Čerešne sú úžasné – sladké, šťavnaté a plné leta. Lenže keď je strom obsypaný až po vrch a rodina už čerešne nechce vidieť ani namaľované, začína sa dilema. Ak neviete, ako tieto sladké plody čo najlepšie využiť, pripravili sme pre vás 10 výborných nápadov. Zásoby na celú zimu či netradičné letné pochúťky? To všetko môžete mať!
Každý, kto má doma čerešňu, vie, že úroda dozrieva nielen rýchlo, ale často až príliš naraz. Ešte včera boli plody zelenkasté a dnes už padajú zrelé čerešne na zem. Aby ste nestratili ani jeden sladký kúsok, skúste tieto osvedčené tipy, ako ich spracovať chutne, zdravo a kreatívne.
1. Mrazenie, ktoré zachová tvar a chuť
Zamrazenie je ideálnym riešením, keď nestíhate spracovať všetko naraz. Čerešne najprv dobre opláchnite, osušte a zbavte kôstok. Potom ich rozložte na tácku alebo plech, aby sa nezlepili, a dajte zmraziť. Keď sú čerešne pevné, presypte ich do vrecúšok alebo dóz. V zime vám prídu vhod do bublanín, smoothies alebo ranného jogurtu.
2. Domáci kompót bez konzervantov a chémie
Klasický čerešňový kompót zvládnete hravo aj bez skúseností vašej babičky. Čerešne krátko povarte vo vode s cukrom (asi 300 g cukru na liter vody), pridajte podľa chuti štipku škorice či citrónovú kôru a naložte do pohárov. Sterilizujte zhruba 15 minút. Takýto kompót bude skvelou prílohou k palacinkám alebo ryžovému nákypu.
3. Sušené čerešne – zdravá maškrta vždy poruke
Ak máte doma sušičku, skvele! Ak nie, žiaden problém – čerešne môžete vysušiť aj v rúre na nízkej teplote približne 50 °C, pričom dvierka necháte jemne pootvorené. Plody odkôstkujte, prekrojte na polovicu a sušte, kým nebudú pružné a nebudú sa lepiť. Vznikne chutný snack vhodný na raňajky, do kaší alebo len tak na zobanie.
4. Ovocné pyré – skvelý pomocník v kuchyni
Pripravte si husté čerešňové pyré, ktoré je výborné na palacinky, do jogurtov alebo ako základ pre domácu zmrzlinu. Stačí čerešne povariť s troškou vody, rozmixovať a prepasírovať cez sitko. Nespotrebované porcie pyré jednoducho zamrazte alebo zavaríte do malých pohárikov.
5. Sirup, ktorý milujú deti aj dospelí
Domáci čerešňový sirup je jednoduchý a neuveriteľne chutný. Na kilogram čerešní pridajte asi 600 g cukru a 250 ml vody. Varíte, až kým čerešne nepustia šťavu, potom tekutinu preceďte a nechajte ešte zhustnúť na sirup. V sterilizovaných fľašiach vydrží celý rok a poslúži vám na limonády, kokteily alebo na dochutenie dezertov.
6. Marmeláda ako od babičky
Domáca čerešňová marmeláda nesklame nikdy. Časť ovocia rozmixujte, časť ponechajte celé, nech je marmeláda atraktívnejšia. Dochutíte cukrom, trochou citrónovej šťavy a želírovacím prípravkom. Výsledok? Neodolateľná marmeláda na čerstvý chlieb, do koláčov alebo aj na lyžičku priamo z pohára.
7. Sladké koláče a letná bublanina
Čerešne sú ako stvorené na pečenie. Skúste klasickú bublaninu, rustikálnu francúzsku galetku alebo koláč s tvarohom a posýpkou. Použiť môžete čerstvé aj zmrazené ovocie, výsledok bude vždy výborný. Tieto koláče budú chutiť celej rodine ako spomienka na letné dni.
8. Likér, ktorý zvládnete aj doma
Čerešňový likér si pripravíte ľahko. Odpeckované čerešne vložte do veľkého pohára, zasypte cukrom a zalejte vodkou, rumom alebo domácou pálenkou. Nechajte lúhovať približne mesiac, priebežne pretrepte. Získate voňavý likér, ktorý skvele doplní zákusky alebo poteší priateľov ako originálny darček.
9. Čerešňový džem netradične
Vyskúšajte aj menej tradičné variácie – čerešne sa totiž výborne dopĺňajú s vanilkou, škoricou alebo dokonca kvapkou balzamika. Takto pripravený džem môžete podávať k pečivu, ale aj ku grilovanému mäsu alebo k syrom. Objavíte nové dimenzie chutí a každá návšteva bude nadšená!
10. Letné osvieženie – čerešňová granita
Granita je osviežujúci taliansky dezert, ktorý zvládnete aj bez zmrzlinovača. Rozmixujte čerešne, trochu cukru a citrónovej šťavy, dajte do mrazničky a každú polhodinu premiešajte vidličkou. Vznikne lahodná ľadová drť, ktorá je ako stvorená pre horúce letné popoludnie. Skvelá a zdravá alternatíva ku kupovanej zmrzline.
Vyskúšajte tieto tipy a užite si chuť čerešní nielen v lete, ale počas celého roka! Vaše chuťové poháriky a rodina vám poďakujú.