11 druhov ovocia, ktoré môžu jesť aj ľudia s vysokou hladinou cukru v krvi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ovocie pre cukrovkarov.jpg
Thinkstock

Cukrovka patrí medzi najrozšírenejšie civilizačné choroby a počet pacientov s touto chorobu stále narastá. Na Slovensku sa vlani liečilo vyše 355- tisíc diabetikov a pribudlo vyše 21- tisíc nových pacientov, ktorým bola diagnostikovaná cukrovka.  

Diabetes zapríčiňuje zvýšenú hladinu cukru v krvi, a to sa prejavuje pri nízkych počtoch inzulínu v našom tele. Zdravý životný štýl má zásadný význam pre reguláciu hladiny cukru v krvi.
To znamená, že by ste mali byť fyzicky aktívny, vedieť zvládnuť stres, mať dostatok spánku a dodržiavať zdravú výživu.

Pozrite si osvedčený výživový doplnok pre zdravú hladinu cukru v tomto e-shope:

Pokiaľ ide o stravu diabetikov, existuje veľa mylných predstáv. Najčastejší názor je, že ľudia trpiaci cukrovkou nemôžu jesť ovocie, pretože je sladké. To však nie je pravda. V skutočnosti existuje ovocie, ktoré môže byť pre diabetikov veľmi zdravé, pretože má vysoký obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Jablká

Asi každý z nás pozná príslovie, že ak si dáte jedno jablko denne, nepotrebujete doktora. Verte tomu, že je pravdivé. Okrem toho, že sú jablká šťavnaté, sladké a chutné, patria medzi najzdravšie plody vôbec.

Obzvlášť výhodné sú v prípade diabetu. Poskytujú nášmu organizmu vitamín C, antioxidanty a rozpustné vlákno, čím detoxikujú náš systém. Navyše, jablká vás môžu ochrániť pred infarktom a ochoreniami očí. Obe tieto komplikácie patria medzi bežné problémy diabetikov.
Glykemický index: 30-50
Odporúča sa jesť jedno priemerne veľké jablko denne!

Jablko, ovocie,
Raw Organic Lady Apples for the Holidays www.thinkstockphotos.com

Čerešne

Glykemický index čerešní je len 22. To znamená, že sú ideálne pre ľudí trpiacich cukrovkou. Čerešne sú plné vitamínu C, železa, draslíka, folátu, antioxidantov a vlákniny.
Čerešne dokážu liečiť bežné problémy, s ktorými sa stretávajú ľudia s cukrovkou, ako je ochorenie srdca a rakovina. Okrem toho môžu zvýšiť produkciu inzulínu o 50%.
Toto ovocie sa dá jesť sušené, mrazené, konzervované alebo čerstvé. Je na vás! Odporúča sa konzumovať pol šálky denne!

čerešne, ovocie
Fresh cherry on black plate on wooden blue background www.thinkstockphotos.com

Guava

Guava je nabitá vitamínom C a draslíkom, ktoré sú schopné regulovať vaše hladiny cukru. Ak chcete zabrániť cukrovke a zmeniť svoj životný štýl, konzumácia čaju z guavy je dobrý spôsob, ako začať.
Jediné, čo musíte urobiť, je rozdrviť pár plodov v teplej vode a povariť ich. Potom treba tento čaj piť aspoň raz denne. Podľa odborníkov na výživu by ste mali denne konzumovať celú olúpanú guavu.

Guava
Some brazilian guavas over a wooden surface. Fresh fruits. www.thinkstockphotos.com

Čierne slivky

Čierne slivky obsahujú hydrolyzovateľnú kyselinu ellagovú a antokyany, ktoré sú mimoriadne prospešné pre ľudí trpiacich cukrovkou.
Môžu kontrolovať hladinu cukru v krvi a trávenie sacharidov, čo spomaľuje problémy so zvýšenou hladinou. Sú tiež užitočné v prípade problémov s močením a smädom. Podľa odborníkov na výživu by ste mali konzumovať pol šálky čiernych sliviek.

Jesť slivky, jedlo, ovocie,
Detail shot of young woman eating plum over white background www.thinkstockphotos.com

Avokádo

Avokádo dokáže účinne regulovať hladinu cukru v krvi vďaka vysokému obsahu vlákniny a mononenasýtených tukov. Okrem toho, avokádo môže zlepšiť a chrániť zdravie vášho srdca.
Tieto plody sú bohaté na draslík, ktorý je nevyhnutný na prevenciu diabetickej neuropatie. Odborníci na výživu odporúčajú denne stredne veľké avokádo.

Avokádo je zdravé ovocie.
Thinkstock

Grapefruit

Grapefruit je ideálnym ovocím pre ľudí trpiacich cukrovkou. Obsahuje vitamín C a rozpustné vlákno a jeho glykemický index je 25. Toto ovocie vás činí citlivejším na inzulín.
Tento fakt vám môže pomôcť udržať zdravú váhu. Odporúča sa jesť polovicu tohto ovocia denne.

Grapefruit, ovocie, citrus
Woman eating a grapefruit with a spoon www.thinkstockphotos.com

Pomaranče

Pomaranče patria medzi osviežujúce ovocie. So svojou sladkou a kyslou chuťou zároveň je toto ovocie pre vás neuveriteľne zdravé. Obsahuje vlákninu i draslík a môže výrazne normalizovať krvný tlak. Pri konzumácii iba jedného pomaranča denne získate odporúčaný denný príjem vitamínu C.

Pomaranče
Thinkstock

Marhule

Vzhľadom na ich vysoký obsah vlákniny, marhule dokážu účinne regulovať hladinu cukru v krvi. Ale to nie je všetko! Jedna marhuľa má len 19 kalórií a poskytuje 50% odporúčaného denného príjmu vitamínu A.

Marhuľa, marhule, ovocie
Whole orange apricots with red blush, from above, space for text. Open apricot with stone and leaves. On rustic white wood.

Broskyne

Broskyne sú výborným ovocím nielen pre diabetikov. Majú vysoký obsah draslíka, vlákniny, vitamínu A a vitamínu C. Môžete ich použiť na prípravu rýchleho lahodného občerstvenia.
Zmiešajte niekoľko broskýň, škoricu, drvený ľad i nízkotučný cmar a dostanete zdravé, výživné jedlo!

Broskyne, ovocie, broskyňa
Group of fresh peaches on wooden background www.thinkstockphotos.com

Kiwi

Toto jedinečné ovocie obsahuje vitamín C, vlákninu a draslík. Jedno kiwi má len 56 kalórií, preto môže byť pre cukrovkárov vhodným osviežením.

Kiwi, kivi, ovocie
kiwi on white wood background. tinting. selective focus www.thinkstockphotos.com

Hrušky

Hrušky majú vysoký obsah vlákniny a vitamínu A, vitamínu B1 a vitamínu C a E. Sú známe svojou schopnosťou posilniť imunitný systém, znížiť hladinu cholesterolu a regulovať hladinu cukru v krvi.
Odporúča sa konzumovať jednu strednú hrušku denne, aby ste získali všetky výhody, ktoré má!

Hrušky, hruška, ovocie,
fresh juicy green pears in white bowl on blue wooden background, top view. rustic style. www.thinkstockphotos.com

www.healthandhealthyliving.com

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať