Pri príprave mletých rezňov pridajte túto vec. Ľudia na ňu zabúdajú

mleté rezne
mleté rezne Foto: www.shutterstock.com

Mleté rezne sú skutočne obľúbeným a chutným jedlom, ktoré si často doprajeme, aj keď nie každý deň. Sú výdatné, zasýti a vždy sú vítaným pokrmom na našich stoloch. Mnohokrát sa zaraďujú do tradičnej slovenskej kuchyne, kde si našli svoje miesto medzi obľúbenými jedlami. Avšak, v minulosti existovala jedna zaujímavá ingrediencia, ktorá sa často pridávala do mletých rezňov, a ktorá im dodávala jedinečnú chuť a charakter. Túto bylinku, ktorá sa dnes už možno trochu zabudla, však stále stojí za to pridať do receptu. Ide o kozonohu, rastlinu, ktorá zaručene obohatí vaše jedlá.

Kozonoha. Chutná a liečivá rastlina

Kozonoha, známa aj ako kozia noha, je rastlina, ktorá bola známa už v stredoveku a využívala sa nielen v kuchyni, ale aj pre svoje silné liečivé účinky. Tento voľne rastúci plevel je bežne dostupný v prírode a mnohokrát ho nájdete aj vo vlastnej záhrade. Jeho mladé listy sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé, obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha bojovať proti rôznym infekciám. Okrem toho je kozonoha veľmi bohatá na minerály, ako sú železo, vápnik a horčík, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela.

Mladé listy kozonohy sú skvelou prísadou, ktorá vám osvieži jedálniček a pridá do jedál nezvyčajnú, osviežujúcu chuť. Naopak, staršie listy sú ideálne na prípravu pečených pokrmov alebo ich môžete spracovať podobne ako špenát, čo je skvelá alternatíva, ktorá obohatí rôzne jedlá a dodá im nový rozmer.

Účinky kozonohy na zdravie. Ochrana a regenerácia tela

Kozonoha nie je len chutná prísada, ale má aj široké spektrum zdravotných účinkov, ktoré ju robia veľmi cennou rastlinou. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov je kozonoha ideálnym doplnkom stravy, ktorý podporuje imunitný systém, zdravie kostí a svalov. Obsahuje železo, ktoré pomáha pri tvorbe červených krviniek, a tiež vápnik, ktorý je nevyhnutný pre silné kosti. Horčík zas podporuje správnu funkciu svalov a nervov, čo je veľmi dôležité pre celkové zdravie.

Kozonoha je tiež skvelým pomocníkom v boji proti močovým a obličkovým kameňom, pretože podporuje tvorbu moču a pomáha tak prečistiť obličky a močové cesty. Okrem toho sa často využíva aj na zlepšenie trávenia, pretože podporuje činnosť tráviaceho traktu a znižuje zápaly. Využíva sa aj pri vonkajšej aplikácii, najmä pri obkladoch na štípance, opuchy alebo drobné rany, kde má protizápalové a detoxikačné účinky, ktoré urýchľujú hojenie.

Mleté rezne s kozonohou. Originálny a zdravý recept

Prečo nevyužiť tieto úžasné vlastnosti bršlice aj pri príprave tradičných mletých rezňov? Pridanie tejto bylinky do mletého mäsa nielenže dodá pokrmu zaujímavú a originálnu chuť, ale obohatí aj výživovú hodnotu jedla. Bršlica do mletých rezňov rozhodne patrí a môže sa stať novou obľúbenou ingredienciou vo vašom kuchynskom repertoári. Ak chcete skúsiť tento recept, tu je návod na jeho prípravu.

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:

  • 600 g mletého chudého mäsa
  • 1 vajce (na zmes aj na trojobal)
  • 300 g strúhaného syra
  • 200 ml smotany na varenie
  • Muškátový oriešok (na dochutenie)
  • Hladká múka
  • Strúhanka
  • Soľ
  • Olej na smaženie
  • Čerstvá kozonoha (mladé listy)

Postup prípravy:

  1. Mleté mäso dôkladne osoľte a ochuťte štipkou muškátového orieška, ktorý mu dodá jemnú korenistú príchuť.
  2. Do mäsa pridajte smotanu na varenie, celé vajce a nasekanú kozonohu. Túto zmes dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie pekne spojili.
  3. Nechajte zmes odpočívať aspoň hodinu v chlade, aby sa chute spojili a mäso sa lepšie ochutilo.
  4. Po hodine vyberte zmes z chladničky a pridajte nastrúhaný syr. Následne dôkladne premiešajte, aby bol syr rovnomerne rozdelený v celej zmesi.
  5. Z mäsovej zmesi vytvarujte malé guľky, ktoré následne zovrite do oválnej formy, podobne ako bežné rezne.
  6. Každý kúsok obaľte v trojobale – najprv v múke, potom v rozšľahanom vajci a nakoniec v strúhanke.
  7. V panvici rozohrejte olej a každý kúsok smažte dozlatista. Po upečení nechajte na papierovom obrúsku odsať prebytočný olej.
  8. Hotové mleté rezne podávajte s obľúbenou prílohou, ako je zemiaková kaša, zemiaky alebo čerstvý šalát.

Tieto mleté rezne s pridaním kozonohy nielen že chutia skvele, ale aj prospievajú zdraviu, čím obohatia váš každodenný jedálniček. S touto bylinkou môžete experimentovať aj v ďalších receptoch a objavovať nové a zdravé kombinácie.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať