Tento lacný trik vás zbaví smradľavých kontajnerov. Stačí vec, ktorú máte doma

zápach zo smetiakov
zápach zo smetiakov Foto: www.shutterstock.com

Odpad produkujeme všetci a zberné nádoby či kontajnery sú jeho prirodzenou súčasťou. Najmä počas teplejších mesiacov sa však často stretávame s nepríjemným zápachom, ktorý vzniká rozkladom biologického odpadu. Tento zápach nie je len nepríjemný, ale zároveň láka hmyz a hlodavce, čo môže predstavovať hygienické riziko. Dobrá správa je, že existujú jednoduché, lacné a hlavne overené spôsoby, ako tomu predísť.

Inšpirácia vo videu

Ak si chceš pozrieť aj praktické ukážky, ako udržať kontajnery čisté a bez zápachu, pomôže ti video z kanála NAŠE ODPADKY:

1. Pravidelné čistenie je základ

Najdôležitejším krokom je udržiavanie samotnej nádoby v čistote. Kontajner by sa mal pravidelne vyplachovať, ideálne po každom vyprázdnení. Stačí obyčajná voda zo záhradnej hadice alebo kýbeľ teplej vody. Ak sa nádoba vypláchne pravidelne, minimalizuje sa usadzovanie nečistôt, ktoré by sa inak rozkladali a šírili zápach.

2. Hĺbkové umývanie s čistiacim prostriedkom

Aspoň raz za mesiac je potrebné venovať kontajneru dôkladnejšiu starostlivosť. Na čistenie sa osvedčil roztok teplej vody s univerzálnym čistiacim prostriedkom alebo s pridaním octu, ktorý má dezinfekčné a antibakteriálne účinky. Po vyčistení je dobré nechať nádobu vyschnúť a prípadne ju ošetriť dezinfekčným sprejom. Tým sa predĺži jej čistota a spomalí množenie baktérií.

3. Jedlá sóda ako pohlcovač zápachu

Jedlá sóda je vedecky overený prostriedok na neutralizáciu pachov. Stačí posypať dno kontajnera tenkou vrstvou a podľa potreby pridať aj medzi vrstvy odpadu. Sóda pohlcuje nepríjemné kyslé pachy a zabraňuje ich šíreniu. Je lacná, dostupná a veľmi účinná.

4. Citrusové šupky len ako doplnok

Šupky z pomaranča, citróna či limetky dokážu dočasne zlepšiť vôňu v kontajneri, pretože obsahujú esenciálne oleje s príjemnou arómou. Treba však zdôrazniť, že ide iba o krátkodobý efekt. Samotné citrusy zápach neodstránia, len ho prebijú. Preto by sa mali používať len ako doplnok k riadnemu čisteniu.

5. Zníženie množstva odpadu

Najspoľahlivejším spôsobom, ako obmedziť vznik zápachu, je jednoducho produkovať menej odpadu. Dá sa to dosiahnuť:

  • triedením odpadu (plasty, papier, sklo)
  • kompostovaním biologického odpadu, ak je to možné
  • nákupom potravín v množstve, ktoré skutočne spotrebujeme

Menej odpadu v kontajneri znamená menej rozkladajúcich sa zvyškov a teda aj menej zápachu.

Zápach z kontajnerov nevzniká „sám od seba“, ale je výsledkom rozkladu biologického odpadu a nedostatočnej údržby nádoby. Najlepšou obranou je pravidelné čistenie, dôkladné umývanie s čistiacim prostriedkom a používanie jedlej sódy, ktorá je jednoduchým a overeným riešením. Citrusové šupky môžu pomôcť spríjemniť vôňu, ale nenahrádzajú základnú starostlivosť. A najdôležitejšie – čím menej odpadu vyprodukujeme, tým menej problémov so zápachom budeme mať.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať