladničky. Najlepšiu chuť získajú po 3–5 dňoch, keď sa všetky ingrediencie prepoja.

Malé triky, ktoré sa oplatia vyskúšať

  • Do nálevu môžete pridať pár guľôčok čierneho korenia alebo tenké plátky zázvoru – dodajú papričkám jemne exotický podtón.
  • Ak uprednostňujete jemne sladkastú chuť, namiesto cukru použite trochu medu. Nálev bude aromatickejší a papričky získajú zaujímavý kontrast medzi štipľavosťou a sladkosťou.
  • Takto pripravené papričky sa výborne hodia k pečenému mäsu, na syrový tanier, do cestovín, ale aj k čerstvému chlebu s maslom.

Keď otvoríte pohár a ucítite intenzívnu arómu octu, cesnaku a pálivých papričiek, hneď pochopíte, že tá chvíľka strávená pri príprave stála za to. Stačí pridať malý kúsok k obyčajnému jedlu a rázom získa nový rozmer – výraznejší, šťavnatejší a nezabudnuteľný.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať