Chyba pri pestovaní rajčín, ktorú opakuje väčšina Slovákov: Môžete prísť o celú úrodu!

Pestovanie rajčín
Pestovanie rajčín Foto: www.shutterstock.com

Rajčiny patria na Slovensku medzi najčastejšie pestovanú zeleninu. Sotva nájdete záhradku, v ktorej by sa nenašlo aspoň zopár rajčinových kríčkov. Pestujú sa nielen vo veľkých záhradách rodinných domov, ale aj v miniatúrnych priestoroch na balkónoch bytoviek či dokonca priamo vo vnútri bytu. Popularita rajčín však spôsobuje aj množstvo mylných rád, ktoré si záhradkári medzi sebou odovzdávajú. Niektoré sú síce neškodné, ale existuje aj jedna konkrétna chyba, ktorá dokáže rajčiny doslova zničiť.

Tajný trik pre lahodnejšie rajčiny: Bylinky, ktoré vylepšia chuť plodov

Ak patríte medzi záhradkárov, ktorí radi experimentujú, určite oceníte techniku sprievodnej výsadby. Ide o jednoduchú, no veľmi účinnú metódu, ktorá spočíva v kombinovaní rajčín s rôznymi aromatickými bylinkami. Tieto rastlinky pôsobia priaznivo na chuť plodov rajčín, pretože aromatické látky, ktoré produkujú, ovplyvňujú celkovú vitalitu a kondíciu rajčinových kríkov.

Medzi najlepších spoločníkov rajčín patrí bazalka, tymian, oregano či rozmarín. Skvelou voľbou je aj mäta, ktorá okrem zlepšenia chuti navyše dokáže odpudzovať nežiaduci hmyz a škodcov. Tým zabezpečíte pre rajčiny príjemnejšie a bezpečnejšie prostredie pre rast. Navyše, keďže ide o bylinky často používané pri príprave jedál z rajčín, budete mať pri varení vždy poruke čerstvé dochucovadlá priamo z vašej záhradky.

Varovanie pred „zaručenou radou“ starých mám: Nikdy nepridávajte cukor do zálievky!

V záhradkárskej komunite stále koluje jedna obľúbená, ale mimoriadne škodlivá babská rada – pridávať do vody na polievanie rajčín cukor. Táto myšlienka vychádza z nesprávnej predstavy, že cukor zo zálievky rajčiny absorbujú a tým sa stanú sladšími. Pravdou je však presný opak!

Rajčiny, ako všetky rastliny, prijímajú svojimi koreňmi len základné živiny a vodu v jednoduchej forme. Cukor predstavuje príliš zložitú zlúčeninu, ktorú rastliny cez koreňový systém nedokážu vstrebávať. Nielenže teda touto technikou nezlepšíte sladkosť rajčín, ale navyše vytvoríte v pôde ideálne prostredie pre rozvoj plesní a škodlivých mikroorganizmov.

Vlhké a sladké prostredie totiž láka rôzne hubové choroby, ako je hniloba a plesňové infekcie. Dôsledkom je úplné zničenie celej úrody rajčín v priebehu krátkeho času. Preto na túto radu radšej rýchlo zabudnite a svoje rastliny nikdy nezalievajte sladkou vodou.

Ako teda získať naozaj sladké rajčiny bez rizika?

Existuje jednoduchý, bezpečný a overený spôsob, ako sa dopracovať k sladkým plodom rajčín. Tajomstvo spočíva v správnom výbere odrody a v dôkladnom dodržiavaní podmienok, ktoré rajčiny potrebujú.

Výber odrody – polovica úspechu

Nie všetky rajčiny chutia rovnako. Ak máte radi sladké plody, vyberte si špeciálne vyšľachtené odrody, napríklad obľúbené cherry rajčiny Sungold, Sakura, Sugar Snack alebo Rosado. Práve tieto odrody sú známe svojou prirodzene sladkou chuťou, ktorá vás rozhodne nesklame.

Správne pestovateľské podmienky

Samotná odroda však nestačí. Rajčiny pre svoju sladkú chuť potrebujú aj veľa priameho slnečného svetla – minimálne 6 až 8 hodín denne. Ak pestujete rajčiny na balkóne, vždy ich umiestnite na miesto s najdlhším možným slnečným svitom.

Veľmi dôležité je aj správne a vyvážené hnojenie. Rastliny potrebujú dostatok draslíka, fosforu a primerané množstvo dusíka, ktorý v nadmerných množstvách spôsobuje skôr nárast zelenej hmoty ako kvalitu plodov.

Nezabúdajte ani na pravidelné zalievanie, pričom pôda by mala byť vlhká, no nikdy nie premokrená. Prebytok vody môže spôsobiť praskanie rajčín, zatiaľ čo sucho obmedzuje rast a dozrievanie plodov.

Zdravé rastliny – chutné plody

Ak všetky tieto pravidlá dodržíte, môžete si byť istí, že vaše rajčiny budú nielen sladké, ale aj zdravé a bohaté na chuť. Pestovanie rajčín nie je žiadna veľká veda – dôležité je len vyvarovať sa chýb, ako je pridávanie cukru, a spoľahnúť sa radšej na overené postupy.

Teraz už viete, ako sa vyhnúť najčastejším chybám, a môžete sa pokojne tešiť na úspešnú, chutnú a predovšetkým zdravú úrodu rajčín.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať