Minister pôdohospodárstva Richard Takáč počas zahraničnej pracovnej cesty v Taliansku navštívil sídlo Organizácie Spojených národov (OSN) pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Spolupráca a zdieľanie vedomostí
Delegáciu prijal generálny riaditeľ FAO Qu Dongyu a minister na stretnutí potvrdil záujem Slovenska o spoluprácu, zdieľanie slovenských vedomostí a účasť slovenských expertov v dôležitých výkonných výboroch organizácie. S generálnym riaditeľom zároveň spoločne otvorili zrekonštruovanú delegátsku miestnosť v priestoroch FAO s názvom Slovak delegates lounge a výstavu fotografií umelkyne Márie Mikloškovej s názvom Oliwoodcompost, upozorňujúcej na problematiku potravinového odpadu.
Zlúčením LPM Ulič a Lesov SR prišli o možnosť čerpať poľnohospodárske dotácie, prevažujú lesy
„FAO je jedinečnou odbornou organizáciou, vďaka ktorej aj Slovensko môže čerpať najnovšie poznatky v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva,“ uviedol Takáč, ktorý zároveň pozval generálneho riaditeľa FAO na návštevu Slovenska.
Zápis talianskej kuchyne do UNESCO
Takáč sa tiež stretol s Francescom Lollobrigidom, ministrom pôdohospodárstva, potravinovej suverenity a lesov Talianska a viceministrom zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Talianska E. Ciriellim. Partneri diskutovali o posilňovaní vzájomných vzťahov a o aktuálnych a kľúčových témach v oblasti pôdohospodárstva, akými sú aktuálny vývoj na Ukrajine a dopady na poľnohospodársky sektor, vývoj a budúce vyhliadky Spoločnej poľnohospodárskej politiky so zameraním sa na externú konvergenciu priamych platieb a problematiku manažmentu veľkých šeliem.
Opozičné strany upozornili na nevyplatenie priamych platieb pre poľnohospodárov, hrozia zvolaním mimoriadneho výboru (video)
V závere rokovania minister Takáč podporil iniciatívu na zápis talianskej kuchyne do nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Súčasťou delegácie vedenej ministrom boli aj zástupcovia národného výstaviska Agrokomplex a Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, ktorí s talianskymi partnermi rokovali o možnostiach budúcej spolupráce.