Omamná vôňa chleba či pizze aj v záhrade
Záhradná pec verzus gril. Pre ktorého pomocníka sa rozhodnúť? Chuť a omamná vôňa grilovaného mäska či zeleniny je zaiste neodolateľná, avšak so záhradnou pecou si toho môžete dovoliť omnoho viac. Taktiež poslúži na pečenie a dusenie mäsa a zeleniny, okrem toho si v nej upečiete aj čerstvý chrumkavý chlebík, koláče, posúchy, ba dokonca aj pizzu. A len tak mimochodom, prednosti varenia a pečenia v peci poznali už naši predkovia. Používali ju denno-denne a pri chutných pokrmoch sa potom stretávala celá rodina.
Záhradná pec je pomerne drahou záležitosťou. Avšak toto negatívum by mohli vyvážiť jej silné stránky, ktorých má hneď niekoľko. Prvou, ktorú sme už spomenuli, je neodolateľná chuť a vôňa pripravovaných jedál. Spektrum jedál je omnoho širšie, než pri klasickom grile a atmosféra, ktorú záhradnou pecou na terase či v altánku vykúzlite, je na nezaplatenie. Výber pece podlieha niekoľkým faktorom. Určite myslite na veľkosť, materiál a, v neposlednom rade, aj na cenu. Materiál je aj pendantom zachytávania tepla, avšak pec si budete musieť zaizolovať v každom prípade. V tomto smere sa poraďte radšej s odborníkom, prípadne ho k peci rovno zavolajte.
Veľkosťou záhradnej pece zohľadnite potreby jednotlivých členov vašej rodiny. Ak ste veľkí jedáci a neradi na jedlo dlho čakáte, vyberte si pec s viacerými roštami, v ktorej budete môcť pripravovať naraz mäsko aj chutný koláč alebo pizzu. Zaujímavý je aj doplnkový sortiment v podobe odkladacích plôch na jedlo, prísady, koreniny či menšie pomôcky. Pre dosiahnutie spokojnosti siahnite radšej po, o niečo, drahšej kvalite. Investícia sa vám vráti v podobe dlhej životnosti a trvácnosti bez závažnejších poškodení, akými sú napr. praskliny, prepúšťanie tepla a podobne.