Mnohí ľudia sa počas pandémie koronavírusu správajú zodpovedne – nosia rúška, často si umývajú ruky a vyhýbajú sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí. Štatistiky podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA) naznačujú, že najväčším rizikom je blízky kontakt s nakazeným človekom.
Z údajov vyplýva, že približne polovica zo 181 infikovaných z Bratislavy sa nakazila priamym kontaktom s nakazenou osobou. Ďalších 40 percent nakazených ľudí malo cestovateľskú anamnézu a len 10 percent infikovaných nevedelo uviesť zdroj nákazy.
Vyhýbajte sa davom a zachovávajte si odstup
Vedci sa zhodujú, že vírus sa najľahšie šíri v uzavretých priestoroch prostredníctvom kvapôčkovej nákazy – kašľaním, kýchaním, ale aj rozprávaním sa zoči-voči.
Koronavírusom sa môžete nakaziť aj v obchode s potravinami, stačí jedno zakašľanie (video)
Ani nosenie rúška nie sú zárukou, že sa koronavírusom nenakazíte. Rúško do určitej miery chráni okolie pred kvapôčkovým prenosom (za predpokladu, že ho nosia všetci), keď je však vírus prítomný v aerosóle, môže prechádzať aj cez póry masky.
Ľudia by preto nemali zabúdať na to, že najefektívnejšou prevenciou je obmedzenie sociálnych kontaktov, najmenej 2-metrový odstup pri kontakte a hygiena.
Prenos potravinami nebol dokázaný
Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) zatiaľ neexistuje dôkaz o prenose koronavírusu prostredníctvom infikovaných potravín.
Podľa Livescience.com stačí ovocie a zeleninu pred konzumáciou poriadne prepláchnuť a jedlo, ktoré prechádza tepelnou úpravou, variť aspoň tri minúty pri teplote najmenej 65 stupňov Celzia. Samozrejmosťou je hygiena rúk a dezinfekcia povrchov, ktoré dochádzajú do styku s potravinami.