BRATISLAVA 13. marca (WEBNOVINY) – Kniha s názvom Kuchárska elita – Menu (2011) bodovala na Gourmand World Cookbook Awards v Paríži.
Slovenská publikácia skončila na treťom mieste v rámci regiónu východnej Európy a jej vydavatelia si 13. marca, v predvečer svetového veľtrhu kuchárskych kníh Paris Cookbook Fair, prevzali certifikát Best in the World.
Do súťaže boli prihlásené tisícky kníh zo 162 krajín sveta, pričom z nich vybrali 283 finalistov zo 72 krajín sveta. V každej kategórii boli štyria finalisti, z ktorých vraj mali organizátori problém vybrať. Prezident súťaže Édouard Cointreau, ktorý je okrem iného majiteľom spoločnosti vyrábajúcej rovnomenný likér, na margo finalistov poznamenal: „Je to ako keď máte štyri deti a musíte si vybrať, ktoré máte najradšej.“
Z regiónu východnej Európy súťažilo niekoľko desiatok kníh, silné zastúpenie mali Poliaci, Maďari, Rusi, kvalitné knihy predstavili aj Estónci. „Je pre nás nesmierna česť obstáť v takejto konkurencii,“ povedal Ján Kramár, konateľ vydavateľstva Direct press, v ktorom ocenená kniha vyšla, a dodal: „Cena patrí predovšetkým tým, ktorí sa na jej vzniku podieľali – slovenskej kuchárskej špičke od A po Z, čo v našom prípade znamená od Artza až po Žídeka. Ich diela ešte zhodnotili excelentné fotografie Lucu Biscontiho a kvalitná tlač.“
Kniha Kuchárska elita – Menu prináša 57 moderných receptov ako inšpiráciu pre profesionálov, nadšených gurmánov a zberateľov kuchárskych kníh. Šestnásť šéfkuchárov známych reštaurácií v nej priblížilo prípravu studených či teplých predjedál, polievok, mäsitých i bezmäsitých hlavných jedál a dezertov.
Kniha je druhou v poradí z edície Kuchárska elita, prvou sú Dezerty v podaní 32 šéfkuchárov Slovenska. Tretia kniha edície, reflektujúca nový gastronomický trend, je v štádiu príprav a na trhu bude v lete 2012.
Agentúru SITA informovala konateľka spoločnosti Direct press Zlatica Kramárová.