Aby spotrebitelia predišli zdravotným problémom, mali by si pri nákupe veľkonočných zákuskov dávať pozor na nelegálnych predajcov, upozorňuje v tlačovej správe Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Minimálne štandardy
Podľa ich slov sa na Slovensku čoraz viac rozmáha čierny predaj zákuskov, koláčov a tort, ktoré sa vyrábajú v neregistrovaných potravinárskych prevádzkach.
Veľkonočný nákup vyjde Slovákov drahšie. Pripravte si takmer 100 eur, okrem vajec zdraželi aj ďalšie potraviny
„Veľká noc je obdobím tradičných zákuskov a koláčov, ktoré na stoloch slovenských gazdiniek nemôžu chýbať. Upozorňujeme spotrebiteľov, aby zvýšili opatrnosť pri ich nákupe z neznámych zdrojov. Najmä na internete sa totiž čoraz viac rozširuje predaj týchto výrobkov vyrobených z neznámych surovín a v podmienkach, ktoré nikto nedokáže skontrolovať, keďže ide o nelegálne prevádzky. Štátne orgány ich nevedia zachytiť a neraz ohrozujú zdravie spotrebiteľov,“ povedal predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.
Na Slovensku musí byť podľa zákona predajca zákuskov, koláčov a tort registrovaný ako prevádzka, čo znamená, že podlieha prísnym hygienickým pravidlám a je kontrolovaná štátnymi orgánmi. Vstupné suroviny a výrobky má kontrolované a z legálnych zdrojov. Svoje produkty kontroluje na mikrobiologickú bezpečnosť v akreditovaných laboratóriách.
Vážne zdravotné riziká
Nelegálne prevádzky nikto nekontroluje. Suroviny častokrát nespĺňajú ani minimálne štandardy či zdravotné kritériá. Lapšanský uviedol, že často používajú suroviny ako sú farbivá či prídavné látky z Ázie neschválené pre trh Európskej únie a nespĺňajúce európske kvalitatívne štandardy.
„Spotrebitelia, ktorí si objednajú takéto výrobky, neraz cez internet, sa preto vystavujú vážnym zdravotným rizikám od salmonely, cez e-coli až po rôzne plesňové ochorenia. Tie spôsobujú hnačky, zvracania, ba dokonca trvalé následky napríklad pri použití ingrediencií obsahujúcich ťažké kovy. V extrémnych prípadoch dokonca môžu zapríčiniť smrť. Pri prípadnom poškodení zdravia nie je možné nelegálnu prevádzku brať na zodpovednosť,“ podotkol Lapšanský.
Dodal, že registrované cukrárske prevádzky sú neustále pod drobnohľadom štátnych orgánov. Dodržujú všetky hygienické postupy a normy a preto sa môže zdať, že sú ich výrobky drahšie.
„Treba si však uvedomiť, že odvádzajú dane, platia zamestnancov, dodržujú hygienické pravidlá a nemôžu si dovoliť svojich zákazníkov oklamať, pretože by im to okamžite zničilo ich živobytie. Spotrebitelia by mali preto venovať najmä pred sviatkami viac pozornosti odkiaľ zákusky a koláče na ich stoloch pochádzajú,“ uzavrel Milan Lapšanský.