Vo výrobnom sortimente slovenských potravinárov vedú údeniny. Produkcia údených výrobkov, trvanlivej salámy, klobásy, šunky, párkov či paštéty podľa štatistického úradu Eurostat vlani dosiahla 270 miliónov eur. Druhým najobjemnejším artiklom bolo kuracie mäso. V čerstvom alebo chladenom stave ho potravinári spracovali za 180 miliónov eur. Nasledovali syry, múka a mlieko.
>>> Rubrika To fakt?
Údeniny sú top produktom aj v Poľsku, Rakúsku, Rumunsku a Slovinsku. Aj v týchto krajinách je objem spracovávaných údenín najvyšší spomedzi vyrábaných potravín a nápojov.
Prvenstvo v maďarskom potravinárstve má slnečnicový olej a obdobné výrobky. V Taliansku a Francúzsku vedú nespracované syry, vo Fínsku výživové doplnky stravy. Mrazená zelenina je výrobkom s najvyšším objemom v belgickej produkcii, mrazené bravčové mäso prevláda v dánskom potravinárstve.
Pivo dominuje českej a chorvátskej výrobe potravín a nápojov. V Írsku a Švédsku produkujú najviac hovädzieho a teľacieho mäsa. Lídrom španielskeho potravinárstva je panenský olivový olej. Z členských štátov Európskej únie iba Nemecko uviedlo, že z potravinovo-nápojového sortimentu produkuje najviac čerstvého chleba.
Agentúra SITA vám prináša rubriku To fakt? vždy v utorok aj štvrtok večer po 19:00 a v sobotu, v ktorej prinášame zaujímavé čísla a štatistiky z rôznych oblastí.