Slúži ako základ skoro každej dobrej pizze – napriek tomu je často podceňovaná. Správna omáčka totiž dokáže zvýrazniť chuť cesta a surovín a priviesť vás späť do talianskych ulíc plných vôní byliniek a záhrad obsypaných čerstvými paradajkami.
Ingrediencie pre 3 poháre:
- 1 kg paradajok
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 ks cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 2 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli a korenia
Môžete vyskúšať aj omáčku z tohto videa:
Omáčka nemusí slúžiť len na pizzu, ale využijete ju aj ako základ na cestoviny alebo rôzne zapekané pokrmy. Pokiaľ máte radšej kečup, aj ten si môžete ľahko vyrobiť.
Postup
01. Paradajky najskôr sparte vriacou vodou, olúpte šupky a nakrájajte na menšie kúsky.
Tip: Chcete použiť konzervované paradajky? Jednoducho ich roztlačte vidličkou alebo rukami. Keby ste sa trápili pomerom, tak na 1 kg čerstvých paradajok vám vystačí 800 g lúpaných z konzervy.
02. Na strednom plameni rozohrejte v hlbokej panvici olivový olej a pridajte jemne nasekanú cibuľu. Nechajte ju restovať, kým nezačne zlátnuť. Potom pridajte na plátky nakrájaný cesnak a restujte ďalšiu minútu.
03. Prisypte nakrájané paradajky, premiešajte a pridajte sušené oregano, vetvičku rozmarínu, cukor, soľ a korenie podľa chuti. Omáčku priveďte do varu, potom znížte teplotu a nechajte prebublávať asi 45 minút. Občas premiešajte.
04. Ku koncu varenia vsypte čerstvú nasekanú bazalku a prípadne ešte dosoľte a dokoreňte. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody, a ak preferujete hladšiu textúru, všetko rozmixujte ponorným mixérom.
Omáčku môžete uchovávať v chladničke až 5 dní alebo ju zamraziť či zavariť do pohárov. Túto omáčku využijete napríklad v recepte na rýchly cuketový pizza závin.