Jar je obdobím, kedy naše telo prirodzene volá po ľahších pokrmoch plných sviežosti a vitamínov. Ideálnym spôsobom, ako si tieto chute vychutnať naplno, je spojiť obľúbené talianske cestoviny so sezónnou zeleninou – napríklad čerstvou zelenou špargľou. Ak máte radi klasickú carbonaru, jej špargľová verzia vás zaručene poteší. Je svieža, chutná, ľahko stráviteľná, a pritom dostatočne sýta, aby ste nemali hlad už po hodine.
Carbonara patrí k ikonám talianskej gastronómie a medzi milovníkmi cestovín má nenahraditeľné miesto. Dôvod je jasný – je to jednoduchý, rýchly recept s lahodnou, krémovou omáčkou, ktorý pritom nikdy neomrzí. A keď sa k tejto tradičnej pochúťke pridá chrumkavá slaninka a čerstvá jarná špargľa, vznikne niečo skutočne výnimočné. Táto jarná verzia nielenže krásne vyzerá na tanieri, ale je zároveň zdravšia a ľahšia alternatíva, ktorú ocenia aj tí, ktorí si potrpia na vyvážené stravovanie. Špargľová carbonara sa perfektne hodí ako večera vo dvojici, skvelý víkendový obed, ale aj ako rýchle jedlo počas hektického pracovného týždňa, keď chcete potešiť seba či svojich blízkych niečím výnimočným.
Ingrediencie na prípravu špargľovej carbonary:
Na túto chutnú jarnú pochúťku budete potrebovať:
- 1 balenie špagiet (cca 400–500 g)
- 4 plátky kvalitnej údenej slaniny nakrájanej na kúsky (približne 0,5 cm široké)
- asi 1,5 šálky zelenej špargle (ideálne mladej a tenkej), nakrájanej na kúsky dlhé asi 4 cm
- 1 veľký strúčik cesnaku nasekaný najemno
- ½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu (z toho si odložte 2 polievkové lyžice na ozdobenie)
- 3 veľké žĺtky izbovej teploty (pre lepšiu konzistenciu)
- ½ šálky odtučneného gréckeho jogurtu (vďaka nemu bude omáčka lahodne krémová)
- 2 lyžice ľahkej smotany na varenie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup prípravy špargľovej carbonary krok za krokom:
Uvarte cestoviny:
Najskôr priveďte do varu veľký hrniec s dostatočne osolenou vodou. Špagety vložte do vriacej vody a uvarte ich „al dente“, teda aby boli pevné na zahryznutie. Trvá to približne 10–12 minút.Príprava slaniny a špargle:
Zatiaľ čo sa cestoviny varia, na panvici opražte nakrájanú slaninu. Slaninku opekajte dozlatista, až bude krásne chrumkavá. Hotovú slaninu odložte na papierovú utierku, aby sa zbavila prebytočného tuku. Z panvice vylejte tuk, ale ponechajte v nej približne jednu lyžicu tuku na ďalšie restovanie. Do panvice pridajte nakrájanú špargľu a opražte ju približne 3 minúty, kým jemne nechytí zlatistú farbu a nezmäkne. Potom pridajte nasekaný cesnak a opražte ho iba krátko, asi pol minúty, aby nezhorkol. Celú zmes špargle a cesnaku potom odložte bokom k slaninke.Príprava krémovej omáčky:
V menšej miske dobre premiešajte nastrúhaný parmezán (okrem odloženej časti), žĺtky, grécky jogurt, soľ a čierne korenie, až vznikne hladká, krémová konzistencia.Dokončenie jedla:
Keď budú špagety hotové, sceďte ich, no nezabudnite si odložiť približne trištvrte šálky vody, v ktorej sa varili. Špagety vráťte späť do hrnca a dôkladne premiešajte s pripravenou žĺtkovou omáčkou. Pri miešaní postupne pridávajte odloženú vodu z varenia, vďaka čomu sa vytvorí dokonalá krémová štruktúra bez toho, aby bola omáčka príliš hustá alebo lepkavá. Celý hrniec vráťte na slabý plameň a krátko (asi minútu) za stáleho miešania zahrievajte, aby sa ingrediencie pekne prepojili.Finálne spojenie chutí:
Stiahnite hrniec z ohňa, vmiešajte do cestovín smotanu, slaninu a špargľu s cesnakom. Dobre premiešajte, aby boli chute rovnomerne rozdelené.Servírovanie a zdobenie:
Na záver hotové cestoviny porozdeľujte na taniere, ozdobte odloženým parmezánom a nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Môžete pridať ešte štipku čerstvo mletého korenia alebo kvapku kvalitného olivového oleja na zvýraznenie chutí.
Malá obmena s veľkým výsledkom
Špargľová carbonara je ideálnym príkladom toho, že malé sezónne zmeny v receptoch môžu priniesť prekvapivo veľké potešenie pre vaše chuťové bunky. Sviežosť jarnej špargle, lahodná krémová omáčka a chrumkavá slaninka tvoria spolu kombináciu, ktorá nielenže skvelo chutí, ale aj úžasne vyzerá na tanieri. Toto jednoduché, no pritom veľmi pôsobivé jedlo je presne to, čo potrebujete na oživenie vášho jedálneho lístka v tomto ročnom období. Či už ho pripravíte na rodinný obed, romantickú večeru, alebo len ako rýchle občerstvenie počas náročného týždňa, výsledok bude vždy stáť za to.