Ako naostriť kuchynský nôž doma?

kuchynské nože
kuchynské nože Foto: František Stacho

Ostrenie kuchynského noža môže byť náročnou úlohou, ktorú nie vždy zvládne každý. Niekedy sa zdá byť najlepšou možnosťou odniesť nôž k odborníkovi. Avšak s použitím jednoduchého triku, ako je soľný roztok, si môžete nože naostriť sami a ušetriť si tak čas aj peniaze.

Voda a soľ dokážu celý proces zjednodušiť a zabezpečiť dokonalé ostrie, ktoré ľahko prereže rôzne suroviny. Predstavíme vám niekoľko postupov, ako na to?

Spoľahlivé ostrenie pomocou soľného roztoku

Jedným z jednoduchých spôsobov, ako naostriť kuchynský nôž, je využiť roztok z vody a soli. Postup je veľmi jednoduchý: do pohára s vodou pridajte dve čajové lyžičky soli a dobre premiešajte, aby sa soľ rozpustila. Následne vložte nôž do tohto roztoku a nechajte ho namočený asi 30 minút. Po vybratí noža, bez toho aby ste ho utierali, začnite brúsiť čepeľ o brúsny kameň. Výsledkom bude nôž s ostrou čepeľou, pripravený na akékoľvek kuchynské úlohy.

Ako použiť pilník na nechty na brúsenie noža?

Ak nemáte k dispozícii brúsny kameň, alternatívnym riešením môže byť starší pilník na nechty. Vďaka svojej drsnej textúre dokáže pilník zabezpečiť efektívne ostrenie noža, podobne ako klasický brúsny kameň. Pred brúsením nôž ponorte do pripraveného slaného roztoku, ako bolo opísané vyššie.

kuchynské nože
kuchynské nože Foto: František Stacho
ostrenie noža
ostrenie noža Foto: František Stacho

Postup ostrenia krok za krokom:

  1. Položte nôž na pilník pod miernym uhlom približne 15 stupňov, čepeľ by mala smerovať od vás.
  2. Jemne posúvajte nožom po pilníku smerom od seba, pričom sa snažte zachovať konštantný tlak na pilník.
  3. Opakujte tento pohyb, aby ste naostrili celú dĺžku čepele, pričom udržujte rovnaký uhol.
  4. Otočte nôž a zopakujte celý proces aj z druhej strany, tentokrát pohybom smerom k sebe.
  5. Ak už cítite, že je ostrie dostatočne ostré, ukončite brúsenie.

Otestujte ostrie: Papierový test

Po dokončení brúsenia je vhodné vykonať jednoduchý test, aby ste sa presvedčili o kvalite ostrenia. Vezmite si list papiera (napríklad A4), jednou rukou ho držte a druhou skúste čepeľou rezať od kraja. Ak nôž prejde papierom hladko a nezachytí sa, viete, že ste dosiahli potrebnú ostrosť.

Vďaka týmto jednoduchým tipom môžete udržiavať svoje kuchynské nože v skvelej kondícii, bez nutnosti navštevovať profesionála alebo kupovať špeciálne nástroje.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať