Vedeli ste, že na svete existujú miesta, kde sa ľudia pravidelne dožívajú úctyhodného veku? Aké sú tajomstvá dlhého života a čo presne si obyvatelia týchto oblastí servírujú na svoje taniere?
Unikátne modré zóny dlhovekosti
Možno ste už zachytili pojem „modré zóny“. Tieto oblasti sa vyznačujú tým, že ich obyvatelia sa dožívajú mimoriadne vysokého veku. Aj keď majú rôzne kultúrne tradície, spája ich zdravý životný štýl a vyvážená strava. Do tejto elitnej skupiny patrí päť lokalít:
- Okinawa v Japonsku, kde sa kladie dôraz na pevnú komunitu a prevažne rastlinnú stravu.
- Ikarie v Grécku, známa pre bohatú stredomorskú kuchyňu, kde nechýba olivový olej a červené víno.
- Sardínia v Taliansku, kde je kľúčová silná rodinná súdržnosť a každodenná fyzická aktivita.
- Loma Linda v Kalifornii, kde adventisti praktizujú vegánsku a vegetariánsku stravu.
- Kostarický polostrov Nicoya, kde prevláda jednoduchá rastlinná strava, aktívny život a silné komunitné väzby.
Výživná a zdravá strava na polostrove Nicoya
Polostrov Nicoya je právom považovaný za miesto dlhovekosti. Miestni obyvatelia často prekračujú hranicu 90 rokov, čo je výsledkom ich tradičného spôsobu života. Strava je tu jednoduchá, no výživná. Na rozdiel od moderných trendov, kde dominuje vysoká spotreba mäsa, cukru a priemyselne spracovaných potravín, na Nicoyi sa konzumujú najmä ryby, fazuľa, kukurica a čerstvá zelenina. Mäso, predovšetkým bravčové a kuracie, sa využíva v obmedzenej miere.
Objavte Gallo Pinto a domáce tortilly
Ak vás láka ochutnať niečo iné, skúste tradičné kostarické raňajky Gallo Pinto. Ide o lahodnú kombináciu ryže a fazule, často podávanú s čerstvými vajíčkami alebo dusenou zeleninou. Ingrediencie môžete zmiešať alebo si ich vychutnať samostatne podľa vlastnej chuti.
Ďalšou neodmysliteľnou súčasťou miestnej kuchyne sú tortilly pripravené z čerstvo zomletej kukurice a vody. Stačí pridať štipku soli, nechať cesto odpočívať približne 15 minút a potom vytvarovať placky, ktoré opečiete na suchej alebo jemne naolejovanej panvici.
Kostarická sopa negra – výživná polievka z čiernych fazúľ
Sopa negra je jednoduchá, ale nesmierne chutná a výživná polievka. Na jej prípravu budete potrebovať čierne fazule, cibuľu, červenú papriku, cesnak a čerstvý koriander. Dve šálky fazule nechajte cez noc namočené, potom ich varte do mäkka. Na panvici orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku a cesnak, pridajte ich k fazuliam spolu s koriandrom, soľou a čiernym korením. Nechajte ešte asi 20 minút jemne prevrieť.
Polievku môžete podávať tak, ako je, alebo ju čiastočne rozmixovať na krémovú konzistenciu. Pre extra výživnú verziu pridajte vajíčko varením namäkko alebo pripravte stratené vajce, ktoré dodá jedlu nielen výnimočný vzhľad, ale aj bohatú chuť.