Rajčiny pestujeme nie len pre radosť z bohatej úrody, ale robíme tým niečo telu prospešné, dodávame mu BIO stravu, nehovoriac o chuti, nikto nepoprie, že domáce rajčiny sú chuťou úplne na inej úrovni, ako tie kupované. Viete ale, že existuje spôsob, ako môžete dosiahnuť aj dvojnásobnú úrody rajčín? Stačiť na to bude obyčajná kávová usadenina, ktorá bežne končí v kontajneroch. Odteraz ju nevyhadzujte, ukážeme vám návod, ako kávovú usadeninu využiť v prospech vašej úrody domácich paradajok.
Aké výhody prináša kávová usadenina paradajkám?
Dusík, horčík, fosfor, draslík, živiny ktoré sú potrebné pre rast rastlín a ich plodov, tie sú výdatne obsiahnuté práve v kávovej usadenine.
Vďaka postupnému uvoľňovaniu dusíka z kávovej usadeniny, dostáva rastlina živiny postupne počas svojho rastu.
Káva sama o sebe je kyslá, má pH edzi 5,5 – 6,8, čo je ale pre rajčiny ideálna pH. To napomáha rastlinám paradajok lepšie prijímať živiny z pôdy.
Ako využiť kávovú usadeninu pri pestovaní paradajok
1. Aplikácia priamo do pôdy:
Kávovú usadeninu zapracujte priamo do pôdy okolo rastlín, zlepší to štruktúru pôdy, prevzdušní ju a zadržiava viac vlhkosti
2. Zalievanie kávovým nálevom:
Na desať litrov vody vysypte šálku kávovej usadeniny a nechajte niekoľko hodín lúhovať. Následne týmto nálevom zalejte rajčiny.
3. Kompostovanie:
Ak chcete zvýšiť kvalitu kompostu, stačí ak doň pridáte kávovú usadeninu. Nesmie však dosiahnuť väčší pomer, ako 1 diel usadeniny a 4 diely kompostu, aby nedošlo k jeho prekysleniu.
Ďalšie benefity pre paradajky
Kávová usadenina ochraňuje rajčiny pred rôznymi chorobami, ako napríklad plesne, je to vďaka mikroorganizmom, ktoré kávovú usadeniny spracovávajú. Zároveň tieto mikroorganizmy prispievajú lepšiemu zdraviu a tým aj rastu rastlín. Okrem toho poskytuje dostatok živín na lepší rast a zdravie rastlín paradajok.
Tip: Ak pestujete paradajky v pôde s rôznym zložením, skúste tento postup.
Zhrnutie
Ako ste si mohli prečítať, kávová usadenina je pokladom v záhrade. Dúfame, že náš článok bol pre vás inšpirujúci a prestane plytvať týmto drahocenným „odpadom“. Zdieľajte so svojimi známymi a priateľmi.