Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) tvrdí, že losos chovaný v zajatí patrí medzi najviac toxické potraviny na svete. Ako uvádza web www.healthandhealthyliving.com, je to najmä preto, že celkovo ryby z farmových chovov všetkých druhov môžu byť veľmi škodlivé pre naše zdravie. Sú totiž prikrmované nebezpečnou zmesou antibiotík, vitamínov a syntetických látok.
Chovaný losos – Jeden z najviac toxických potravín na svete
Možno to znie neuveriteľne, ale podľa najnovšieho výskumu najnebezpečnejšou látkou nie sú antibiotiká, ani pesticídy, ale pelety!
Znečisťujúce látky v krmivách pre ryby zahŕňajú PCB, dioxíny a rôzne iné lieky a chemikálie, ktoré môžu spôsobiť trvalé poškodenie ľudského organizmu a súvisia s ADHD, autizmom a poruchami imunitného a endokrinného systému.
Doktor Monsen, prominentný biológ, tvrdí, že tehotným ženám, deťom alebo mladým ľuďom sa neodporúča jesť pokrmy z lososa chovaného v zajatí. Táto potravina má bohatý obsah toxínov a môže mať škodlivý účinok na deti, mladistvých a mladé ženy.
Ako je spomenuté vyššie, podľa webu www.healthandhealthyliving.com tieto látky majú negatívny vplyv na vývoj mozgu a súvisia so zníženým IQ, autizmom a ADD / ADHD. Navyše môžu ovplyvniť funkčnosť imunitného systému a metabolizmu organizmu.
Úrovne omega-3 mastných kyselín sú len polovičné
Medzinárodná organizácia pre ryžu a rybí tuk (IFFO) tvrdí, že mäso z chovaných lososov nachádzajúce sa na trhu obsahuje menej ako polovicu omega-3 mastných kyselín v porovnaní s mäsom pochádzajúcim z divokého lososa. Dokonca je to menej ako pred desiatimi rokmi.
Je to spôsobené tým, že chovaný losos sa dnes prikrmuje vedľajšími produktami chovu ošípaných a hydiny, sójovými bôbmi a obilninami, namiesto malými rybkami, ktorými sa živia lososy vo voľnej prírode.
Chovaný losos môže spôsobiť rakovinu
Viete o tom, že konzumácia viac ako jedného jedla z lososa chovaného v zajatí za mesiac môže značne zvýšiť riziko vzniku rakoviny?
Je to preto, lebo losos, ktorý sa chová na farmách, má vysokú úroveň antibiotík a chemikálií. Obsahuje PCB, ktorá je známa ako chemikália spôsobujúca rakovinu. V divokom losose sa nachádza tiež, ale jej množstvo je o 16 krát nižšie.
Okrem toho chovaný losos poskytuje ľudskému telu vyššiu úroveň omega-6 mastných kyselín, ktoré sú častou príčinou zápalových procesov v organizme. Zápal môže spôsobiť množstvo ochorení vrátane artritídy, cukrovky, rakoviny, Alzheimerovej a koronárnej artérie.
Zakázaný syntetický astaxantín
Chovaný losos je kŕmený syntetickým astaxantínom. Dôvodom je, aby mäso získalo viac ružovejšiu farbu. Presne takú, akú majú voľne žijúce ryby.
Zhrnutie na záver – vedeli ste, že umelo chované lososy:
- majú 7-násobne vyšší obsah PCB ako divoký losos
- majú tridsaťnásobne viac morských vší
- sa kŕmia peletmi z kuracích výkalov, kukuričnej múky, sóje, geneticky modifikovaným olejom
- majú menej omega 3 mastných kyselín kvôli nedostatku divokej stravy
- sú kŕmené toxickými chemikáliami, ktoré im dávajú farbu
- sú náchylné na viac ochorení
- dostávajú antibiotiká vo vyšších dávkach ako akékoľvek iné hospodárske zvieratá.
Chovaný losos je cenovo dostupnejší a cena voľne žijúceho lososa je takmer rovnaká ako hovädzie mäso. Ak chcete ale urobiť zdravú večeru pre vás a vašu rodinu, urobte ju radšej z lososa, ktorý žije voľne v prírode.
Zdroj: www.livingtraditionally.com, www.healthandhealthyliving.com