BRATISLAVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Vedeli ste, že púpava patrí medzi najzdravšie potraviny na svete? Nehovoriac o tom, že je jednou zo štyroch najlepších druhov zeleniny.
Áno, bavíme sa o tej istej púpave, ktorú ste možno doteraz považovali za obyčajnú burinu. „Burina je rastlina, ktorej sila ešte nebola objavená,“ povedal americký filozof a spisovateľ Ralph Waldo Emerson. Preto teraz poriadne otvorte oči a začnite využívať úžasné účinky rastliny, ktorá rastie za každým rohom.
Liek na poruchy
Latinský názov púpavy – Taraxacum officiale – naznačuje to, čím táto rastlina skutočne je. Vo voľnom preklade je to oficiálny názov pre poruchy. V gréčtine taraxons znamená poruchu a akos je liečivý, Arabskí lekári z jedenásteho a dvanásteho storočia, ktorí púpavu po prvý raz opísali, ju nazvali taraxacon.
Púpava sa v bylinkárstve používa po celom svete počnúc americkými Indiánmi cez Arabov a Číňanov až po Európanov. Louis Vanrenen vo svojej knihe Power Herbs zaradil púpavu do zoznamu 50 najsilnejších byliniek.
Vplyv na pečeň
Na vrchole zoznamu všetkých zdravotných účinkov púpavy je jej výrazný vplyv na pečeň. Púpava sa totiž používa pri potrebnej detoxikácii pečene a takisto je výborným liekom pri žltačke typu C.
Jedna zo zložiek púpavy, taraxacín, je považovaná za stimulátora tráviacich orgánov a okamžitého podnecovateľa vylúčenia žlče pečeňou a žlčníkom. Môže to byť užitočné pri zápche a tráviacich ťažkostiach – črevá sa pri vyššom prietoku žlče pohybujú ľahšie a na rozdiel od farmaceutických laxatív púpavu možno užívať aj celé mesiace.
Akupunkturista a botanik Christopher Hobbs s vyše 30-ročnými skúsenosťami s bylinkami napísal, že na základe klinického a laboratórneho výskumu púpava „zdvojnásobuje vylučovanie žlče po užití extraktu z listov a štvornásobne ho zvyšuje pri užití extraktu z koreňa“.
Vzhľadom na to, že žlč pomáha pri trávení a vstrebávaní tukov, vysvetľuje to, aká účinná je púpava pri pálení záhy a pri poruchách trávenia.
Korene púpavy pomôžu pri diabete
Koreň púpavy napomáha aj pri liečbe cukrovky. Obsahuje inulín, čo je prirodzene sa vyskytujúci druh rozpustnej vlákniny známy svojím pozitívnym účinkom na hladinu cukru v krvi. Inulín okrem toho zvyšuje vstrebávanie vápnika a možno i horčíka a podporuje probiotické baktérie. Púpava navyše obsahuje i trochu pektínu, čo je ďalší druh vlákniny, ktorý pomáha zmierňovať zápchu a znižovať cholesterol.
Prírodné diuretikum
Púpava je prírodné diuretikum. Zaberá pri opuchoch a zadržiavaní tekutín v tele. Oproti iným diuretikám má však veľkú výhodu – nezapríčiňuje straty draslíka. Výťažky z listov púpavy pôsobia na zadržiavanie vody, ktoré je súčasťou premenštruačného syndrómu, no dá sa použiť aj pri edémoch dolných končatín, ktoré sa vyskytujú u starších ľudí. Listy sú tiež veľmi účinné pri znižovaní vysokého krvného tlaku.
Prečo patrí medzi štyri najlepšie druhy zeleniny
Púpava patrí medzi zeleninu najbohatšiu na živiny na celej planéte. Jedna šálka varenej púpavy obsahuje 147 mg vápnika, 244 mg draslíka, 203 mg vitamínu K formujúceho kosti a slušné 3 mg vlákniny. Púpava je najbohatším zeleninovým zdrojom betakaroténu a tretím najbohatším zdrojom vitamínu A zo všetkých potravín po rybom tuku a hovädzej pečeni.
Zaraďte ju do svojho jedálnička
Z čerstvej púpavy sa dá pripraviť skvelý šalát, či už s ďalšími záhradnými plodinami alebo bez nich. Podľa odborníčky na prírodné potraviny Rebeccy Wood horko-sladké korene púpavy môžete využiť rovnakým spôsobom ako mrkvu – pripravujte si ju na pare, pridajte ju do polievok alebo ju môžete rýchlo opiecť spolu s cibuľou a cesnakom. Z koreňa sa dá pripraviť aj pre pečeň veľmi prospešný detoxikačný čaj.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)