Potravinárska komora Slovenska (PKS) sa obáva toho, aby sa Slovensku nezvyšovali alebo nezavádzali dodatočné dane na potraviny, nápoje a tabak.
Jedna z najvyšších inflácií
Tento krok by podľa komory vytvoril ďalší tlak na ceny pre spotrebiteľov. V otvorenom liste adresovanom premiérovi Robertovi Ficovi upozorňuje na to, že v iných krajinách zavedenie daní z potravín nemalo výrazný vplyv na výber daní, ani na verejné zdravie. Slovensko pritom podľa PKS dosahuje v rámci krajín Európskej únie niekoľko mesiacov jednu z najvyšších inflácií.
„Vstupné náklady pre potravinársky priemysel sú stále vyššie ako v období pred kovidom vo všetkých oblastiach, vrátane surovín, obalov, cien energií a dopravy,“ uviedla potravinárska komora. V septembri tohto roka dosahovalo Slovensko po Belgicku a Maďarsku najvyššiu hodnotu inflácie potravín vo výške 11,3 percenta.
Potravinári žiadajú od Ficovej vlády naplnenie predvolebných sľubov, na ministra Takáča majú viacero požiadaviek
„V čase, keď inflácia potravín dosahuje najvyššie hodnoty v rámci krajín EÚ, je preto kontraproduktívne zavádzať dane, ktoré budú ceny potravín ďalej zvyšovať, s negatívnym dopadom nielen na zraniteľné skupiny obyvateľstva, ale aj na potenciál hospodárskeho rozvoja a zamestnanosť’,“ uviedla komora v liste.
Vysoké výrobné náklady
Slovenský potravinársky priemysel podľa PKS naďalej čelí bezprecedentným a dlhotrvajúcim vysokým výrobnom nákladom. V prípade mnohých kľúčových poľnohospodárskych komodít zostávajú ceny vysoké.
„Dane z potravín a nápojov v dôsledku cenovej elasticity nemajú potenciál výrazného výberu finančných prostriedkov pre štát, majú však negatívny sociálny dopad,“ upozornila komora.
Daň z potravín a nápojov
Zavedenie dane z potravín a nápojov bude mat’ podľa PKS za dôsledok, že domácnosti s nižším príjmom budú na potraviny vynakladať „viac finančných prostriedkov, prípadne budú siahať’ po menej výživných potravinách. Jedným z častých argumentov na zavádzanie daní z potravín a nápojov je aj ochrana verejného zdravia. Skúsenosti z iných krajín pritom ukazujú, že zdaňovanie potravín nie je funkčným nástrojom na riešenie problémov verejného zdravia.
Slováci preferujú slovenské potraviny, silná nedôvera panuje voči poľským
„Podľa odborných štúdií sú riešením na predĺženie priemernej dĺžky života vyššie investície do zdravotníctva a mohutná osveta medzi spotrebiteľmi o zdravom životnom štýle so zapojením organizácií na ochranu zdravia, súkromného sektora a združení,“ argumentuje potravinárska komora.