Slovenskí potravinári môžu získať peniaze v rámci schémy minimálnej pomoci na marketing. Zároveň sa pripravujú aj ďalšie výzvy zamerané na investície a modernizáciu výroby. Na pracovnom rokovaní Únie potravinárov Slovenska o tom informoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).
Predstavil i pripravované schémy pomoci a výsledky rokovaní o budúcnosti európskej poľnohospodárskej politiky z Bruselu. Slovensko odmieta znižovanie rozpočtu pre agrosektor. Takáč predstaviteľov potravinárskeho sektora informoval o výsledkoch rokovaní v Bruseli, ktoré minulý týždeň absolvoval s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Christophe Hansenom a predsedníčkou Výboru pre poľnohospodárstvo Európskeho parlamentu Veronikou Vrecionovou.
Ohrozenie pre podniky
Na rokovaniach sa venovali pripravovanej Spoločnej poľnohospodárskej politike (SPP) po roku 2027, ale aj návrhu Európskej komisie na zníženie rozpočtu pre agrosektor a ochrane slovenských producentov pred negatívnymi dopadmi liberalizácie obchodu s Ukrajinou.

Ukrajinská pšenica zaplavila Európu, slovenskí mlynári upozorňujú na extrémny tlak na ceny múky
„Odmietame akékoľvek znižovanie rozpočtu pre európske poľnohospodárstvo. Návrh, ktorý je dnes na stole, by znamenal takmer o miliardu eur menej pre slovenský agrosektor a ohrozil by až 80 % našich poľnohospodárskych podnikov. To je pre mňa červená čiara. Slovensko musí mať spravodlivé podmienky a férový prístup k financovaniu,“ prízvukoval minister Takáč.
Na rokovaní s Úniou potravinárov Slovenska predstavil aj výsledky schémy minimálnej pomoci na marketing pre potravinárov. V rámci prijali 239 žiadostí, oprávnení žiadatelia dostanú prostriedky po ukončení administrácie. Agrorezort pripravuje aj novú výzvu na budúci rok, ktorá by slovenským výrobcom potravín mala pomôcť zlepšiť propagáciu a predaj ich produktov.
Strategická súčasť ekonomiky
Takáč akcentoval, že cieľom jeho rezortu je dlhodobá stabilita potravinárskeho sektora aj posilnenie potravinovej sebestačnosti Slovenska.
„Slovenské potravinárstvo je strategickou súčasťou našej ekonomiky. Potrebujeme kombináciu domácej a európskej podpory, aby naši výrobcovia mali istotu, že sa im oplatí vyrábať doma. Preto budeme pokračovať v úzkej spolupráci s potravinárskou samosprávou pri príprave nových výziev a pri aktualizácii investičných priorít v rámci Investičného plánu Slovensko,“ vyjadril sa.

Potravinárske produkty z Košického kraja môžu získať regionálnu značku, certifikát platí tri roky
Únia potravinárov Slovenska v rámci rokovania predstavila svoje odporúčania smerom k ministerstvu. Medzi nimi bola napríklad aj potreba zaistiť dostatok financií pre investície do potravinárskeho priemyslu, vypracovanie stratégie zvýšenia zastúpenia slovenských potravín v obchodných reťazcoch či prijímanie opatrení na zníženie vstupných nákladov výrobcov.
„Slovenské potravinárstvo potrebuje stabilitu, predvídateľnosť a dlhodobý plán investícií. Vítame kroky rezortu, ktoré smerujú k posilneniu marketingovej podpory, ale rovnako dôležité je zabezpečiť zdroje pre technologické inovácie a zníženie nákladov vo výrobe,“ uviedol predseda Únie potravinárov Slovenska Daniel Molnár.