Zavedením možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch minulou vládou vznikla pekárom kritická situácia s nedostatkom zamestnancov.
Informoval o tom Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Málo potenciálnych pracovníkov
„Ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je obrovská. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky, školenia a zvyšovania miezd sú pritom značné. Predpokladáme, že tieto náklady sa odzrkadlia v odbytových cenách chleba a pekárenských výrobkov,“ dodal Lapšanský s tým, že takto to dopadne, keď sa robia populistické rozhodnutia nekompetentnými politikmi.
Predajcovia potravín ušetria státisíce eur, Dolinková im zmierňuje podmienky na podnikanie
Pekári konštatovali, že potenciálni pracovníci na trhu chýbajú a jednoducho ich nie je kým nahradiť. Viaceré prevádzky preto podľa predsedu zväzu upravovali zmennosti a dokonca odmietajú nové objednávky.
Znížená konkurencieschopnosť
„To všetko znižuje konkurencieschopnosť slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, pretože bez ľudí nie je možné potraviny vyrábať,“ uviedol Lapšanský a doplnil ešte, že o cenách ich výrobkov priamo na pultoch v konečnom dôsledku rozhodujú obchodné reťazce.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska.
Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.