Ako zachrániť pečenie, keď doma nemáte droždie? Takto si pomáhali už naše staré mamy

pečenie
pečenie Foto: depositphotos.com

Situácia, ktorú pozná nejeden domáci pekár: suroviny máte pripravené, recept otvorený na kuchynskej linke, ale pri pohľade do chladničky zistíte, že droždie jednoducho nie je. Napriek tomu sa pečenie dá zachrániť – len treba vedieť, po čom siahnuť. Už naše staré mamy využívali jednoduché náhrady, ktoré dokážu cesto aspoň čiastočne nadľahčiť aj bez klasického kvasenia.

Prečo droždie funguje a čím ho vlastne nahrádzame?

Kvasnice v droždí počas fermentácie rozkladajú cukry a vytvárajú oxid uhličitý. Ten sa v ceste „uzavrie“, vytvorí bublinky a spôsobí jeho nakysnutie. Výsledkom je nadýchaný koláč či chutné pečivo s typickou chuťou a štruktúrou.

Ak droždie nahradíte, nedosiahnete úplne rovnaký výsledok, pretože sóda či kypriaci prášok nefermentujú a nemenia chuť cesta. Dokážu však vytvoriť rýchlu chemickú reakciu, ktorá cesto nadľahčí a umožní pripraviť rýchle pečivo, palacinky, lievance či jednoduché rožky, keď droždie chýba.

Jedlá sóda + kyslá zložka: najrýchlejšia náhrada droždia

Najspoľahlivejšou alternatívou je kombinácia jedlej sódy a kyseliny. Táto dvojica spolu reaguje a okamžite uvoľňuje oxid uhličitý, čím pomáha cestu narásť.

Ako kyslú zložku môžete použiť:

  • citrónovú šťavu
  • jablčný ocot
  • cmar
  • kefír
  • biely jogurt
  • mlieko zmiešané s octom (1:1)

Tieto potraviny reagujú so sódou veľmi dobre a zabezpečia potrebné „penenie“, ktoré nahrádza kysnutie.

Ako postupovať pri dávkovaní?

Platí jednoduché pravidlo:

Množstvo sódy + množstvo kyslej zložky = množstvo droždia uvedené v recepte.

Príklad:
Ak recept vyžaduje 1 čajovú lyžičku sušeného droždia, použite:

  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ½ čajovej lyžičky citrónovej šťavy alebo inej kyslej zložky

Táto kombinácia nenahradí chuť kvasníc, ale postará sa o to, aby bolo cesto aspoň čiastočne nadýchané.

Dôležité upozornenie: sóda reaguje okamžite

Na rozdiel od droždia tu nečakáme na kysnutie. Sódu primiešajte až na koniec, keď je cesto hotové, a okamžite ho vložte do rúry. Ak by ste ho nechali stáť, reakcia prebehne ešte pred pečením a cesto stratí nadýchanosť.

Kedy táto náhrada funguje a kedy nie?

Funguje perfektne pri:

  • rýchlych koláčoch
  • palacinkách
  • lievancoch
  • focaccii
  • hrnčekových koláčoch
  • rýchlych žemličkách.

Nie je vhodná pre:

  • tradičné kysnuté chleby
  • veľké bochníky
  • domáce parené buchty
  • kysnuté koláče, ktoré majú dlhé kvasenie

Pri týchto receptoch je droždie nenahraditeľné, pretože ovplyvňuje nielen objem, ale aj chuť, štruktúru a vôňu cesta.

Kypriaci prášok ako posledná a jednoduchá pomoc

Ak doma nemáte ani jedlú sódu, siahnite po kypriacom prášku do pečiva. Obsahuje zásaditú aj kyslú zložku, takže sa aktivuje pri kontakte s tekutinou a teplom.

Hoci ho máme väčšinou spojený so sladkými bábovkami či piškótmi, bez problémov sa dá použiť aj pri slanom pečení – pri jednoduchých rožkoch alebo žemličkách zabezpečí podobný efekt ako sóda s kyselinou.

Tu tiež platí, že cesto nekysne, ale ide rovno do rúry.

Áno, droždie sa dá nahradiť – ale len v receptoch, ktoré nevyžadujú tradičné dlhé kysnutie. Ak potrebujete zachrániť rýchle pečenie, jedlá sóda s kyselinou alebo kypriaci prášok fungujú výborne. Chuť bude síce iná, ale výsledok môže byť veľmi chutný a prekvapivo nadýchaný.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať