Situácia s bezlepkovými potravinami je vyriešená, od nového roka sa pacienti budú rozhodovať podľa ich vlastných potrieb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Celiakia, lepok
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.
  • aktualizované 8. októbra, 11:16

Situácia s bezlepkovými potravinami je podľa všetkého vyriešená. O zmenách v preskripcii bezlepkových potravín rokovala Slovenská gastroenterologická spoločnosť s Ministerstvom zdravotníctva SR.

Voľba bezlepkových potravín

O 1. januára 2025 budú bezgluténové dietetické potraviny zaradené do dvoch podskupín. Určený bude len jeden spoločný, súhrnný limit L17. Ten je diferencovaný podľa vekových kategórií. Pacienti tak budú mať možnosť voľby bezlepkových potravín podľa ich potrieb. Napríklad pre pacientov od pätnástich rokov veku a dospelých predstavuje tento limit na mesiac 12 kg bezgluténových potravín a surovín spoločne.

„Vítame krok Ministerstva zdravotníctva SR vo veci pripravovaných zmien v kategorizácii bezgluténových dietetických potravín. Sme radi, že rezort akceptoval naše výhrady k preskripcii dietetických potravín. Zároveň sme mu tlmočili našu požiadavku, aby sa na základné bezlepkové potraviny vzťahovala nižšia sadzba DPH tak, ako je to v prípade základných potravín určených pre zdravú populáciu,“ priblížil prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý.

Súhrnný limit

Od nového roku si tak môže celiatik v rámci limitu L17 vybrať v lekárni na lekársky predpis toľko surovín a potravín, koľko potrebuje. Zdravotná poisťovňa mu takéto potraviny uhradí do výšky súhrnného limitu platného pre jeho vekovú kategóriu.

„Bezgluténové suroviny a potraviny budú i naďalej čiastočne hradené zo zdravotného poistenia, s čiastočnou úhradou zo strany pacienta. Keďže je schválená sadzba DPH na základné potraviny na 5 %, pevne veríme, že sa obdobným spôsobom upraví aj zákon na základné suroviny a potraviny celiatikov,“ dodal Hlavatý.

Stanovený mesačný výber

Podľa vyrokovaných záverov, koľko potravín celiatik mesačne spotrebuje si do značnej miery bude môcť určiť sám. Keďže niektorí pacienti vyžadujú mesačne viac hotových a menej sypkých potravín, iní zase naopak.

Niektorí pacienti preferujú viac surovín a individuálnu prípravu potravín doma v bezpečnom prostredí, iní viac hotových potravín. Aktuálne od 1. októbra do 31. decembra 2024 platí stav, kedy sú limity pre mesačný výber bezgluténových surovín a potravín stanovené samostatne na každú podskupinu.

Konsenzuálny návrh

Ako doplnilo Ministerstvo zdravotníctva SR, ide o konsenzuálny návrh pre všetky strany. „Po ďalších rokovaniach sa podarilo nájsť riešenie, s ktorým vyslovili súhlas všetky zainteresované strany. Našim spoločným cieľom je presadiť maximálne zjednodušenie úhradového systému a zlepšenie dostupnosti bezlepkových potravín pre všetky vekové skupiny celiatikov,“ uviedlo.

Od 1. októbra platí nová kategorizácia dietetických potravín. Tá okrem iného delí bezgluténové potraviny do dvoch podskupín „potraviny“ a „suroviny“.

Rezort je presvedčený, že táto zmena jednak zjednodušila spôsob výberu a zároveň poskytla pre pacienta aj vyššiu kvalitu. Priniesla však aj zmenu týkajúcu sa prerozdelenia množstvového limitu. Zdravotná poisťovňa aktuálne uhradí 10 kg dietetických surovín a zhruba 1,9 kg potravín.

Na základe pokračovania v diskusii však prichádza úprava v prerozdeľovacom pomere, ktorá je aktuálne v procese riešenia kategorizačnou komisiou.

„S upraveným návrhom súhlasia zástupcovia celiatikov aj Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. O podrobnostiach budeme informovať po realizácii všetkých schvaľovacích procesov. Nové prerozdelenie pomeru hradených celiatických potravín bude platné od 1. januára 2025,“ uzavrelo ministerstvo.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tibor Hlavatý
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SRSlovenská gastroenterologická spoločnosť SGS