Ako správne očistiť čučoriedky? Zbavte ich pesticídov, baktérií a ochráňte ich pred plesňou

čučoriedky
čučoriedky Foto: depositphotos.com

Na prvý pohľad sú čučoriedky dokonale čisté. Vyzerajú lákavo, lesklo a pripravené na okamžitú konzumáciu. Pravdou však je, že drobné bobuľky môžu byť pokryté vrstvou prachu, baktériami, alebo dokonca zvyškami chemických postrekov. Ak si chcete vychutnať ich sladkú chuť bez obáv o svoje zdravie, mali by ste im dopriať o niečo viac pozornosti, než len krátke opláchnutie pod vodou.

Čučoriedky patria k obľúbenému letnému ovociu, ktoré láka nielen svojou výraznou chuťou, ale aj obrovským množstvom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Či už si ich vychutnávate v smoothie, v koláčoch, šalátoch, jogurtoch alebo jednoducho samotné, mali by ste sa vždy uistiť, že sú poriadne očistené. Čučoriedky sú totiž často ošetrované pesticídmi a ich drobná štruktúra vytvára ideálne podmienky na usádzanie nečistôt a mikróbov.

Ako správne umyť čučoriedky – základné pravidlá

Najjednoduchším a najčastejšie využívaným spôsobom je opláchnutie pod studenou, tečúcou vodou. Čučoriedky vložte do sitka a nechajte ich zľahka opláchnuť asi 30 sekúnd. Jemne s nimi pohybujte, aby voda prešla cez každú bobuľku a vyplavila usadený prach či baktérie. Dôležité je použiť jemný prúd, pretože silnejší by mohol poškodiť ich jemnú pokožku a vyplaviť cennú šťavu.

Ak však chcete byť naozaj dôslední, oplatí sa vyskúšať aj niektorý z prírodných čistiacich roztokov. Výborne sa osvedčil ocot alebo jedlá sóda.

Čistenie čučoriedok pomocou octu alebo sódy

V prípade, že máte pochybnosti o pôvode čučoriedok alebo chcete maximalizovať odstránenie pesticídov a mikróbov, použite jednoduchý domáci trik:

  • Octový roztok: Zmiešajte 3 diely studenej vody a 1 diel bieleho octu. Bobuľky na krátky čas (maximálne 1 minútu) namočte do tohto roztoku, jemne premiešajte rukou a následne ich veľmi dôkladne opláchnite čistou studenou vodou. Nemusíte sa obávať octovej chuti – po dôkladnom opláchnutí úplne zmizne.
  • Roztok s jedlou sódou: Do dvoch šálok čistej studenej vody pridajte jednu čajovú lyžičku jedlej sódy. Čučoriedky v ňom nechajte krátko namočené (tiež približne 1 minútu) a potom ich dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou. Sóda účinne neutralizuje pesticídy a pomáha odstrániť baktérie.

Tieto metódy majú navyše výhodu, že čučoriedkam predlžujú trvanlivosť, pretože eliminujú množenie plesní, ktoré vznikajú v dôsledku zvyšnej vlhkosti.

Správne sušenie predchádza vzniku plesní

Po opláchnutí je nevyhnutné, aby ste čučoriedky dôkladne osušili. Rozložte ich na kuchynskú utierku alebo papierové obrúsky v jednej vrstve. Nechajte ich voľne preschnúť na vzduchu niekoľko minút. Ak potrebujete celý proces urýchliť, môžete ich jemne osušiť poklepkávaním prstami alebo druhou vrstvou papierových obrúskov.

Dôkladné vysušenie bobúľ je dôležité, pretože akákoľvek zvyšná vlhkosť vytvára živnú pôdu pre vznik plesní, dokonca aj pri následnom skladovaní v chladničke.

Kedy umývať a ako správne skladovať čučoriedky

Možno vás láka opláchnuť čučoriedky ihneď po príchode z obchodu či z trhu a vložiť ich pripravené do chladničky. Toto však nie je ideálny postup. Umývajte ich radšej tesne pred samotnou konzumáciou alebo použitím v recepte. Ak ich totiž umyjete príliš skoro, vlhkosť zostáva medzi bobuľkami a skráti ich čerstvosť až o niekoľko dní.

Neumyté čučoriedky skladujte v chladničke v jedinej vrstve, ideálne v plastovej uzatvárateľnej nádobe vystlanej papierovým obrúskom, ktorý bude absorbovať prípadnú kondenzovanú vlhkosť. Pri správnom skladovaní vám takto vydržia čerstvé až týždeň.

Dlhodobé uchovávanie – ideálne zmrazovanie

Ak si chcete pochutnať na čučoriedkach aj počas zimy, najlepšou možnosťou dlhodobého skladovania je zmrazenie. Čučoriedky rovnomerne rozložte na plech alebo tácku a najprv ich nechajte zmraziť zvlášť, aby sa navzájom nelepili. Keď sú úplne zmrazené, presypte ich do uzatvárateľného sáčku alebo nádoby. Takto uchované vydržia bez problémov až 10 mesiacov.

Čomu sa pri čistení čučoriedok určite vyhnúť

Na záver ešte jedno dôležité upozornenie: nikdy na umývanie čučoriedok nepoužívajte klasické mydlá, saponáty ani iné chemické prípravky z obchodu. Takéto prostriedky by poškodili jemnú štruktúru bobúľ a navyše by na nich mohli zanechať zvyšky, ktoré sú nevhodné na konzumáciu.

Naopak, prírodné metódy – čistá voda, ocot alebo jedlá sóda – sú bezpečné a zároveň efektívne. Vďaka tomuto dôkladnému prístupu nielen ochránite svoje zdravie, ale zároveň si aj oveľa dlhšie vychutnáte čerstvú chuť tohto skvelého letného ovocia. Tých pár minút navyše za to rozhodne stojí!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať