Nádherne vonia a svojimi zdravotnými prínosmi hravo prekoná nejeden liek. Už čoskoro sa začne jeho sezóna

kôpor

Krásne vonia, jeho pozitívny vplyv na zdravie hravo prekoná mnohé lieky a už čoskoro sa začne jeho hlavná sezóna. Hoci pochádza z východnej časti Stredomoria a jeho história siaha až do obdobia staroveku, u nás ho často vnímame len ako súčasť omáčky, ktorá sa podáva s mäsom a vajíčkom. Reč je, samozrejme, o kôpre – mimoriadne aromatickej bylinke, ktorá prospieva srdcu, pokožke aj tráviacemu systému. Prečo by preto nemal chýbať ani vo vašej kuchyni, a to najmä v období, ktoré sa pomaly blíži?

Vôňa, ktorá symbolizovala lásku už v staroveku

Kôpor si väčšina z nás spája predovšetkým s typickou kôprovou omáčkou. Možno však neviete, že kôpor využívali už starí Rimania, ktorí ho považovali za symbol lásky. Keď muž daroval kôpor žene, naznačoval tým svoju vrúcnu náklonnosť. Obdarovaná žena vtedy nenechala bylinku ležať ladom – hneď z nej pripravila chutný pokrm. Tento zvyk sa postupne vytratil, no kôpor zostal v kuchyni ako voňavý a zdravý pomocník.

Malé množstvo, veľký účinok

V starovekej Číne sa kôpor vraj objavoval v nápojoch určených na znižovanie cholesterolu a podporu správneho trávenia. Moderné výskumy i dlhodobé skúsenosti naznačujú, že sa o ňom dávno vedelo, aký poklad to je. Pre zaujímavosť, jedna čajová lyžička kôpru obsahuje:

  • Kalórie: 3
  • Tuk: 0 g
  • Cholesterol: 0 g
  • Sodík: 2 mg
  • Sacharidy: 1 g
  • Bielkoviny: 0 g

Hoci sú čísla týkajúce sa kalórií či tukov pri takej malej dávke nízke, oveľa významnejšie sú vitamíny a minerály, ktoré kôpor ponúka. Obsahuje vitamíny C, F, B a celý rad prospešných prvkov, ako vápnik, draslík či železo.

Kôpor ako podpora pre vaše telo

V tradičnom prírodnom liečiteľstve sa kôpor dlho používal pri tlmení alergických reakcií alebo na zmiernenie zápalu spôsobeného bodnutím hmyzu. Tieto účinky súvisia s jeho protizápalovými vlastnosťami. Ak ho zaradíte do jedálnička pravidelne, môže vám pomôcť zlepšiť trávenie a dokonca zabraňovať nepríjemnému nadúvaniu. Kôpor totiž podporuje peristaltiku čriev a prispieva k správnej funkcii tráviacej sústavy.

K tomu všetkému prospieva aj pokožke a srdcu – jeho obsah minerálnych látok v kombinácii s vitamínmi dokáže podporiť zdravé fungovanie kardiovaskulárneho systému a zlepšiť celkovú vitalitu. Mnoho ľudí nedá dopustiť na kôpor ani pri starostlivosti o oči. Ak ho konzumujete pravidelne, môže pomôcť udržať zrak svieži a váš pohľad žiarivý.

Krásny dar alebo cenná kuchynská prísada?

Hoci dnes sa ženám zvyčajne nosia estetické kytice kvetov, tradičná rastlina, akou je kôpor, si tiež zaslúži pozornosť. Jeho príjemná aróma môže skrášliť nielen záhradu, ale aj pokrmy vo vašej kuchyni. A keďže hlavná sezóna kôpru začína v máji, práve teraz je ideálny čas premýšľať, kde a ako ho využiť.

Pritom sa nemusíte obmedziť iba na známu kôprovú omáčku. Kôpor môžete pridať do rôznych jedál, čím im dodáte sviežu, mierne pikantnú chuť. Skvele sa hodí do nátierok, fazuľových polievok alebo jarných šalátov – stačí ho jemne nasekať, aby sa v jedle krásne rozvinula jeho vôňa. Populárne sú aj kôprové dipy, ktoré sú výbornou prílohou k mäsu či zelenine.

Čerstvý alebo sušený? A čo jeho skladovanie?

Čerstvý kôpor je, samozrejme, najlepšou voľbou – v sezóne sa dá zohnať ľahko a jeho výraznú arómu žiadna sušená verzia úplne nenahradí. Ak si ho však chcete uchovať aj na zimu, pokojne si ho môžete zamraziť alebo nasušiť. Sušený kôpor potom využijete napríklad do omáčok alebo polievok, kým zamrazený v jemne nakrájanej forme sa zas hodí do nátierok či ako posyp na hotové jedlá.

Prečo by nemal chýbať vo vašej kuchyni?

Kôpor je výnimočný nielen pre svoju charakteristickú chuť, ale aj pre množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Rozhodne stojí za to zaradiť ho do jedálnička – aj keby len ako spestrenie a aromatický doplnok. Vôňa, chuť a zdravotné prínosy sú skvelým dôvodom, prečo sa inšpirovať starovekými Rimanmi alebo Číňanmi a využiť silu tejto bylinky naplno.

Vďaka širokým možnostiam použitia, nenáročnému pestovaniu (môžete si ho pestovať aj v kvetináči na balkóne) a priaznivému vplyvu na telo i myseľ je kôpor zaslúžene považovaný za nenahraditeľného pomocníka v kuchyni aj v prírodnej medicíne. V najbližších mesiacoch sa vyplatí dať mu šancu a zistiť, aké nové kulinárske obzory vám môže otvoriť.

Ak ste kôpor doteraz obchádzali, je najvyšší čas vyskúšať niečo iné, než klasickú omáčku s mäsom a vajíčkom. Váš organizmus sa vám za pravidelnú dávku tejto sviežej bylinky určite poďakuje a vy objavíte nový rozmer chutí aj v pokrmoch, ktoré ste doteraz pripravovali úplne bežne.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať