BRATISLAVA 20. decembra (WEBNOVINY) – Kivi patrí podľa odborníkov k najpodceňovanejším liečivým druhom ovocia na svete. Obsahuje množstvo antioxidantov a fytolátok, ktoré dokážu pomôcť v boji proti rakovine a ochoreniam srdca.
Kivi vyzerá ako malé hnedé chlpaté vajce. Pochádza z Číny, hoci v súčasnosti sa pestuje aj v Austrálii, na Novom Zélande či v Kalifornii. Jedlé sú aj malé čierne semienka vo vnútri a je skvelým prídavkom do čerstvých štiav. Konzumácia tohto ovocia bohatého na vitamín C pomáha chrániť pred respiračnými príznakmi spojenými s astmou a dýchavičnosťou u detí.
Kivi obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako pomaranče
Výskum uskutočnený na Rutgers University v New Brunswick v New Jersey hodnotil nutričné zloženie 27 rozličných druhov ovocia. Výskumníci sa snažili zistiť, ktoré ovocie je najviac výživné. Kivi dosiahlo hodnotu 16 a bolo najviac naplnené živinami. Druhé miesto obsadila papája a o tretie sa delilo mango s pomarančom. Kivi malo najväčšiu koncentráciu vitamínu C a bolo tiež slušným zdrojom horčíka. Dva stredne veľké kusy kivi majú takmer päť gramov vlákniny. Navyše, kivi spolu s papájou a marhuľami predstihlo banány a pomaranče ako potraviny s nízkym obsahom sodíka, ale s vysokým obsahom draslíka.
Štúdia uverejnená v Journal of Medical Food testovala deväť rozličných druhov ovocia a ovocných štiav a podľa nej osem z nich, vrátane kivi, vykazovalo výraznú schopnosť znižovať oxidačný stres v ľudskej plazme. Táto schopnosť kivi chrániť bunky pred poškodením bola potvrdená aj ďalšou štúdiou uverejnenou v Carcinogenesis .
Kivi pracuje v prospech uvoľňovania ciev
Podľa výskumu uskutočnenom v nórskom Oslo kivi pôsobí aj na zdravie srdca schopnosťou riediť krv. To je dôležité vzhľadom na to, koľko ľudí na riedenie krvi denne užíva aspirín. Ten však môže podľa gastroenterológa Trenta Nicholsa v črevnej stene spôsobiť malé poškodenia, ktoré môžu vyústiť do rozličných typov problémov. U kivi však žiadne ťažkosti nehrozia a zároveň nenarúša účinky iných liekov.
Predstavitelia Environmental Working Group zaradili v roku 2003 kivi na zoznam dvanástich najmenej kontaminovaných potravín pesticídmi. Tak smelo do toho – dobrú chuť!