BRATISLAVA 13. septembra (WBN/PR) – Stredajšie hlasovanie europoslancov v Štrasburgu o znížení podielu primiešavania biopalív do benzínov a nafty nie je ideálnou správou pre výrobcov biopalív.
Podľa platnej smernice EÚ sa mal postupne do roku 2020 zvýšiť podiel biopalivovej zložky, primiešavanej do benzínu a nafty, na 10 %. Išlo o biopalivá prvej generácie vyrábané z energetických plodín, v našich pomeroch napr. z kukurice, repky olejnej či obilnín. Práve táto legislatíva viedla v uplynulých rokoch k investíciám do priemyslu s obnoviteľnou energiou vo výške 8 miliárd EUR v rámci EÚ a k vytvoreniu 70 000 pracovných miest.
V stredu 11.9.2013 však europoslanci otočili a odhlasovali zmenu – zníženie podielu primiešavania z 10% na 6%.
„Išlo síce iba o prvé čítanie, keďže komisia môže ešte prísť s odlišným návrhom, berieme to teda len ako čiastočnú prehru, ale aj tak sme sklamaní. EP sa rozhodol obmedziť trh s konvenčnými biopalivami, ktorý vykazuje rast a prináša čisté a obnoviteľné palivá. Následkom môže byť zníženie počtu pracovných miest a čiastočný návrat ku fosílnym palivám, ktoré zaťažujú životné prostredie viac ako biopalivá. Zneistení sú aj mnohí environmentalisti. Dúfame, že v ďalšom legislatívnom procese bude rozhodovať zdravý rozum, fakty a nie sila lobistov a tendenčných názorových prúdov,“ komentoval situáciu Róbert Spišák, predseda Združenia pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB).
Dôležitosť biopalív prvej generácie potvrdili rozličné nezávislé štúdie, ktoré vyvrátili doterajšie tvrdenia a mýty týkajúce sa biopalív. Štúdia Svetovej banky z augusta 2013 potvrdila, že až za 2/3 nárastu cien potravín je zodpovedná ropa a nie biopalivá, ako tvrdia odporcovia. Nezávislá poradenská firma v oblasti energetiky Ecofys vo svojej štúdii z roku 2013 dokázala, že práve biopalivá sú tie, ktoré prispievajú k potravinovej bezpečnosti a stabilite cien. Na pestovanie plodín pre biopalivá sa využívajú len necelé 2% poľnohospodárskej pôdy EÚ, čiže nie je pravda ani to, že vytláčajú z polí potraviny. Len na Slovensku leží ladom cca 400 000 hektárov nevyužívanej poľnohospodárskej pôdy, na ktorej môžu byť pestované potravinárske i energetické plodiny.
Zdroje na štúdie:
Štúdia Svetovej banky – http://www-wds.worldbank.org/servlet/WDSContentServer/WDSP/IB/2013/05/21/000158349_20130521131725/Rendered/PDF/WPS6455.pdf
Štúdia ECOFYS – http://www.ecofys.com/files/files/ecofys-2013-biofuels-and-food-security.pdf