Cuketový kompót, ktorý prekvapí. Zabudnete, že nejete pravý ananás

cuketový kompót
cuketový kompót Foto: www.shutterstock.com

Leto je obdobím, keď sú naše záhradky doslova preplnené čerstvou zeleninou. Ak ste sa pustili do pestovania cukiet, pravdepodobne čoskoro zistíte, že ich jednoducho nemáte šancu spotrebovať všetky. Po niekoľkých porciách vyprážanej, varenej alebo pečenej cukety začne rodina protestovať a vy zostanete stáť nad záhonom plným ďalších kúskov, s otázkou: Čo s nimi? Našťastie existuje ešte jedno veľmi netradičné, no mimoriadne chutné riešenie – cuketový kompót na spôsob ananásu.

Áno, čítate správne. Z bežnej cukety dokážete jednoducho pripraviť sladký kompot, ktorý svojou chuťou a štruktúrou dokonale imituje konzervovaný ananás. Táto metóda nielenže efektívne spracuje veľké množstvo cukiet, ale navyše príjemne prekvapí každého, kto ochutná. Naozaj, málokto vôbec spozná, že namiesto exotického ovocia konzumuje bežne dostupnú zeleninu.

Ak vás cuketový kompót zaujal a chcete sa dozvedieť viac praktických rád či tipov, odporúčame pozrieť si nasledujúce video na YouTube, kde nájdete kompletný návod a postup prípravy:

Ako pripraviť cuketový kompót à la ananás (YouTube video)

Ako je to možné?

Tajomstvo tohto „kulinárskeho kúzla“ spočíva v unikátnej schopnosti cukety absorbovať chute ostatných ingrediencií, s ktorými sa varí. Cuketa totiž sama osebe nemá výraznú chuť a práve to z nej robí ideálny základ pre rôzne chuťové experimenty. Kľúčovou ingredienciou v tomto prípade je ananásová šťava. Tá môže byť čerstvo vylisovaná alebo z konzervy, prípadne môžete použiť kvalitný ananásový extrakt či aromatickú esenciu, ktoré ešte zvýraznia autentickú ananásovú vôňu a chuť.

Výsledok býva prekvapivo realistický. Cuketa varená v ananásovom náleve totiž nadobudne jemne sladkú, osviežujúcu chuť a jej štruktúra sa zmení na mierne chrumkavú, presne ako skutočný ananásový kompót. Keď takýto dezert ponúknete hosťom, pravdepodobne budú len ťažko veriť, že sa nejedná o pravé tropické ovocie.

Čo všetko budete potrebovať?

Na prípravu tohto originálneho kompótu sú vhodné mladšie, prípadne stredne veľké cukety, ktoré ešte nemajú veľké a tvrdé semená. Veľké, prerastené cukety bývajú zbytočne drevnaté, majú tvrdšiu šupku a množstvo semienok, ktoré by bolo nutné prácne odstraňovať.

Vybrané cukety ošúpte, prípadne odstráňte väčšie semená a nakrájajte ich na malé kocky. Tie by mali byť podobné kúskom ananásu, aby sa textúra a vzhľad čo najviac priblížili originálu. Hoci niektoré recepty odporúčajú cuketu nastrúhať, práve kocky najlepšie simulujú ananásové kúsky v kompóte.

Príprava chutného ananásového nálevu

Dôležitým krokom pri výrobe cuketového „ananásu“ je samotný nálev. Pripravíte ho jednoducho zmiešaním asi pol litra ananásovej šťavy na kilogram nakrájanej cukety, vody a cukru. Cukor pridávajte podľa vlastnej chuti – sladkosť môžete regulovať podľa preferencií, no pamätajte, že určitá miera sladkosti je pre autentickú ananásovú chuť potrebná.

Aby bola chuť dokonale vyvážená, pridajte do nálevu trochu kyseliny citrónovej alebo šťavu z čerstvého citróna. Práve tá zabezpečí typickú sviežu kyslosť a zosilní ovocný efekt. Ak chcete ešte intenzívnejší zážitok, nebojte sa pridať aj niekoľko kvapiek ananásového extraktu alebo prírodnej ananásovej esencie.

Varíme a konzervujeme

Keď už máte pripravenú cuketu aj nálev, spojte ich vo väčšom hrnci. Zmes priveďte k varu a na miernom plameni varte približne 15 až 20 minút. Dávajte pozor, aby cuketa zostala príjemne chrumkavá a nebola rozvarená. V priebehu varenia sa do kúskov cukety krásne nasiakne chuť aj vôňa ananásového nálevu.

Hotový cuketový kompót naplňte do sterilizovaných zaváracích pohárov, pevne ich uzavrite a pre dlhšiu trvanlivosť zasterilizujte v horúcom vodnom kúpeli, približne 15 minút.

Všestranné využitie cuketového kompótu

Tento nezvyčajný kompót môžete servírovať rovnako ako akýkoľvek iný ovocný kompót – výborne chutí samotný, ale aj ako súčasť jogurtov, koláčov, ovocných pohárov či dokonca ako zmrzlinová poleva. Je to úžasná možnosť, ako spestriť letnú ponuku dezertov, a pritom šikovne využiť úrodu zo záhradky.

Výhody, ktoré potešia

Okrem vynikajúcej chuti má cuketový kompót aj ďalšie pozitívne stránky. Cuketa je nízkokalorická, bohatá na vitamíny C a K a obsahuje cenné minerály, najmä draslík a mangán. Hoci je v kompóte prítomný cukor, stále ide o zaujímavý spôsob, ako dostať do stravy viac zeleniny.

Vyskúšajte túto originálnu dobrotu a uvidíte, že už nebudete chcieť klasický ananásový kompót z obchodu. Možno tým sklamete kolegov v práci, ktorí sú zvyknutí dostávať vaše prebytky zo záhrady, ale určite sa rýchlo zariadia inak. Koniec koncov, tento rok máte úplne nový, chutnejší plán!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať