Briti po brexite nemajú armagedon, Slovensko má EÚ čo vracať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lajčák otvoril nové priestory zastúpenia Slovenska v Bruseli
Pohľad z okna novej prenajatej budovy Stáleho zastúpenia (SZ) SR pri EÚ v Bruseli, na ulici Avenue de Cortenbergh 107. Brusel, Belgicko, 18. máj 2015. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 11. júla (WebNoviny.sk) – Veľká Británia je podľa predsedu eurovýboru dolnej komory britského parlamentu Williama Casha stále v Európe, iba odchádza z EÚ. Ako povedal dnes na zasadnutí eurovýborov národných parlamentov Európskej únie a Európskeho parlamentu (COSAC), odchod Británie z únie je rozhodnutie, ktoré rástlo veľmi dlho.

Intenzívne pracujeme na brexite,“ konštatoval s tým, že po referende nenastal žiaden armagedon. Cash prisľúbil, že Veľká Británia zabezpečí, aby občania EÚ mali vo Veľkej Británii férové podmienky. „Budeme pokračovať vo vzájomnej spolupráci v Európe,“ zdôraznil s tým, že v Británii boli trochu sklamaní z vývoja v EÚ od sedemdesiatych rokov.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pripomenul, že od Únie Slovensko dostalo veľa a teraz je čas vrátiť to. „Do Únie sme vstúpili, keď bola na vrchole. Predsedníctvo sme prebrali, keď je Únia unavená,“ konštatoval. Krízy nám však podľa neho pripomínajú, že nemôžeme prínosy EÚ vnímať ako samozrejmé. Lajčák si myslí, že občania EÚ sa boja najviac toho, že elity sa nebudú schopné vysporiadať so všetkými výzvami, pred ktorými stojíme. „Musíme vysvetľovať občanom, prečo neexistuje lepšia alternatíva ako Únia,“ povedal.

Príkladom pre odchod Veľkej Británie z EÚ by malo byť podľa ministra zahraničných vecí Lajčáka rozdelenie Československa. Pri delení Československa vládla atmosféra zodpovednosti. „Boli mnohé emócie, aj u nás boli. Ale delegácie boli dostatočne rozumné, aby rokovania viedli v záujme svojich krajín,“ povedal Lajčák s tým, že tak by to malo byť aj v prípade odchodu Veľkej Británie z únie.

Podľa Lajčáka únia a Británia sú vzájomne úzko prepojené. „Veľká Británia bude veľmi dôležitým partnerom pre EÚ,“ uviedol s tým, že treba dať čas britskej vláde, aby zaujala platformu pre rokovania. „Ale vedomie politickej neistoty by sa nemalo naťahovať. Občania musia vedieť, o čom sa rozhodlo v referende,“ zdôraznil.

Viacerí účastníci rokovania sa vyjadrovali k migračnej politike a žiadali prehodnotenie slovenského postoja k migrantom. Podľa Lajčáka migrácia nie je sezónna vec. „Migrácia nie je len byrokratická otázka. Administratívne riešenia ju nevyriešia,“ povedal s tým, že model kvót nefunguje. To, že ich Slovensko odmieta, neznamená, že nie je solidárne. Upozornil však, že SR je tranzitnou krajinou, kde traja zo štyroch migrantov, ktorí dostanú u nás azyl, aj tak odchádzajú. „Zastávame sa tvorivej solidarity,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miroslav Lajčák