Voňavé, chutné a krásne červené. Jahody sú obľúbenou surovinou nielen v kuchyni, ale aj pri zmrazovaní či zaváraní. Konzumácii v čerstvom stave sa však nevyrovná nič na svete. Nekupujte už umelo vypestované jahody v obchode. Zasaďte si vlastné a pochutnajte si na skutočnej kvalite a nezameniteľnej chuti.
Ako na vlastnoručne vypestované jahody
Jahody patria k prvému ovociu, na ktorom si môžeme pochutnať. Pestovanie je nenáročné, sú vysoko prispôsobivé a odolné voči nízkym teplotám. Vyrastú v kvetináči, na vyvýšenom záhone a, samozrejme, v záhrade. Na trhu sú dostupné dve základné odrody, líšiace sa obdobím zberu úrody.
- klasické jahody – delia sa na skoré a neskoré. Úrodu prinášajú cca tri týždne na prelome júna a júla. Jahody sú tvrdé a kvalitné, vhodné na mrazenie a zaváranie
- stále rodiace jahody – úrodu prinášajú od začiatku leta až do neskorej jesene. Počas leta je však najväčšia. Vyhovuje im nočná teplota pod 18 stupňov
Pestovanie malín
Na jahôdky sa môžete prejsť aj do lesa alebo si okrasné ťahavé odrody zasaďte do kvetináčov. S pestovaním môžete začať skoro na jar, prípadne na prelome augusta a septembra. Predpestované sadenice vysádzame počas celého roka. Na pestovanie vyberte slnečné miesto s úrodnou a odburinenou pôdou. Pôda musí byť silno zásobená živinami, pretože jahody rodia dva až štyri roky. Použiť môžete kompost, maštaľný hnoj, prípadne viaczložkové hnojivá. Po štyroch rokoch nahraďte sadenice novými. Prevencia voči škodcom káže sadiť jahody vždy na iné miesto.
Pri sadení dajte pozor na tzv. srdiečka. Je to centrálna časť sadenice a musí zostať na úrovni pôdy. Ak ju zasypete zeminou, rastlinka uhynie. Pred výsadbou je potrebné odstrániť poškodené korene či suché listy. Okolo zasadených jahôd aplikujte mulč. Ušetríte si prácu s odstraňovaním buriny ale aj s polievaním, pretože mulč zadrží v pôde vlhkosť. Vzdialenosť medzi sadenicami závisí od odrody a počtu poplazov. Pri odrodách s poplazmi zachovajte odstup 45 cm. Odrodám bez poplazov postačí aj 30 cm.
Pozrite si semienka jahôd v týchto e-shopoch:
Pri pestovaní nezabudnite na pravidelnú starostlivosť. Odstráňte prevažnú časť kvetov a zabezpečíte si bohatšiu úrodu na ďalší rok. Na jeseň ostrihajte jahody do výšky 10 cm a odstráňte burinu aj všetky poplazy, ktoré rastlinku len zbytočne vysilujú. Doplňte živiny prostredníctvom kompostu. Poplazy poslúžia aj na množenie nových rastliniek. Vyberte poplaz zo zeme, odstrihnite všetko okrem lístkov a koreňa a môžete sadiť.
Chuť jahôd závisí aj od počasia počas fázy dozrievania. Najlepší čas na zber je ráno. Jahody odtrhnite aj s kúskom stonky a ihneď po zbere ich dajte do chladu, najlepšie do chladničky. Skonzumujte do troch dní Jahody sa používajú v čerstvom stave, pri pečení, dajú sa mraziť aj konzervovať.
Zo škodcov sú najrozšírenejšie slimáky, ktoré jahody doslova vyžerú. Prevenciou môže byť ručný zber, pasce alebo výsadba do vyvýšených záhonov. Proti nájazdom vtákov sú zasa účinné siete, natiahnuté nad jahodovým záhonom. Ak spozorujete na jahodách nejaké ochorenie, odstráňte všetky poškodené časti.