Situácia, ktorú pozná nejeden domáci pekár: suroviny máte pripravené, recept otvorený na kuchynskej linke, ale pri pohľade do chladničky zistíte, že droždie jednoducho nie je. Napriek tomu sa pečenie dá zachrániť – len treba vedieť, po čom siahnuť. Už naše staré mamy využívali jednoduché náhrady, ktoré dokážu cesto aspoň čiastočne nadľahčiť aj bez klasického kvasenia.
Prečo droždie funguje a čím ho vlastne nahrádzame?
Kvasnice v droždí počas fermentácie rozkladajú cukry a vytvárajú oxid uhličitý. Ten sa v ceste „uzavrie“, vytvorí bublinky a spôsobí jeho nakysnutie. Výsledkom je nadýchaný koláč či chutné pečivo s typickou chuťou a štruktúrou.
Ak droždie nahradíte, nedosiahnete úplne rovnaký výsledok, pretože sóda či kypriaci prášok nefermentujú a nemenia chuť cesta. Dokážu však vytvoriť rýchlu chemickú reakciu, ktorá cesto nadľahčí a umožní pripraviť rýchle pečivo, palacinky, lievance či jednoduché rožky, keď droždie chýba.
Jedlá sóda + kyslá zložka: najrýchlejšia náhrada droždia
Najspoľahlivejšou alternatívou je kombinácia jedlej sódy a kyseliny. Táto dvojica spolu reaguje a okamžite uvoľňuje oxid uhličitý, čím pomáha cestu narásť.
Ako kyslú zložku môžete použiť:
- citrónovú šťavu
- jablčný ocot
- cmar
- kefír
- biely jogurt
- mlieko zmiešané s octom (1:1)
Tieto potraviny reagujú so sódou veľmi dobre a zabezpečia potrebné „penenie“, ktoré nahrádza kysnutie.
Ako postupovať pri dávkovaní?
Platí jednoduché pravidlo:
Množstvo sódy + množstvo kyslej zložky = množstvo droždia uvedené v recepte.
Príklad:
Ak recept vyžaduje 1 čajovú lyžičku sušeného droždia, použite:
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky citrónovej šťavy alebo inej kyslej zložky
Táto kombinácia nenahradí chuť kvasníc, ale postará sa o to, aby bolo cesto aspoň čiastočne nadýchané.
Dôležité upozornenie: sóda reaguje okamžite
Na rozdiel od droždia tu nečakáme na kysnutie. Sódu primiešajte až na koniec, keď je cesto hotové, a okamžite ho vložte do rúry. Ak by ste ho nechali stáť, reakcia prebehne ešte pred pečením a cesto stratí nadýchanosť.
Kedy táto náhrada funguje a kedy nie?
Funguje perfektne pri:
- rýchlych koláčoch
- palacinkách
- lievancoch
- focaccii
- hrnčekových koláčoch
- rýchlych žemličkách.
Nie je vhodná pre:
- tradičné kysnuté chleby
- veľké bochníky
- domáce parené buchty
- kysnuté koláče, ktoré majú dlhé kvasenie
Pri týchto receptoch je droždie nenahraditeľné, pretože ovplyvňuje nielen objem, ale aj chuť, štruktúru a vôňu cesta.
Kypriaci prášok ako posledná a jednoduchá pomoc
Ak doma nemáte ani jedlú sódu, siahnite po kypriacom prášku do pečiva. Obsahuje zásaditú aj kyslú zložku, takže sa aktivuje pri kontakte s tekutinou a teplom.
Hoci ho máme väčšinou spojený so sladkými bábovkami či piškótmi, bez problémov sa dá použiť aj pri slanom pečení – pri jednoduchých rožkoch alebo žemličkách zabezpečí podobný efekt ako sóda s kyselinou.
Tu tiež platí, že cesto nekysne, ale ide rovno do rúry.
Áno, droždie sa dá nahradiť – ale len v receptoch, ktoré nevyžadujú tradičné dlhé kysnutie. Ak potrebujete zachrániť rýchle pečenie, jedlá sóda s kyselinou alebo kypriaci prášok fungujú výborne. Chuť bude síce iná, ale výsledok môže byť veľmi chutný a prekvapivo nadýchaný.